V Zolderu slaví první místo na startu Cudlin, Smrž startuje pátý

Druhý podnik mezinárodního mistrovství Německa IDM zamířil do Belgie, konkrétně na závodní okruh v Zolderu, kde v sobotu jezdci a týmy motocyklových tříd bojovali o pozice na startech jednotlivých klání. V kategorii Superbike vyhrál pole position na startu jezdec Yamahy Damian Cudlin, který porazil týmového kolegu Maxe Neukirchnera a Markuse Reiterbergera. Z českých závodníků byl nejúspěšnější Matěj Smrž, který startuje v kategorii Superbike/ Superstock 1000 pátý. Jan Halbich, kterého stále ještě omezuje zranění ruky se do závodu kvalifikoval dvanáctým časem, Michal Filla je v desáté řadě osmadvacátý.

V pátek měli jezdci německého šampionátu IDM na programu tréninky, sobota patřila kvalifikacím, které v případě třídy Superbike/Superstock 1000 vyvrcholily bitvou o první místo na startu, což je Superpole pro devět nejrychlejších. V prvním pátečním tréninku zajel Matěj Smrž (Wilbers-BMW-Racing Team) třetí nejlepší čas 1'34,505 sekundy, druhý trénink dokončil šestým časem 1'33,902 sekundy a tréninkový program uzavřel devátým časem 1'33,855 sekundy. Druhý Čech v třídě Superbike Jan Halbich zajel v prvním tréninku na sedmé místo, ve druhém byl osmnáctý a třetí volný trénink dokončil s jedenáctým časem 1'33,991 sekundy. Nejrychlejším jezdcem superbikové tréninkové části byl bez problému Markus Reiterberger (Van Zon-Remeha-BMW).
Situace se změnila v sobotu, protože to na čtyřkilometrové dráze okruhu v Zolderu začalo pršet a došlo tak na změnu podmínek. První kvalifikaci vyhrál v sobotu ráno Australan Damian Cudlin (Team Yamaha MGM) časem 1'46,017 sekundy před Matějem Smržem a Xavi Forésem (3C Racing Team). Michal Filla byl v STK1000 s časem 1'49,629 sekundy čtvrtý, Jan Halbich v hodnocení SBK osmý.

Druhou kvalifikaci vyhrál jezdec tovární Yamahy R1M Max Neukirchner (Team Yamaha MGM) časem 1'33,108 sekundy. Druhé místo obsadil Xavi Forés, třetí byl Damian Cudlin, jehož ztráta na týmového kolegu představovala až 2,449 sekundy. Do Superpole postoupil Matěj Smrž, který zajel osmý čas 1'36,507 sekundy. Posledním postupujícím byla týmová kolegyně Matěje Smrže, Němka Lucy Glöckner (Wilbers-BMW-Racing Team), nejrychlejší v STK1000.
V bitvě o pole position byl nejúspěšnější Damien Cudlin, který zajel kolo za 1'43,097 sekundy na což už jeho soupeři nestačili reagovat a jediný, kdo byl v jedné sekundě, tak to byl Australanův týmový kolega Max Neukirchner. Třetí Markus Reiterberger už ztrácí na první pozici 1,854 sekundy. Matěj Smrž se časem 1'45,036 sekundy kvalifikoval na páté místo druhé řady startovního roštu prvního závodu.

Superbike/STK1000 - IDM SUPERBIKE - Superstock 1000 - Superpole.pdf
Superbike/STK1000 - IDM SUPERBIKE - Superstock 1000 - Zavod 1.pdf

První závod třídy Superbike/Superstock 1000 startuje v neděli 17.května v 11:50 hodin. Start druhého klání je na programu v 15:15 hodin. Oba závody se jedou na sedmnáct kol.
V seriálu Yamaha R6 Dunlop Cup závodí jezdec AMK České Budějovice Petr Voslajer, jemuž se v druhé kvalifikaci podařilo zajet šestý nejrychlejší čas 1'44,706 sekundy, ale protože byl v první rychlejší kvalifikaci sedmnáctý s časem 1'42,754 sekundy, přesně tato pozice mu patří na startu nedělního klání na čtrnáct kol se startem ve 14:15 hodin.
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist