Úspěšný víkend IDM pro Ondřeje Ježka

Šestým závodem sezony pokračovalo mezinárodní mistrovství Německa IDM na okruhu ve Schleizu. Na start závodu Superbike/SST1000 se také postavili jezdci týmu TripleM by Barni Racing Ducati v čele s českým závodníkem Ondřejem Ježkem. Ten byl na této akci jako host a byl hodně vidět. V nabité konkurenci vyhrál oba závody třídy Superstock 1000.

Mistrovství Německa je jedním ze závodů, které si Ondra Ježek naplánoval během pauzy světového poháru Superstock 1000, kde mu nyní patří průběžná čtvrtá příčka. Ve Schleizu závodil ve třídě Superstock 1000, která se však jede současně se Superbiky. Ondra i jeho týmový kolega Marc Moser zde se svým týmem TripleM by Barni Racing Ducati startovali jako hosté.

Konkurence byla nabitá a rozhodně se nejednalo o žádný pouťový závod. „V Superbike byli loňský mistr Německa Xavi Fores a Marcus Reiterberger. Oba si letos již vyzkoušeli mistrovství světa Superbiky. Prvně jmenovaný dojel pátý v Aragonu. Tovární tým Yamahy povolal mého soupeře ze superstocků Keva Coghlana. Velkým soupeřem byl i můj týmový kolega, který tuto trať skvěle zná. Nechyběl tu ani Lukas Trautmann, loňský suverénní vítěz německého Yamaha R6 Cupu,“ uvedl Ondra ke startovnímu poli.

Závodilo se na trati, která je částečně vedena po normální komunikaci mezi vesnicemi Schleiz a Oberböhmsdorf. Jelo se na 18 kol, tedy nějakých 65 kilometrů. „Místy je docela nebezpečná. Bohužel jsme během víkendu byli svědky několika těžkých pádů. Jeden byl smrtelný,“ klopil Ondra oči dolů při zmínce této tragédie.

Systém jízd byl stejný jako ve světovém poháru Superstock 1000, ale s tím, že se jely dva závody. To byla pro Ondru premiéra stejně jako sobotní Superpole pro nejlepších devět kvalifikantů. V kvalifikaci byl Ondra třetí, a toto umístění potvrdil i v Superpole. V obou případech byl nejrychlejším jezdcem v kategorii stocků.

„Postup do Superpole jsem si zajistil v první kvalifikaci svým nejlepším časem víkendu 1'24,702 sekundy. Pak už jsem nezajel takový čas, jaký bych si představoval. Bylo větší horko a grip nebyl tak dobrý jako ráno. Měl jsem štěstí, ale vyšlo to. Cíl startovat z první řady jako nejrychlejší Superstock do puntíku vyšel,“ hodnotil Ondra sobotní výsledky.

V obou nedělních závodech pak potvrdil pozici nejrychlejšího jezdce kategorie Superstock 1000 a dvakrát stál nejvýše na stupních vítězů. „V prvním závodě mi vyšel start a odjížděl jsem na prvním místě. Po několika kolech mě sice předjeli Forés, Reiterberger a Lanzi na Superbicích, ale já si hlídal vedoucí pozici v kategorii Superstock před týmovým kolegou Moserem,“ řekl Ondra k prvnímu závodu, kde skončil celkově čtvrtý, ovšem jasně zvítězil ve své kategorii.

Ani ve druhém závodě nenašel český jezdec mezi stocky přemožitele. „Start se mi tentokrát nepovedl jako v prvním závodě, ale zase jsem měl velmi dobré tempo v první polovině závodu. Dařilo se mi držet s nejrychlejšími superbiky a vzdálit se výrazně svým soupeřům na stockách. Poté jsem se trochu začal trápit s předkem, tak jsem raději ubral a hlídal svoji pozici,“ zhodnotil Ondra druhý závod, ve kterém skončil celkově pátý, ale opět jasně ovládl kategorii Superstock 1000.

„Jsem s víkendem velmi spokojený. Udělali jsme kus dobré práce. Podařilo se mi zajet jak nejrychlejší kolo, tak traťový rekord pro třídu Superstock 1000. Děkuji svému týmu i fanouškům, kteří za mnou přijeli z Česka! Udělalo mi to velkou radost a jsem rád, že jsem se jim odvděčil doublem,“ usmíval se český sympaťák. Spokojenost panovala i v celém týmu. „Byla to pro nás skvělá prezentace. Jako německý tým jsme se ukázali ve skvělém světle a můj kolega Marc Moser byl také v dobré formě. V první jízdě dojel jen necelé dvě vteřiny za mnou,“ pochválil Ondra svého parťáka.

Po vydařeném víkendu nemohla chybět oslava dvojitého triumfu. „Jasně že něco proběhlo, dva závody za víkend nevyhráváte tak často. Lehce jsme si připili vínem z vinařství Josefa Valichracha,“ prozradil na závěr Ondra, kterého nyní čeká komentování Velké ceny České republiky v Brně a hlavně trénink a příprava na závěr sezony STK1000. Kromě posledních dvou závodů Světového poháru Superstock 1000 v Jerezu a Magny Cours, čeká českého jezdce ještě závěrečný závod mistrovství Německa na Hockenheimringu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist