Tento týden testují ve Valencii jezdci nižších kubatur MS

Po IRTA testu jezdců královské kubatury mistrovství světa v Malajsii odstartují oficiální část předsezonní přípravy také jezdci a týmy tříd Moto3 a Moto2 třídenním testem ve španělské Valencii, tedy přesně tam, kde loni v listopadu uzavřeli sezonu 2014. Termín testu je od úterý 10. do čtvrtka 12.února. Někteří jezdci už minulý týden absolvovali privátní testy v Almerii, ale pro velkou většinu startovního pole nižších kubatur to bude poprvé, kdy po zimní přestávce vyjedou na dráhu.

Už teď je jisté, že mezi jezdci šestistovek bude chybět Gino Rea (AGT Rea Racing), který byl jen nedávno potvrzen do role jezdce třídy Moto2, ale dnes tým CIA Landlords Insurance Honda z mistrovství světa supersportových motocyklů potvrdil, že britský závodník bude jejich jezdcem pro nadcházející sezonu. To znamená, že letošní startovní rošt šestistovek bude s největší pravděpodobností třicetičlenný.

Testy ve Valencii jsou prvním kolem příprav, takže těžko na jejich základě soudit, kdo například vyhraje šampionát, ale určitě výkony jednotlivých závodníků můžou mnohé napovědět. V šestistovkách vyjede na dráhu dvojice jezdců týmu Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Španěl Esteve Rabat a jeho krajan Alex Márquez. Tito dva jmenovaní jezdci jsou kromě toho, že jsou velmi talentovaní, oba úřadujícími mistry světa. Rabat obhajuje titul Moto2 a Márquez přichází mezi šestistovky po zisku titulu v Moto3.
Porazit Esteve Rabata bude chtít minimálně devětadvacet jeho soupeřů. Ve Valencii se můžeme zaměřit na ty nejžhavější kandidáty jako je například loňský vicemist Mika Kallio (Italtrans Racing Team), Švýcaři Thomas Lüthi (Derendinger Racing Interwetten) a Dominique Aegerter (Technomag Racing Interwetten) nebo dvojice stáje Pons Luis Salom s nováčkem Alexem Rinsem. Tvrdě půjde po vítězství Francouz Johann Zarco (Ajo Motorsport), ale také Ital Simone Corsi (Forward Racing) nebo Belgičan Xavier Simeon (Federal Oil Gresini Moto2).

Seznam testujících Moto2 - Esteve Rabat, Alex Márquez, Xavier Simeon, Maverick Viñales, Johann Zarco, Luis Salom, Alex Rins, Dominique Aegerter, Robin Mulhauser, Thomas Luthi, Takaaki Nakagami, Azlan Shah, Sandro Cortese, Thitipong Warokorn, Jesko Raffin, Mika Kallio, Franco Morbidelli, Axel Pons, Jonas Folger, Hafizh Syahrin, Simone Corsi, Lorenzo Baldasarri, Marcel Schrotter, Ricky Cardús, Randy Krummenacher, Luis Rossi, Sam Lowes, Julian Simon, Anthony West

V nejnižší kubatuře Moto3 je potvrzených celkem dvaatřicet závodníků a z toho jsou dva Češi Jakub Kornfeil (Sepang International Circuit) a Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo). Hanika už má jeden privátní test za sebou, protože společně s dvojicí svých nových týmových kolegů (Brad Binder, Miguel Oliveira) absolvoval v Almerii dvoudenní privátní test.
Komplet novou sestavu má loni vítězný tým Estrella Galicia 0,0, kde dvojici Alexe Márqueze a Alexe Rinse nahradí Francouz Fabio Quartararo, vítěz loňského FIM CEV Repsol Moto3 a Španěl Jorge Navarro. Tým Kiefer Racing nastoupí do sezony s novým sponzorem Leopard a trojicí závodníků Španělem Efrenem Vazquezem, Britem Danny Kentem a Japoncem Hiroki Ono.

Zajímavé bude sledovat jezdce Aspar týmu (Mapfre Mahindra Aspar Team), jenž letošní ročník zahájí v pozměněném formátu, kde má vývoj motorky na starosti přímo indická Mahindra a tým Aspar je zodpovědný za chod týmu a profesní růst jezdců, který mi jsou pro letošní sezonu Francesco Bagnaia, Juanfran Guevara a vítěz Red Bull Rookies Cupu Jorge Martin.

Seznam testujících Moto3 - Fabio Quartararo, Jorge Navarro, Hiroko Ono, Danny Kent, Efrén Vázquez, Niccoló Antonelli, Jules Danilo, Alexis Masbou, John McPhee, Livio Loi, Enea Bastianini, Andrea Locatelli, Maria Herrera, Romano Fenati, Andrea Migno, Philipp Öttl, Niklas Ajo, Ana Carrasco, Gabriel Rodrigo, Miguel Oliveira, Brad Binder, Karel Hanika, Alessandro Tonucci, Daryn Binder, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Juanfran Guevara, Remy Gardner, Tatsuki Suzuki, Stefano Manzi, Matteo Ferrari

Časový harmonogram testu tříd Moto3 a Moto2 ve Valencii:

.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist