Největší hvězdy československé silnice (18)

Michal Stripačuk si prožil svůj den slávy v roce 1970, když dojel v brněnském závodě Mistrovství světa 50 ccm na pátém místě a nebýt komunistické doby, mohl se stát továrním jezdcem.

STRIPAČUK Michal
* 13.07.1934 Strádov
Brno 1970 - 5.Jamathi 50
Klasifikace MS: 1970 – 17.místo (Jamathi 50cc)
Vítěz čtyř domácích závodů, mistr republiky se zapsal do myslí fanoušků pouze jedním vydařeným závodem. Přesto to stačilo na to, aby na něj domácí fanda nikdy nezapomněl. Stripačuk se poprvé objevuje ve slabších 175 na 16.místě, je veden pod hlavičkou závodního oddělení v Chomutově. Nemá ovšem potřebné finance na tak náročný sport, takže se na rok vzdává účasti. V roce 1968 zkouší štěstí v silnějších 250, se svojí Jawou končí většinou na chvostu pole. Dosti nevýrazné výsledky mu přesto stačí na angažmá v novém týmu kolem pana Rathouského. Ten vytvořil spolu s Vonkou Ravo a Stripačuk se snaží o první vavříny. A nutno říci, že dost úspěšně. V roce 1969 pro Ravo získává titul ve třídě 125, vyhrává 4 z 5 závodů, zkouší štěstí i na domácí velké ceně - bezúspěšně.
Za rok na to přichází jeho velká chvíle. Doma jede střídavě na motocyklu Ravo a AHRA, ale nedaří se mu. Před domácí GP si zapůjčuje od Holanďanů stroj Jamathi a nikdo netuší, že s ním zajede životní úspěch - 5.místo. Stroj jím vrácený do rukou majitele nemohl zažít více! Jsme ovšem v normalizačním období a o stálém angažmá nemůže být ani řeči, přestože o to Holanďané stáli!! Náš jezdec Stripačuk absolvoval závod na vypůjčeném holandském motocyklu Jamathi, s nímž se mu podařilo v početném poli jezdců obsadit krásné páté místo. V té chvíli nezbývalo než povzdechnout a letmo spočítat, jako dlouho jsme na podobnou chvíli čekali.
Paradoxně ani s tímto výkonem se nepodařilo Michalovi výrazněji promluvit ve třídě 50 do konečných domácích tabulek, nevysloužil si ani místo u AHRY nebo pomoc Tatranu. Tolik ke konečnému 10.místu ve třídě 50 v roce 1971. Poslední dvě sezóny strávil v sedle Jawy 125 a tento nekonkurenceschopný stroj skutečně způsobil hodně smutné loučení. Ve svých 39 letech tedy Stripačuk končí - muž jediného závodu…

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist