Smůlovatý víkend Matěje Smrže na Sachsenringu

Kalich hořkosti si musel při předposledním závodě IDM vypít až do dna český superbikový jezdec Matěj Smrž, jezdící za tým Yamaha Motor Deutschland by Monster Energy. Po nepříliš podařené kvalifikaci - až 9. místo a tedy třetí řada na roštu - do závodu nakonec kvůli zranění z warm upu vůbec nenastoupil.

Přitom na Sachsenringu vše začalo ve velmi dobrém stylu.

V první kvalifikaci byl český jezdec nejrychlejší časem 1.26.634 minuty o 0.030 sekundy před zkušeným Karl Muggeridgem a o 0.094 před pozdějším nedělním dominátorem Dariem Giusepettim.
Druhá kvalifikace už tak dobrá nebyla, neboť Matěj Smrž hned v prvním výjezdu upadl a po následném ošetření v medical centru zůstala na Matese až devátá pozice, tedy dvakrát start ze třetí řady. Ovšem ztráta 1.059 sekundy na Polemana Ghisberta van Ginhovena nebyl vůbec propastná. První řadu si kromě Ghisbert van Ginhovena vybojovali ještě Michael Ranseder, Erwan Nigon a Dario Giuseppetti, zatímco druhou řadu obsadili Karl Muggeridge, Gareth Jones, Jorg Teuchert a Arie Vos.

"Celý víkend je ovlivněný ztrátou pátečních volných jízd. Důvodem zkrácení závodního víkendu na pouhou sobotu a neděli je fakt, že na okruhu Sachsenring jsou hlukové limity! Trať dostane na rok povolení pouze na "X" dní a vzhledem k vysokému počtu podniků, muselo dojít ke zkracování... Vedení IDM nás ale ujistilo, že tento "skandál" už se nebude opakovat. Nicméně dneska to nezačalo špatně :) Celou noc pršelo a ještě v ráno byla trať mokrá. Vyjelo se sice na suchých pneu, ale časy byly podstatně pomalejší. I tak jsem na konci první kvalifikace vyrazil na kvalifikační pneumatice a zajistil jsem si celkem pohodlně provizorní pole position. Do druhého kvalifikačního tréninku jsem vyjel na starých pneumatikách, abych nejprve vyzkoušel drobnou změnu na pérování. Po dalším vyjetí již na kvalifikační pneumatice jsem naneštěstí upadl v jedné z nejrychlejších zatáček okruhu. Pouze jsem si odřel loket, za což můžu být velmi rád. Highsider ve 190 Km/h většinou končí mnohem hůř... Na vině byla špinavá trať od oleje a po dalších pádech ve stejné zatáčce došlo k vyčištění ... bohužel trochu pozdě...:-) Zítra startuji ze třetí řady, ale o nic nejde. Místo na startu mám dobré a myslím si, že výsledky závodů by to nemuselo ovlivnit.", byl po sobotní kvalifikaci hodně optimistický Matěj Smrž.
Warm Up - Po včerejším nezaviněném pádu na lehce znečistěné trati dnes ve Warm Upu ve stejném místě jel náš pilot obezřetněji. Podvědomě při nižší rychlosti, než je zde obvyklé malinko přidal plyn a v důsledku odlehčení přední části motorky ztratil na předním kole grip. V Medical centru konstatovali naražení pravého zápěstí s hrozbou neověřené zlomeniny.

" Výsledek na Sachsenringu pro mě znamená prohru. Chtěl jsem být letos Mistr Německa a dělal jsem pro to všechno už od zimního tréninku... Měl jsem nejlepší tým s nejlepšími mechaniky, nejlepší motorku, sponzory a přátelé, jenž mi se vším pomáhali. Bohužel proti tomu všemu stálo víc smolných okamžiků, než jsem dokázal překonat svojí snahou a odhodláním.
Za 14 dní nás čeká finále na Hockenheimringu a nyní mohu jen doufat, že budu maximálně připraven. Chci ukončit sezónu jako vítěz, když ne šampionátu, tak alespoň posledního závodu! Zítra podstoupím další kontrolu, abych se ujistil, že ruka není zlomená. Prozatím mi ale není do skoku... "
, byl hodně zklamaný svou závodní neúčastí na Sachsenringu Matěj Smrž.

Aktuálně říká Matěj Smrž: "Dnešní kontrola potvrdila, že ruka není zlomená. Nyní potřebuji více času na rozhodnutí, jestli budu schopen 100% startovat na Hockenheimringu a bojovat o tzv. "happy end" ;-)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist