Takaaki Nakagami ve stopě po Shoyovi Tomizawovi?

Byl rozhodně překvapením GP v Kataru; doposud se totiž svými výsledky Japonec Takaaki Nakagami nijak nezapsal do podvědomí fanoušků.

Dvakrát to může být náhoda, potřetí ale už potvrzení. To je staré lidové pořekadlo, a platí i pro tohoto Japonce. Takaaki Nakagami druhý v prvním volném tréninku v Kataru, nejrychlejší ve druhé a ve třetím tréninku Moto2. Druhý v kvalifikaci, nejrychlejší ve Warm-upu, třetí v závodě. Jedno je jisté: Na 21-letého Japonce z Chiby - zajímavé, že z tohoto japonského města pochází velká většina skvělých motocyklových závodníků ze země "Vycházejícího slunce" - se letos musíme zaměřit a nezpouštět ho z očí.

Japonský talent začíná nyní svou čtvrtou sezónu v GP, dvě odzávodil v "malorážkách": 2008-24., 2009-16.; vloni pak v Moto2-15. Nejlepším jeho umístěním bylo loňské 5. místo z Jerezu, kromě toho byl odmávnut šachovnicovým praporkem jako 6. v Barceloně.
Do poloviny závodu vedl Nakagami z italského týmu Italtrans závod Moto2v Kataru, potom už ale nestačil držet tempo Pola Espargara a Scotta Reddinga. Ve svém 52. závodě Grand Prix se poprvé směl jako třetí v cíli postavit na stupně vítězů, tedy nezapomenutelný okamžik pro každého, komu se to podaří.

Nakagami věděl dopředu, že to bude pneumatikový poker: "Bylo mně jasné, že přijdou vibrace, jakmile budou pneumatiky ojeté. Plán byl jasný, pokusit se získat dostatečný náskok a závodit o první místo". Nakagami hodně riskoval, prohrál sice, ale přesto mohl být na sebe hrdý. 

Pro odborníky to ale zase tak velké překvapení nebylo, neboť Nakagami byl rychlý nejen v katarských trénincích, nýbrž i v předchozích zimních testech. To, že je nyní schopen závodit s absolutní elitou, má určitě velkou zásluhu i šasí Kalex 2013.
Nakagami je tak prvním Japoncem, který se postavil na stupně vítězů po hodně dlouhé době: V září 2010 tragicky havaroval v Misanu Shoya Tomizawa, historicky první vítěz závodu Grand Prix MS-Moto2 a druhý v Jerezu 2010. A na stupních také ještě stál Yuki Takahashi: 2010-vítěz v Katalánsku, druhý v Brně a 2011 třetí v Estorilu a druhý v Le Mans. Podaří se Nakagamimu vyhrát letos závod MS-Moto2, jako předtím Tomizawovi nebo Takahashimu? Myslím si, že ano!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist