Největší hvězdy československé silnice (5)

Seriál o československých jezdcích, kteří zasáhli do Mistrovství světa silničních motocyklů, pokračuje článkem o Rudolfu Dubovi.

DUBA Rudolf
* 06.06.1942 Zlín
nej. Závod
GP ČSSR (Brno 71) - 8.ČZ 350
MS klasifikace:
1971 – 43.místo (ČZ 350cc)
Rudolf Duba, to je velká neznámá mezi našimi bodujícími. Nebýt jednoho závodu v deštivém Brně roku 1971, kdy se mu podařilo 8. místem bodovat, asi bychom o něm nic neslyšeli. Ale pojďme popořádku. Rodák ze Zlína počal kariéru až ve svých 27 letech, což dnes můžeme považovat za téměř ztracené. V roce 1969 si dojel až pro 21. místo v nejsilnějších třistapadesátkách. Této třídě také věnoval největší úsilí. O rok později už postoupil na celkové 14. místo a solidně se představil v Ostravě. Nakoplo ho to a začal jezdit i třídu 250. Patřil do širší špičky.
Může se chlubit primátem, protože ve svém prvním startu v MS hned dokázal bodovat a stěží bychom tak našli podobně tomu odpovídající výkon. "V témž závodě, kde slavil obrovský triumf Bohumil Staša dojel ještě osmý Rudolf Duba na starším stroji ČZ".
Rok 1972 příliš nezaostal za těmi předešlými, přestože nastala jezdcova výkonnostní stagnace. Ve 250 byl jedenáctý, ve 350 již pátý (a první bedna v Písku). Při domácí GP vůbec neoslnil, když musel odstoupit daleko za body. Dál již jen kralovaly třistapadesátky. Totéž co v Písku zopakoval v Klatovech 73´ stále na stroji ČZ. Znovu nedojel Velkou cenu v Brně, a cíl neviděl ani v roce 1974, kdy zkusil zabojovat v závodě půllitrů!!! Ještě v roce 1975 se pokusil jet na Jawě, ale již neměl takové úspěchy. Rozhodl se tedy ukončit kariéru.
Doslova poprask pak ještě způsobil ve svých čtyřiačtyřiceti letech, kdy si zkusil zajet na Stašově konstrukčním experimentu MBS, ale na mosteckém autodromu nedokázal dojet. "Největší zmínka se týká roku 1971 - S motocykly od Karla Bojera si výrazně polepšil J. Král a s jednoválci se o místo na slunci výrazně přihlásili Havrda, Mareš, Chaloupka a Duba." Tak lze prakticky prokázat v čem tkvěl tehdy úspěch tohoto jezdce právě v této sezóně.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist