Jubileum Wayna Raineyho

Zdá se to být k neuvěření, ale jedna z největších motocyklových legend, Američan Wayne Rainey, oslavil 23. října své už 50. narozeniny. Bývalý mistr světa královské kubatury do 500 ccm z let 1990 - 1992 a vítěz klasické Daytony 200 je po havárii v roce 1993 navždy ochrnutý, ale na motocyklový svět nezanevřel.

Wayne Rainey byl proslulý mezi fanoušky na okruzích po celém světě svým typicky čistým jezdeckým stylem. Narodil se 23. října 1960 v Kalifornii. Už v šesti letech začal závodit na minibiku, pak přešel na dirt-track. Jeho obrovského talentu si všimli zástupci Kawasaki a v roce 1980 prosadili, aby Wayne přešel na silnici, nejprve na dvěstěpadesátky, pak hned na superbiky, kde sympatický blonďák získal svůj první velký titul v roce 1983.
Do mistrovství světa Wayna poprvé přivedl v roce 1984 další velký Američan Kenny Roberts, v jehož barvách Rainey získal celkové osmé místo v kubatuře do 250 ccm a pouze jedno podium. To bylo pro obě strany zklamáním, a tak se Rainey vrátil zpátky do zámoří, kde získal druhý superbikový titul, ale až v roce 1987. Díky tomuto úspěchu dostal pod taktovkou Kennyho Robertse další příležitost osedlat stroj v mistrovství světa. Tentokrát však pětistovkovou yamahu. 
Svého premiérového vítězství se dočkal v britském Doningtonu a v šampionátu obsadil celkově třetí pozici. A pak už to šlo ráz naráz. Další rok skončil druhý a příští tři roky vždy kraloval. A to musel svádět souboje s takovými hvězdami, jakými byli Freddie Spencer, Wayne Gardner, Kevin Schwantz či Mick Doohan. V roce 1993 byl Rainey na cestě za čtvrtým mistrovským titulem a zdálo se, že s Kevinem Schwantzem svede jednu z nejnapínavějších bitev o celkové prvenství v mistrovství světa, avšak po vítězství v Brně přišel osudový pád v Misanu, který nejenom uhasil naděje na mistrovský titul, ale také ukončil Raineyho kariéru. 
Wayne sice v italské Velké ceně vedl, ale z první pozice havaroval. Na první pohled to nebyl žádný velký pád, ale zpráva lékařů po převozu do nemocnice byla tragická: zlomená páteř a ochrnutí od pasu dolů. Rainey hned pochopil, že ho čeká život na invalidním vozíku. Samozřejmě slabou útěchou mu mohlo být, že i nedokončená sezona mu vynesla titul vicemistra světa. Na světové okruhy se Wayne pořád vrací i po svém zranění . Dělal stájového šéfa týmu Williams F1, vedl tým Marlboro Yamaha, bývá často hostem v depu u předních týmů a jezdců. Začal dokonce závodit v ručně ovládané motokáře. V roce 1999 byl uveden do americké motocyklové síně slávy.

Pád Raineyho v Misanu

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist