Suter Moto2: Nemáme žádnou krizi

Brit Scott Redding a Turek Kenan Sofuoglu byli před zahájením sezóny Moto2 řazeni do úzkého kruhu favoritů této kubatury. Po dvou závodech mají hodně společného, ani jeden z nich doposud vůbec nebodoval.

Britský jezdec Scott Redding obsadil vloni v šampionátu Moto2 skvělé osmé místo a kromě toho stál dvakrát na stupních vítězů, tedy dost na to, aby byl považován za jednoho z favoritů letošního šampionátu. Ovšem ani jeden bod po dvou závodech, umístění 31. a 23., postavení na gridu 10 a 13 - dostatek důvodů ke svolání krizové schůzky ve švýcarském Turbenthalu - sídle firmy Suter Racing Technology. A manažér týmu Marc-VDS Michael Bartholemy na ní kritizoval aktuální šasí Suter MMXI - tedy model 2011, což ale konstruktér Eskil Suter vehementně odmítá: 
"Redding si v zimě u nás vybral, co je pro něho nejlepší a co chce v sezóně jezdit. Pokud s tím není spokojen, a neumí se s tím srovnat, tak je to jeho problém. V tréninku zajíždí velmi dobré výsledky, ovšem v závodě padá a tak jsou výsledky hodně zkresleny. Mimochodem ještě existují tkzv. "zlaté věci", které může jezdec relativně hodně ovlivnit špatným nastavením, jako jsou pružící jednotka a vidlice", říká Eskil Sutter a dodává: "Redding je nyní jezdeckou formou hodně v propasti, možná si vzal sám na sebe velký tlak, a může to souviset s jeho eventuálním, dopředu plánovaným odchodem do MotoGP 2012" (ostatně stejný psychický problém měl i Thomas Lüthi v sezóně 2009 - pozn. Bosso). 
Také turecký pilot Kenan Sofuoglu má letos velké problémy s novým šasím Suter MMXI. Přitom vloni při své premiéře v Moto2 jel do poloviny závodu v Estorilu skvěle - nakonec dojel 5. - a i ve finále ve Valencii si až do svého pádu nevedl vůbec špatně. A jelikož je tento jezdec úřadujícím šampiónem supersportů, tak ho řada odborníků viděla v roli tajného favorita letošního šampionátu Moto2. Ovšem jeho letošní výsledky zůstávají zatím jasně za očekáváním, ani on nemá na svém kontě doposud jediný mistrovský bod. Po kvalifikacích mu patřily pozice 28 (Qatar) a 12 (Jerez), v závodech samotných pak dojel jako 18. a 16.: "Nemám doposud dostatek důvěry v letošní model Suteru MMXI. A jde také velmi těžce najít to správné nastavení. Proto se snažím jezdit raději opatrněji", říká supersportový šampión z let 2007 a 2010. Konstruktér Eskil Suter je ale úplně jiného názoru: "Chybí mu v první řadě zimní testování. A kromě toho jako jezdec supersportů byl zvyklý na něco úplně jiného, a nastavení supersportového motocyklu není zas tak obtížné. Ovšem motocykl kubatury Moto2 je opravdový závodní motocykl a jeho nastavení vyžaduje technickou preciznost. A tak jsou jezdci, kteří s tím mají problémy. A zase naopak takoví, kteří jsou s nimi hodně rychlí jako Iannone, Lüthi či Marquez".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist