Víkend na Lausitzringu ovládl Reiterberger s Neukirchnerem

Třetí podnik mezinárodního šampionátu Německa jeli jezdci tříd Superbike a Superstock 1000 na německém 4,3 kilometry dlouhém okruhu Lausitzring. V kvalifikaci si vybojoval pole position jezdec BMW Markus Reiterberger, český závodník třídy Superbike Matěj Smrž startoval jedenáctý, Jan Halbich čtrnáctý a jezdec třídy Superstock 1000 Michal Filla byl na startu jednadvacátý.

O pole positin bojovalo v Superpole devět závodníků bez české účasti, protože ani jeden z českých závodníků do nejužšího finále bitvy o pozice na startu nepostoupil. První místo na startu vyhrál lídr průběžného hodnocení Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW), který měl do uplynulého víkendu stoprocentní úspěšnost. Na Lausitzringu sice oba závody nevyhrál, přesto posílil vedoucí pozici přídělem pětačtyřiceti bodů za jedno druhé místo a vítězství.

Průběžně druhý je po Lausitzringu Max Neukirchner (Team Yamaha MGM), jemuž se o víkendu dařilo a v sedle nové R1 získal pro Yamahu první vítězství v IDM, když dokázal porazit jinak suverénního jezdec BMW Reiterbergera. Dvoje třetí místa si na konto připsal španělský závodník Ducati Xavi Forés (3C-Racing Team), jemuž na startu patřila stejná pozice.

Z českých závodníků si nejlépe vedl Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing-Team). Jezdec z Českých Budějovic do závodu startoval z jedenácté pozice ve čtvrté řadě a v klasifikaci třídy Superbike bodoval dvěma šestými místy.

„Třetí podnik sezony je za námi a opět to nebylo jednoduché,“ řekl v neděli odpoledne Matěj Smrž. „I přesto jsme ale dokázali urvat dvacet bodů a ostudu jsme neudělali. Bohužel se mi vůbec nepovedla první kvalifikace a v druhé bylo po dešti, takže jedenáctá startovní pozice mi hodně zkomplikovala boje o dobré body v závodech.“

„K tomu se mi pak vůbec nepovedl start do první jízdy a závod jsem začínal na osmmáctém místě po prvním kole, když jsem se ještě dvakrát vyhýbal padajícím jezdcům a málem skončil mimo trať. Když jsem se na krátké trati specifikace DTM dostal na desátý flek, už nebylo o co bojovat.“

„V druhém závodě jsem měl start o hodně lepší a získal také nějaké místa, ale v první zatáčce jsem díky jinému jezdci málem upadl a byl tak po prvním kole jedenáctý. Závod jsem pak celkem s přehledem dojel na sedmém místě. Trochu se opakoval scénář z prvního závodu, když přede mnou byla díra a víc už z dané situace nešlo vytěžit. Obě jízdy jsem tak mezi Superbiky dojel šestý a získal dobrých dvacet bodů.“

„Nyní přijdou tratě, kde se cítím líp a s motorkou už začínám být taky spokojen. Za tři závody jsme jako tým udělali hodně práce a pomalu získávám potřebnou jistotu. Dalším krokem bude dostat se do bojů o stupně vítězů!“ dodal Matěj Smrž.

Druhý český závodník Jan Halbich (Holzhauer Racing Promotion) bodoval v třídě SBK dvěma devátými místy. Do průběžného hodnocení si připsal celkem čtrnáct bodů, takže mu patří šestá pozice, dvanáct bodů za pátým Matějem Smržem. V třídě Superstock 1000 závodí Michal Filla (BMW Sikora Motorsport) a ten je po šesti závodech sezony s pětatřiceti body jedenáctý.

Čtvrtý závodní víkend sezony 2015 má německý šampionát IDM už v kompletní sestavě všech kubatur na programu 12. až 14.června na dráze slavného Nürburgringu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist