ADAC Classic 2016: Legendy na Sachsenringu

Na třicet tisíc diváků navštívilo během víkendu 10. až 12. června známý východoněmecký okruh Sachsenring. Konal se zde festival milovníků starých závodních časů ADAC CLASSIC 2016. Přestože při červencových závodech mistrovství světa silničních motocyklů bývá návštěvnost tohoto okruhu několikanásobně vyšší, tak na letošním ADAC Classic znamenala nový rekord. Není se čemu divit, když víkendový program nabízel opravdu velká lákadla!

Kapitoly článku

Závody klasických závodních motocyklů byly již tradičně na programu v mnoha kategoriích. Nabitá byla kategorie 50 ccm v čele s mistrem světa z roku 1971 a 1973 Janem de Vriesem nebo vítězem brněnské GP z roku 1970 Aaltem Toersenem. Nechyběly ani závody historických cestovních automobilů, formulí a také populárních sidecarů. Krásná byla třída domácích motocyklů MZ-RE, produkovaných v nedalekém městě Zschopau nebo spojená kategorie BMW, ve které jely solo motocykly společně se sidecary.

Kategorie World GP bikes 350-750ccm a Amicale-Spirit of Speed nabízely opravdu krásnou podívanou na motocykly, které v minulosti závodily v mistrovství světa. Vrcholem a největším lákadlem víkendu byl však nový světový projekt s názvem WORLD GP BIKE LEGENDS. Jeho cílem je představit divákům bývalé účastníky a mistry světa, kteří závodili v kategorii 500 ccm na dvoutaktních motocyklech.

V roce 2015 se na trati v Jerezu premiérově představili bývalí jezdci Grand Prix v čele s Waynem Gardnerem, který svůj titul získal v roce 1987. Wayne je jedním z organizátorů World GP bike legends a na Sachsenringu, kde byla druhá zastávka tohoto „motocirkusu“, nemohl chybět. Na start se s ním postavil další exmistr Freddie Spencer, Phil Read nebo pětaosmdesátiletý Jim Redman. Doplnili je další účastníci MS zvučných jmen jako například Garry McCoy, Jeremy McWilliams, Pier-Francesco Chili, Jurgen Van Den Goorbergh, Niggi Schmassmann nebo Němci Ralf Waldmann a Manfred Fischer, vítěz VC Brna z roku 1986.

Motocykly těmto legendám zapůjčili soukromí sběratelé a převládali pětistovky značky Cagiva a Suzuki. Chybět nemohly ani Yamahy YZR 500, Kawasaki KR anebo zajímavé německé motocykly Ronax. Škoda jen, že se na startu neobjevila žádná Honda. Na to, že motocykly mají pouze zapůjčené, zřejmě zapomněli Freddie Spencer, Garry McCoy a J.McWilliams. Na jejich jízdě bylo znát, že nic ze svého závodnického umu nezapomněli, takže si na trati nic nedarovali.

Souboj této trojce byl pomyslnou třešničkou na dortu tohoto krásného, vůní ricinu provoněného víkendu. Diváci a návštěvníci, kteří si doslova mohli sáhnout na své závodní idoly, získat autogram nebo společnou fotku na památku, jsou již teď určitě zvědaví, co si pro ně pořadatelé připraví na příští rok. Letošní ADAC Classic 2016 se vyvedl na jedničku s hvězdičkou a nasadil laťku hodně vysoko!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist