Bikers Classics 2015

O víkendu 3. až 5. července 2015 hostil legendární belgický okruh Spa-Francorchamps festival všech milovníků klasických motocyklů s názvem Bikers Classics 2015. Na tomto okruhu v Ardenách se jela první Velká cena motocyklů již v roce 1921 a naposledy mohli diváci vidět světová motocyklová esa v akci v roce 1990. Nejvíce vítězství si odvezl ital Giacomo Agostini (celkem 8) a nejúspěšnějším motocyklem historie se stala MV Agusta s celkem 26 výhrami. Přestože původní patnáctikilometrový okruh byl postupem času zkrácen a přestavěn (hlavně kvůli potřebám Formule 1), nejslavnější a nejpopulárnější pasáž zvaná Eau Rouge se zatáčkou Raidillon byla zachována, a diváci a jezdci si ji mohou užívat dodnes.

Kapitoly článku

Krize přišla i na tyto akce?

Bikers Classics je festival, který připomíná dlouhou a slavnou historii motocyklových závodů v Belgii. Dalo by se říct, že zdejší akce bývala „Mekkou“ všech milovníků starých závodních časů a přilákala v minulosti tisíce zvědavých diváků na tribuny i do depa, ve kterém mohli potkat mnoho bývalých mistrů a účastníků mistrovství světa. Proč ale píši v minulém čase? Dva týdny před SPA se obdobná akce konala na německém Sachsenringu. Předběžná startovní listina pro kategorii GP parade prozrazovala, že účast legendárních jezdců bude ve SPA asi poloviční, než na Sachsenringu. A realita? Ta byla bohužel ještě smutnější a z bývalých mistrů světa bylo v depu možno potkat jen jezdce padesátek Henka van Kessela a Jana de Vriese. Docela velké zklamání pro sběratele autogramů a fotografií a dle slov pravidelného účastníka Bikers classics se tato krize projevila i do počtu diváků. Zdali to bylo způsobeno novým pořadatelem, nebo nějakým jiným faktorem, lze těžko říct.
 

Koho bylo ve SPA možné potkat?

Mimo již zmíněných mistrů padesátek ze sedmdesátých let bylo možno potkat vicemistry a účastníky MS. Jmenovitě například Bruno Kneubuhler, Jos Schurgers, Marcel Ankone, Julien Van Zeebroeck a jiní. U nás dobře známí Heinz Rosner, či Rolf Blatter. Antonín Kružík přivezl do SPA ukázat svou 4-válcovou Jawu 350/673. Příjemným překvapením byla přítomnost manželky Jarna Saarinena Soili, která ho doprovázela po závodech až do roku 1973, kdy tragicky havaroval v Monze. Jarno vyhrál belgickou GP v roce 1972 v kategorii 250 na Yamaze.
 

K vidění toho byla spousta


Doprovodný program ve SPA byl bohatý a fanoušci motorismu si přišli na své. K vidění byly ostré závody klasických motocyklů belgická Classic GP, závody IHRO a třešničkou na dortu byl vytrvalostní závod motocyklů 4 hodiny ve SPA. Startovalo se v sobotu v 8 hodin večer klasickým startem a cílovou vlajku jezdci viděli již po tmě přesně o půlnoci. Souběžně s tímto závodem se konal rockový koncert a po celý víkend probíhala výstava v Lifestyle village, zaměřená na cafferacery. Ten, kdo potřeboval sehnat nějaký díl pro své moto, mohl navštívit burzu motocyklů, dílů a součástek. K sehnání byly také staré knihy, fotky, samolepky a programy.
 

Co na závěr?

I přes určité zklamání bylo ve SPA k vidění opravdu hodně, a pokud člověk pomine poměrně dlouhou cestu přes celé Německo a nevadí mu ani cena 5 eur za pivo, tak by měl akci Bikers Classics 2016 zažít na vlastní kůži, už jen pro její nezaměnitelnou atmosféru a genius loci.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist