Pohled do minulosti (1): Rodí se nová legenda?

V archívech tohoto serveru je mnoho článků, některé již leží v absolutním zapomnění a přitom předznamenávaly dobu, která postupem času tyto články respektovala. Napadlo mě, že by se několik zajímavých článků mělo oprášit a opět nabídnou náruživému motocyklovému publiku. Vznikl tak nápad založit jakousi "historickou vzpomínku" a alespoň pár takovýchto článků opět v původním znění publikovat. 4. ledna 2003 byl na těchto stránkách jeko jeden z prvních článků publikován tento můj výtvor, který pojednává o letošní hvězdě MotoGP a který tenkrát nesl název "RODÍ SE NOVÁ LEGENDA?" Tenkrát však byl psaný po Caseyho první sezóně v GP...

Podle Micka Doohana se v Casey Stonerovi rodí nová legenda, která by měla navázat na jeho a Valentinovi úspěchy. Myslí na to i samotný australský mladíček? Bylo mu deset měsíců a ještě neuměl chodit, ale již poprvé seděl na motocyklu. Za dalších osm měsíců musel absolvovat léčbu puchýřů na dlaních obou rukou od řidítek motocyklu. Když mu byli tři roky absolvoval svůj první závod malých motocyklů. Ještě mu nebylo ani 14 let a již se stal druhým nejúspěšnějším jezdcem historie domácího šampionátu Dirk Track (obdoba dlouhé ploché dráhy) když se mu podařilo získat 41. titul své země (nejúspěšnější je Broc Parkes se 45. tituly). Již víte o kom hovořím? Ano, hovořím o australském mladíkovi již dva roky žijícím ve španělské Barceloně, hovořím o Casey Stonerovi.
Casey chtěl od svého útlého věku následovat své idoly Wayne Gardnera a Micka Doohana, chtěl se stát úspěšným motocyklovým jezdcem. “Ano, opravdu to je jediné co Casey někdy chtěl“, vzpomíná na léta minulá otec tohoto jezdce Colin Stoner.
Ke konci sezóny 2000 došlo k rozhovoru mezi Alberto Puigem a Mickem Doohanem, při kterém požádal Puig Doohana o vyhledání nadějného australského mladíka, který by v Puigově týmu jel španělský šampionát 2001. “Odletěl jsem domů a poohlédl se po nadějném jezdci. Dostal jsem tip právě na Caseyho. Pak již přišly pouze výsledky a spokojenost Alberta Puiga“, říká Mick Doohan na adresu vstupu Stonera na evropský kontinent. V roce 2001 se podařilo mladému Australanovi dokončit ve španělském a britském šampionátu třídy 125 ccm na celkovém druhém místě a na divokou kartu bodovat v závodě Grand Prix Austrálie. Zákonitě přišlo to co muselo – angažmá pro Mistrovství Světa.
Všichni však očekávali Stonera v nejnižší třídě, ale Casey se překvapivě objevil v kategorii čtvrtlitrů. “V lednu (2002) jsme odjeli s týmem k testování na okruh Jerez de la Frontera a tam jsem viděl Caseyho poprvé. Všechny nás tehdy ohromil“, vzpomíná manažer a jezdec týmu Safilo Oxydo Race LCR italský pilot Lucio Cecchinello. Casey ihned začal jezdit se silnějším strojem rovnocenné časy jako jeho zkušenější kolega David Checa. Ovšem usednout na silnější motocykl se Stonerovi nechtělo, sám vzpomíná, že až na naléhání Alberta Puige a Micka Doohana usedl na tento silnější stroj.
Casey vstoupil do letošního šampionátu opravdu famózně, když se ve Welkomu kvalifikoval do druhé řady, stal se tak nejmladším jezdcem této třídy, kterému se to v dosavadní historii podařilo. Když následně v Jerezu dokončil závod na šestém místě, stal se naopak nejmladším jezdcem, který kdy v šampionátu třídy 250 ccm bodoval. Ovšem stále to nebyla pouze sláva, například dodnes s mrazením v zádech vzpomíná na svůj pád ze druhého místa ve Welkomu, kdy jej motocykl katapultoval a poslal k desetimetrovému letu vzduchem, nebo na havárii v Le Mans, při které si zlomil kůstku ve svém zápěstí a musel vynechat následující závod.
Caseyho život se stal již v raném věku kočovnickým, když opravdu mlád opustil svou rodnou zem. “Je velmi těžké pro něho být v Evropě bez jeho přátel“, říká Stonerova matka. Ve skutečnosti však má Casey v Evropě minimálně dva opravdové kamarády, britské mladíky Chaze Davise a Leona Haslama (který však po sezóně 2002 odešel do britského mistrovství supersport). Tato trojice byla při všech závodních víkendech v podstatě neustále spolu a hledala alespoň částeční útěk z dospělého světa.
“Je to ohromný talent, může to být příští Mick Doohan nebo Valentino Rossi“, říká o Stonerovi jeden z jeho objevitelů, australský legendární pilot Mick Doohan, ale nezapomíná dodat, že na Caseyho není kladen žádný spěch. “Ještě má mnoho času“, končí Doohan.
“Asi je mnoho lidí, kteří říkají jak dobrý může Casey být“, říká jeho otec Colin. “V podstatě to prozatím oba bereme jako dobrodružství, užíváme si toho. Děláme však vše jak nejlépe můžeme, nakonec … je to lepší jak chodit do skutečné práce.“

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist