Rekapitulace sezony 2012 - kubatura Moto2

Také v letošním roce předváděli jezdci střední kubatury Moto2 skvělé závodění, které přineslo řadu zajímavých a napínavých momentů. Závodní prototypy s jednotnými motory 600ccm doznaly po dvou letech působení v seriálu Grand Prix značných zlepšení, konkurence srovnala krok, takže nejdůležitějším faktorem, který rozhodoval o pořadí, byli především samotní jezdci.

Marc Márquez si pádem v přípravě na Velkou cenu Malajsie 2011 způsobil zranění očního nervu, které ho loni vyřadilo z boje o titul mistra světa. Lékaři tehdy konstatovali, že jeho problémy s dvojím viděním, které se projevovaly až při velkých rychlostech v sedle motocyklu, časem odezní, ale nikdo si netroufl říct, kdy přesně. Začátkem letošního roku Španěl podstoupil operaci, jejíž výsledek byl pro jeho další kariéru nesmírně důležitý. Pro Márqueze vše naštěstí dopadlo dobře a i když přípravu na letošní ročník zahájil o něco později než ostatní, na jeho výkonech to nebylo znát a letošní šampionát vyhrál.
Španěl Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) je po Tonim Elíasovi a Stefanu Bradlovi třetím šampionem v historii kubatury Moto2. Titul vicemistra světa si vybojoval Pol Espargaró (Tuenti Movil HP 40) a na třetím místě skončil Ital Andrea Iannone (Speed Master). Nejlepším nováčkem roku se stal Francouz Johann Zarco (JiR Moto2) a prvenství v poháru konstruktérů patří značce Suter. Jediná žena v motocyklovém šampionátu Elena Rosellová (QMMF Racing Team) startovala ve všech sedmnácti Grand Prix, ale za celou sezonu nezískala ani jeden bod. Nejlepším umístěním bylo dvacáté místo z Malajsie a nejlepším kvalifikačním výsledkem start z devětadvacáté pozice v Austrálii.

1. Velká cena Kataru – Losail, Dauhá

8. dubna 2012

Kvalifikace:
1. Thomas Lüthi, 2. Marc Márquez, 3. Andrea Iannone
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Andrea Iannone, 3. Pol Espargaró


V úvodním podniku letošního šampionátu visela ve vzduchu otázka, jak si povede Marc Márquez, který byl sice pasován do role jednoho z favoritů, ale po svém zranění jen minimálně testoval a víkend v Kataru tak pro Španěla představoval velkou zkoušku. Nejlepším jezdcem tréninkové části byl Švýcar Thomas Lüthi (Interwetten Paddock), který vyhrál první pole position roku a před závodem měl velmi slušné vyhlídky v boji o nejvyšší pozice. Už první závod zhruba naznačil, kdo bude v letošním roce bojovat na předních místech. Lüthi výhodu startu z první pozice nedokázal využít k rychlému úniku, ale naopak musel tvrdě bojovat s jezdci, jako Pol Espargaró, Andrea Iannone, Scott Redding (Marc VDS Racing) a Marc Márquez. Švýcar ale bojoval jako lev, měl potřebnou rychlost a do posledního kola najížděl první. Nájezd do zmiňovaného posledního kola byl ovšem klíčový pro vývoj a výsledek celého závodu, protože Marc Márquez Švýcara předjel způsobem, kterým Lüthiho poslal mimo trať a Švýcar tak nejen přišel o vítězství v prvním závodu, ale nakonec byl rád, že ho vůbec dokončil na pátém místě. Márquez pak na cílové rovince svedl poslední bitvu s Italem Iannonem, kterého překonal o šest setin a úvodní podnik seriálu vyhrál. Druhý projel cílem Andrea Iannone a třetí skončil pod světly katarských reflektorů Pol Espargaró. Thomas Lüthi cítil velkou křivdu, ale s výsledkem se už nedalo nic dělat. Bylo jasné, že letos vyhraje ten, kdo bude mít ostřejší lokty, což se také stalo.

2. Velká cena Španělska – Jerez, Jerez de la Frontera

29. dubna 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Takaaki Nakagami, 3. Pol Espargaró
Závod: 1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Thomas Lüthi


Závod na jihu Španělska byl prvním evropským podnikem, který je mnohými považován za skutečný začátek motocyklové sezony. Počasí ale závodění v Jerezu nepřálo a na jezdce čekaly velmi zrádné podmínky. První pole position si na své konto připsal Marc Márquez, když kvalifikaci na Velkou cenu Španělska vyhrál rozdílem pouhých osmi setin před Japoncem Takaaki Nakagamim (ItalTrans Racing). Japonec v sedle motocyklu Kalex rozhodně příjemně překvapil, byl hodně blízko možnosti startovat jako první, ale i tak to bylo poprvé v jeho kariéře, kdy do závodu vyrazil z první řady startovního roštu. Do závodu vyjeli jezdci na hladkých pneumatikách a od začátku to byla pořádná bitva, které se účastnila opět stejná skupina jezdců, jak tomu bylo v Kataru. Ve hře o pozice na stupních vítězů byl nově také Mika Kallio (Marc VDS Racing). Fin ale vyjel mimo trať v době, kdy traťoví komisaři vyvěsili vlajky upozorňující na mokrou dráhu a deset kol před koncem, byl závod předčasně ukončen. V tomto momentě jel na prvním místě Marc Márquez, ale konečný výsledek určilo předchozí dokončené kolo závodu, takže se z vítězství nakonec radoval Pol Espargaró. Pro jezdce týmu Pons Racing to bylo vůbec první vítězství v Moto2 a všem bylo jasné, že Marc Márquez má v osobě Pola Espargara velmi těžkého soupeře. Na třetím místě skončil Thomas Lüthi a Japonec Nakagami byl pátý, což byl zároveň také jeho nejlepší výsledek celé sezony.

3. Velká cena Portugalska – Estoril

6. května 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Thomas Lüthi, 3. Scott Redding
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Thomas Lüthi


V kvalifikaci na portugalskou Grand Prix podal velmi dobrý výkon nováček v kubatuře šestistovek Johann Zarco, když mu do první řady chyběly jen tři setiny, které ztratil na třetího Scotta Reddinga. Francouz do závodu startoval čtvrtý a stejná pozice mu také patřila po průjezdu cílem. O vítězství znovu bojovala trojice Márquez, Espargaró a Lüthi. Souboje to byly parádní, témě v každém kole se měnilo pořadí, ale ve druhé polovině závodu došly síly švýcarskému jezdci, který se možná spokojil s třetím místem. O zlato se utkala dvojice Španělů Márquez s Espargarem, jeden druhého nešetřili, někdy to už vypadalo, že oba skončí na zemi, což by nahrálo Lüthimu, ale k pádu vedoucí dvojice nedošlo. Jejich souboje ale zvedly fanoušky, kteří sledovali neuvěřitelně napínavou bitvu, kde šlo možná i o víc než vítězství v Estorilu. Šlo o prestiž, psychickou výhodu a samozřejmě body do průběžného hodnocení. V posledním kole ale Espargaró udělal chybu v esíčku do kopce a Márquez měl cestu za druhým vítězstvím sezony otevřenou. Po vítězství v Jerezu tentokrát Espargaró skončil druhý a jako třetí projel cílem Thomas Lüthi, který měl před čtvrtým Zarcem bezpečný sedmisekundový náskok. Šampionát vedl Márquez před Espargarem a Lüthim.

4. Velká cena Francie – okruh Bugatti, Le Mans

20. května 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Thomas Lüthi, 3. Pol Espargaró
Závod: 1. Thomas Lüthi, 2. Claudio Corti, 3. Scott Redding


Až deštěm promáčená Velká cena Francie letos poprvé přinesla nové tváře na stupně vítězů, kde tentokrát chyběli oba vedoucí jezdci. Jediný, kdo dokázal náročný závod v dešti dotáhnout až do úspěšného konce byl Thomas Lüthi. O zlato ale musel bojovat s domácím jezdcem Johannem Zarcem, který chtěl moc vyhrát, ale čtyři kola před cílem mu ustřelilo zadní kolo a bylo po nadějích. Švýcar se tak mohl plně soustředit na to, aby neudělal zbytečnou chybu a po perfektním výkonu zaslouženě vyhrál závod šestistovek. Sice to nebylo v přímém souboji s Márquezem a Espargarem, ale k tomu ani neměl příležitost, protože Márquez závod vůbec nedokončil a šestý Espargaró projel cílem až dvacet sekund za Lüthim. Pódiovým umístěním zabodoval Claudio Corti (ItalTrans Racing), jemuž se ve třetí sezoně Moto2 konečně podařilo získat své první stupně vítězů. S vodou neměl problém ani Scott Redding, talentovaný britský závodník, jemuž se neobyčejně dařilo v předsezonních testech. Přímý střet s konkurencí, ale Reddinga posunul přibližně na hranici první pětky. Po závodu v Le Mans se na vedoucí pozici průběžného hodnocení posunul Pol Espargaró, druhý Marc Márquez ztrácel jediný bod a třetímu Thomasi Lüthimu chyběly na Espargara jen tři body. Vyrovnanější úvod sezony snad ani nikdo nečekal.

5. Velká cena Katalánska – okruh Catalunya, Barcelona

3. června 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Thomas Lüthi
Závod: 1. Andrea Iannone, 2. Thomas Lüthi, 3. Marc Márquez


V kvalifikaci na Velkou cenu Francie těžce havaroval Xavier Simeon (Tech 3 Racing), takže na startu závodu v le Mans chyběl a nenastoupil ani do katalánského víkendu v Barceloně, kde ho nahradil španělský závodník a lídr španělského šampionátu CEV Jordi Torres. Závod katalánské Grand Prix sliboval napínavou podívanou. První tři jezdce od sebe dělily jen tři body a zajímavá byla také situace na čtvrtém a pátém místě v případě Iannoneho a Reddinga. Všichni s napětím očekávali start závodu šestistovek, kde exceloval Toni Elías (Mapfre Aspar Moto2), jenž z osmé pozice dokázal projet až na druhé místo, která mu patřila v nájezdu do druhého kola závodu. Španěl měl velkou šanci konečně zajet výsledek, kterým by svému týmu udělal radost, ale nestalo se, protože sedm kol před cílem havaroval. Bitva o pozice na stupních vítězů probíhala mezi Márquezem, Iannonem, Espargarem a Lüthim. Tři kola před cílem byl Márquez v jedné ze zatáček dlouhý, Španěl chtěl okamžitě chybu napravit a vrátil se do závodní stopy, kde jel Pol Espargaró.

Mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu a Espargaró skončil v kotrmelcích ve štěrku únikové zóny. Drsný moment, který naštěstí skončil bez následků v podobě zranění. Vítězství v závodu se tak stalo kořistí Itala Iannoneho, který tak vůbec poprvé slavil triumf v Moto2, druhý projel cílem Thomas Lüthi a třetí Marc Márquez. Ředitelství závodu incident mezi Márquezem a Espargarem vyšetřovalo a výsledkem byla Márquezova minutová penalizace, což Španěla poslalo z třetího místa na nebodovanou třiadvacátou pozici. Oba jezdce dělilo v průběžném hodnocení minimum, takže incident měl zásadní vliv na průběh šampionátu a už jenom z tohoto pohledu se tento trest zdál jako jediný správný. Márquezův tým se ale odvolal a komisaři FIM penalizaci zrušili. Márquez tak získal zpátky šestnáct bodů za třetí místo a Espargaró měl kromě podlitin také pořádnou ránu na psychice. Z celé situace těžil Thomas Lüthi, protože to byl právě on, kdo po katalánské Grand Prix vedl tabulku průběžného hodnocení Moto2.

6. Velká cena Velké Británie – Silverstone

17. června 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Andrea Iannone, 3. Scott Redding
Závod: 1. Pol Espargaró, 2. Scott Redding, 3. Marc Márquez


Po Katalánsku nebyla v týmu Sita Ponse nejlepší nálada, tým ještě zvažoval odvolání proti rozhodnutí komisařů FIM, ale nakonec se rozhodli toto rozhodnutí akceptovat. V Británii Pol Espargaró předvedl, že incident z Barcelony hodil za hlavu a v kvalifikaci si dojel pro pole position. Úspěšnou kvalifikaci zaznamenal také Andrea Iannone a zejména pak domácí jezdec Scott Redding. Thomas Lüthi měl velkou šanci si na Silverstonu pojistit vedoucí postavení. Jeho výsledky v posledních závodech naznačovaly velmi dobrou formu, ale na britském okruhu se švýcarskému jezdci nedařilo. V kvalifikaci byl sedmý a v samotném závodu tentokrát vůbec nezasáhl do boje o přední příčky. Cílem nakonec projel osmý a to znamenalo jediné, ztrátu vedení a propad na třetí místo. Parádní výkon předvedl domácímu publiku Scott Redding. Brit nějakou dobu vedl závodní pole, ale v samotném závěru bojoval s Marcem Márquezem o druhé místo, což byla skutečně parádní bitva, kde došlo opět ke kontaktu, ale ten dobře stavěný Redding ustál a Márqueze porazil. Vítězství slavil Pol Espargaró, který předvedl bezchybný výkon, ale na celkové vedení to zatím nestačilo, protože tato pozice patřila po víkendu v Británii stále Marcu Márquezovi.

7. Tourist Trophy Assen – Assen

30. června 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Andrea Iannone
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Andrea Iannone, 3. Scott Redding


Víkend v Nizozemsku probíhal v režii Pola Espargara až do kvalifikace, tam tuto roli převzal Marc Márquez. Ani jeden z jeho nejbližších soupeřů totiž nedokázal zajet na stupně vítězů a co víc, Espargaró s Lüthim vůbec nebodovali, protože závod nedokončili. Další zlomový okamžik ve vývoji letošního ročníku, protože v Assenu si Márquez vedoucí pozici upevnil maximálně možným způsobem a to znamenalo, že před cestou do Německa Španěl vedl náskokem třiadvaceti bodů. Obrovskou smůlu měl Thomas Lüthi. Švýcar měl stejný počet bodů jako Pol Espargaró a sobotní závod byl z tohoto pohledu samozřejmě velmi důležitý. Do závodu se kvalifikoval až desátý, ale v zahřívacím tréninku, kde zajel třetí čas, naznačil, že není nic ztraceno. Bohužel nepočítal s tím, že ho už v prvním kole sestřelí padající Ratthapark Wilairot.

Netrvalo dlouho a havaroval také Pol Espargaró, když mu jeho Kalex podklouzl a během chvilky se proměnil v hromadu šrotu. Závod pak nějakou dobu vedl Dominique Aegerter (Technomag-CIP), druhé místo patřilo Iannonemu a třetí byl Redding. Márquez nic neponechal náhodě, dokázal předjet všechny jezdce před sebou a v cíli slavil třetí vítězství sezony. Radoval se také Andrea Iannone, protože ten projel cílem druhý a díky tomu se také posunul na průběžnou druhou příčku. Třetí Scott Redding potvrdil, že je závod od závodu silnější a třetí místo z Assenu bylo jeho třetím umístěním na stupních vítězů. Navíc závodil pěkně potlučený, protože v přípravě na nedělní podnik havaroval, když narazil do Toniho Elíase, který před Britem náhle zpomalil. Espargaró s Lüthim teď figurovali na třetím místě, protože měli stále stejný počet bodů.

8. Velká cena Německa – Sachsenring

8. července 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Julián Simón, 3. Mika Kallio
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Mika Kallio, 3. Alex De Angelis


Pokud Pol Espargaró chtěl ohrozit Márquezovu cestu za titulem, musel závody vyhrávat. Na Sachsenringu ale nezačal vůbec dobře, protože jeho kvalifikační čas stačil na sedmnáctou pozici na startu a to bylo hodně daleko od Márqueze startujícího z pole position. Po startu jel Espargaró skutečně na plný plyn, protože se dokázal protáhnout polem jezdců Moto2 až na čtvrtou pozici, kde zůstal až do konce závodu. Márquez vyhrál bez větších komplikací. Podal standardní výkon, nemusel příliš riskovat a jeho cíl vyhrát šampionát získával stále jasnější obrysy. Hlavními postavami německé Grand Prix, byla dvojice Alex De Angelis a Mika Kallio. Oba borci v závěru závodu šestistovek urputně soupeřili o druhé místo a z této bitvy vyšel jako vítěz Mika Kallio. Alex De Angelis skončil třetí a oba jezdci si na konto připsali své letos první umístění na stupních vítězů. Těsně po startu došlo znovu ke kolizi Scotta Reddinga s Tonim Elíasem. Britský jezdec skončil na zemi, Španěl to ustál, ale ne na dlouho, protože do pěti minut byl na zemi také on. Pro Reddinga velká škoda, protože nebyl vůbec daleko od možnosti atakovat průběžnou čtvrtou příčku. Marc Márquez vedl šampionát s náskokem čtyřiceti tří bodů a to ještě ani nezačala druhá polovina sezony. Naopak velmi vyrovnaná situace byla mezi druhým Polem Espargarem, třetím Thomasem Lüthim a čtvrtým Andrea Iannonem, jenž nyní dělilo pět bodů!

9. Velká cena Itálie – Mugello

15. července 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Johann Zarco
Závod: 1. Andrea Iannone, 2. Pol Espargaró, 3. Thomas Lüthi


V italském Mugellu došlo ve třetím tréninku k nebezpečné situaci, když v jedné ze zatáček narazil do jedoucího Pola Espargara jeho francouzský kolega Johann Zarco. Pro Španěla to znamenalo další podlitiny, celkem už velkou smůlu, ale naštěstí nic, co by mu zabránilo nastoupit do odpolední kvalifikace. Ředitelství závodu Zarca penalizovalo ztrátou patnácti pozic na startovním roštu. Kvalifikaci vyhrál Espargaró, sedm setin na pole position ztratil druhý Marc Márquez a třetí nejrychlejší čas zajel Johann Zarco. Francouzova nejlepší kvalifikace sezony, ale zároveň trošku nešťastná, protože díky penalizaci musel místo v první řadě přenechat domácímu jezdci Iannonemu. Do devátého závodu sezony startoval Zarco až osmnáctý, ale nevzdal to a z Itálie si odvezl body za desáté místo. Hrdinou dne byl rozhodně Andrea Iannone, protože ten si před domácím publikem nenechal od Španělů nic líbit a závod vyhrál v těsné koncovce před Polem Espargarem. Výborně zajel také Thomas Lüthi. Ten do závodu startoval šestý, cílem projel třetí a za sebou nechal čtvrtého Bradley Smitha (Tech 3 Racing) a pátého lídra šampionátu Marca Márqueze. Před cestou do Spojených států vedl tabulku průběžného hodnocení Marc Márquez, druhý Pol Espargaró ztrácel třicet čtyři bodů, třetí byl Andrea Iannone a čtvrtý Thomas Lüthi. Všichni čtyři jako jediní přesáhli hranici sta bodů.

10. Velká cena Indianapolisu - IMS, Indianapolis

19. srpna 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Andrea Iannone
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Julian Simón


Letní přestávka byla pro některé z jezdců příjemná, pro některé zase méně. Třeba takový Scott Redding si užíval jízdu v sedle litrové Desmosedici MotoGP, když s testovacím týmem italského výrobce strávil dva dny v Mugellu. Toni Elías řešil existenční problémy, protože po německé Grand Prix ukončil spolupráci s týmem Aspar, kde ho nahradil Jordi Torres. Marcel Schrötter ukončil své působení u Mahindry Moto3 a okamžitě přestoupil do Moto2, protože se mu naskytla příležitost jet za Massima Roccoliho u stáje Desguaces La Torre SAG. Po malém zemětřesení na výplatních páskách jednotlivých týmů šampionát zahájil druhou polovinu sezony závodem v americkém Indianapolisu. Pol Espargaró byl opět nejrychlejším jezdcem tréninkové části, ale v závodu to byl Marc Márquez, kdo udával tempo. Celkem klidné klání šestistovek vyhrál Marc Márquez, druhý Pol Espargaró ztratil na vítěze téměř šest sekund a jako třetí dokončil závod v IMS Julián Simón, nová tvář na letošních stupních vítězů. Španěl je hodně talentovaný a mít k dispozici potřebnou techniku, kdo ví. Každopádně třetí místo bylo pro Simóna velký úspěch, protože to byly jeho první stupně vítězů od Portugalska 2011. Jediný pořádný souboj předváděla dvojice Mika Kallio a Thomas Lüthi. V závěru Fin stačil zlikvidovat Švýcarův náskok a v posledním kole si připsat body za čtvrté místo.

11. Velká cena České republiky – Masarykův okruh, Brno

26. srpna 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Thomas Lüthi, 3. Scott Redding
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Thomas Lüthi, 3. Pol Espargaró


Do závodu v Brně startoval Thomas Lüthi z druhého místa a okamžitě převzal vedení závodního pole. V čele zůstal sedmnáct kol a byl velmi blízko vítězství. Závěr ale patřil Marcu Márquezovi, který si velmi dlouho četl Švýcarovu jízdu, hledal jeho slabá místa a tři kola před cílem udeřil. Na značně opotřebených pneumatikách už Lüthi nedokázal čelit rychlému Španělovi, ale možnost vyhrát nechtěl vzdát a cílem projel jen šest setin za Márquezem. Třetí v cíli Pol Espargaró už ztrácel necelou půl sekundu. Espargaró si trošku zkomplikoval situaci, když Iannoneho předjel v úseku pod žlutými vlajkami. Itala pak musel pustit před sebe a znovu se pokusit o jeho předjetí, což jezdce Kalexu celkem zdrželo. Dobrým výkonem se předvedl pátý Simone Corsi (Came IodaRacing Project) a opět zabodoval Johann Zarco, který projel cílem sedmý a v soutěži nováčků byl jasným lídrem. Po závodu v České republice byl Márquezův náskok na druhého Pola Espargara osmačtyřicet bodů, třetí Thomas Lüthi ztrácel na druhé místo jedenáct bodů, takže byl stále ve hře o titul vicemistra. Stejnou šanci měl ale také čtvrtý Andrea Iannone.

12. Velká cena San Marina & Rimini – Misano

16. září 2012

Kvalifikace:
1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Scott Redding
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Andrea Iannone


Do závodu Velké ceny San Marina nenastoupil Randy Krummenacher (GP Team Switzerland), protože v sobotní kvalifikaci havaroval a hlavní lékař šampionátu Švýcara do závodu nepustil. V ranním zahřívacím tréninku těžce havaroval také Ratthapark Wilairot, a i když to v případě Thajce vypadalo na zlomeninu nohy, nic z toho se nepotvrdilo a jezdec Gresiniho týmu do závodu nastoupil. Dobře odstartoval Márquez, ale už ve čtvrtém kole vedl ke spokojenosti všech přítomných fanoušků domácí jezdec Andrea Iannone. Bohužel pro Itala už v dalším kole závod zastavily červené vlajky, protože explodoval motor na stroji Gino Rea a na trati byla spousta oleje. V restartovaném závodu jeli jezdci celkem čtrnáct kol a z první řady odstartovala trojice Andrea Iannone, Marc Márquez a Pol Espargaró. Po chvíli byl znovu ve vedení Iannone, ale ne nadlouho, protože od poloviny závodu jel ve vedení Márquez s Espargarem. Tito dva Španělé bojovali o zlato až do posledního metru a někdy už skutečně hrozilo, že oba skončí na zemi. Zvládli to, ale Espargaró musel ustoupit, což znamenalo další vítězství pro Márqueze. Tentokrát se vůbec nedařilo Lüthimu, protože deváté místo nebylo nic, co by mu ulehčilo jeho situaci v boji o třetí místo v průběžném hodnocení.

13. Velká cena Aragonie – MotorLand Aragón, Alcañiz

30. září 2012

Kvalifikace:
1. Simone Corsi, 2. Pol Espargaró, 3. Andrea Iannone
Závod: 1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Scott Reding


Ve třetím roce působení v kubatuře Moto2 si v sobotu odpoledne vybojoval na dráze MotorLand Aragonu svoji vůbec první pole position Simone Corsi. Ital zvládl kvalifikační trénink naprosto precizně, když se mu v posledním rychlém kole podařilo porazit experta na kvalifikace Pola Espargara, ale také lídra šampionátu Márqueze, který nebyl vůbec spokojen s časem, který mu zaručoval sedmé místo na startu. Hodně nešťastně dopadla kvalifikace pro Thomase Lüthiho. Švýcar hned v úvodu spadl, musel do boxů opravit motocykl a nakonec z toho bylo devatenácté místo. Naopak Andrea Iannone stál v první řadě a měl další možnost si upevnit průběžnou třetí pozici, na kterou se posunul potom, co v Misanu skončil třetí. Po startu zůstal nějakou dobu ve vedení Corsi, ale už ve čtvrtém kole šel do vedení Márquez. Únik mu ale nevyšel, protože Espargaró s Iannonem byli v jeho těsném závěsu. Sedm kol před koncem převzal vedoucí pozici Iannone, který s Márquezem svedl hned několik velmi tvrdých soubojů. Z této situace vytěžil nejvíc Espargaró. Ten v nájezdu do posledního kola vedl a první pozici si udržel až do cíle. Márquez byl druhý a Iannoneho dokázal v posledním kole překonat velmi dobře jedoucí Scott Redding, který měl velké bolesti, protože mu během závodu praskly stehy na operované ruce. Thomas Lüthi sice dojel na bodech, ale na průběžně třetího Iannoneho jich už ztrácel dvanáct. Možnost vyhrát titul vicemistra byla v nedohlednu a nyní musel především zabojovat o celkovou třetí pozici. Jasný cíl pro misi po Pacifiku.

14. Velká cena Japonska – Twin Ring Motegi, Motegi

14. října 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Esteve Rabat
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Pol Espargaró, 3. Esteve Rabat


První závod z trojice říjnových Grand Prix v řadě zahájil podnik v japonské Motegi. Španěl Esteve Rabat (Tuenti Movil HP 40) bude na Velkou cenu Japonska jistě vzpomínat v dobrém, protože si v sobotu odpoledne zajel pro vůbec první řadu na startu, což se mu nepodařilo od roku 2005, když v mistrovství začínal. Rabat do závodu startoval třetí a třetí také závod dokončil. Pro Rabata páté pódiové umístění kariéry, které věnoval své zesnulé mámě. Výsledek závodu byl velmi podobný s výsledkem kvalifikace, jen na prvních dvou místech došlo ke změně, když vítěz kvalifikace Pol Espargaró nestačil na svého krajana Márqueze. Marquez přitom nedělní závod pěkně zdramatizoval, když si před startem špatně zařadil jedničku, ta mu při rozjezdu vypadla a bylo opravdu velké štěstí, že jezdci za ním dokázali rychle zareagovat. Španěl tak startoval mezi posledními, ale to neznamenalo, že mezi posledními závod také dokončí. Španěl projel polem jezdců jako nůž máslem a vyhrál. Co k tomu dodat, jen to, že pro jeho soupeře to muselo být hodně frustrující. Rozdíl mezi Márquezem a Espargarem byl natolik vysoký, že i když tu pro Espargara stále existovala matematická šance na vítězství, to už měl z 99% jisté Márquez. Thomas Lüthi sice v Japonsku o přední příčky nebojoval, ale skončil pátý a protože Andrea Iannone skončil až osmnáctý, stačil stáhnou Italův náskok na pouhý jeden jediný bod. To byl pro Švýcara velmi dobrý úvod a o týden později měl v Malajsii šanci zaútočit na průběžnou třetí příčku. Do víkendu v Japonsku zasáhl také Toni Elías, který po ukončení spolupráce s týmem Aspar jel pár závodů MotoGP s Pramac Racingem a do Japonska přijel nahradit Claudia Cortiho z ItalTransu. Návrat to nebyl zrovna vydařený, protože Španěl závod ani nedokončil.

15. Velká cena Malajsie – Sepang

21. října 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Scott Redding, 3. Marc Márquez
Závod: 1. Alex De Angelis, 2. Anthony West, 3. Gino Rea

V Malajsii měl Marc Márquez šanci získat titul dvě kola před koncem sezony. Nicméně, aby to nebylo tak snadné, počasí připravilo jezdcům skutečně zajímavou kombinaci nepředvídatelných podmínek, které ne každý dokázal zvládnout. Letošní favorité na mokrém povrchu a v tropických podmínkách nepodali standardní výkon a na stupních vítězů jsme tak měli příležitost vidět nové tváře. Kvůli silnému dešti museli start závodu odložit a pak se začaly dít věci. Hrdinou závodu šestistovek byl jednoznačně Malajec jedoucí na divokou kartu Hafizh Syahrin (Petronas Raceline Malaysia). Ten totiž startoval z dvacátého sedmého místa, ale už v polovině závodu zajel nejrychlejší kolo a převzal vedení. Podmínky na mokré trati mu seděly, Malajec jel jak po kolejích a už to vypadalo na obrovský triumf. Pak ale začalo znovu silně pršet a to byla parketa pro Alexe De Angelise, jemuž se podařilo Malajce předjet. Na druhém místě jel Anthony West a třetí Gino Rea. V šestnáctém kole De Angelise předjel Brit Rea, ale chvíli na to už traťoví komisaři signalizovali zastavení závodu. Pořadí závodu určilo patnácté dokončené kolo, takže vítězství slavil Alex De Angelis, druhý byl Anthony West a třetí Gino Rea. Malajec Hafizh Syahrin závod dokončil na skvělém čtvrtém místě. Marc Márquez tentokrát cílem neprojel, protože spadl, takže oslavy titulu museli minimálně posunout na Austrálii. Márquezova zaváhání nevyužil Pol Espargaró, jemuž v cíli patřilo jedenácté místo. Do cíle také nedojel Thomas Lüthi, což bylo pro Švýcara velké zklamání, protože z již hratelné jednobodové ztráty, teď Iannone znovu vedl rozdílem jedenácti bodů.

16. Velká cena Austrálie – Phillip Island

28. října 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Scott Redding, 3. Marc Márquez
Závod: 1. Pol Espargaró, 2. Anthony West, 3. Marc Márquez


Před závodem v Austrálii byly karty rozdány celkem jasně. Marc Márquez potřeboval dva body k tomu, aby mohl slavit titul mistra světa ještě před cestou do Valencie. V boji o celkové třetí místo měl navrch Andrea Iannone a pokud chtěl Thomas Lüthi uspět, musel Itala v posledních dvou závodech roku porazit. Pár kol po startu ale Iannone odstoupil kvůli poruše motoru a to byla obrovská šance pro Lüthiho, který mohl Italův náskok vymazat. Tuto šanci ale Švýcar zahodil, když v polovině závodu spadl a v Iannoneho týmu Speed Master si určitě hodně zhluboka oddechli. Hrdinou dne byl Anthony West, domácí závodník, který je dobrý především na vodě, ale tentokrát ukázal, že umí také na suchu, porazil Marca Márqueze a cílem projet druhý. Anthony West tak uzavřel skvělý australský víkend, kde v každé z tří motocyklových kubatur obsadil pozici na stupních vítězů Australan. Závod s přehledem vyhrál Pol Espargaró, Marc Márquez byl třetí a mohl začít slavit - titul mistra světa byl definitivně jeho. Parádní závod zajel Scott Redding, dlouhou dobu se držel na druhém místě, ale v závěru už nestačil na Westa s Márquezem a musel se spokojit s body za čtvrté místo. V období před posledním závodem ve Valencii oznámila Mezinárodní motocyklová federace pozitivní dopingový nález v případě Anthony Westa, který tuto zkoušku podstoupil v průběhu francouzské Grand Prix. Australan dostal měsíční zákaz činnosti, odvolání nepodal a to znamenalo, že poslední závod ve Valencii nepojede. V australské kvalifikaci se zranil Alex De Angelis, kterého v Melbourne operovali a ani on už ve Valencii nezávodil.

17. Velká cena Valencie – okruh Ricarda Torma, Valencie

11. listopadu 2012

Kvalifikace:
1. Pol Espargaró, 2. Marc Márquez, 3. Thomas Lüthi
Závod: 1. Marc Márquez, 2. Julián Simón, 3. Nicolas Terol


O titulu mistra světa bylo rozhodnuto, takže veškerou pozornost vzbuzoval souboj o třetí místo mezi Andreou Iannonem a Thomasem Lüthim. Oba jezdce dělilo jedenáct bodů, takže bylo jasné, že Švýcar bude muset pořádně zariskovat, aby si dojel pro umístění na stupních vítězů. V případě Itala Iannoneho šlo o to závod především dokončit a v nenechat si Švýcara příliš ujet. Kvalifikace vyšla lépe Lüthimu, který startoval z první řady třetí. Iannone naopak zaváhal, když v kvalifikaci zajel desátý nejlepší čas. Thomas Lüthi nebyl daleko od pódiového umístění, ale nakonec na třetího Terola ztratil dvě sekundy, cílem projel čtvrtý a protože Iannone dokončil mokrý závod jedenáctý, celkové třetí místo tak patřilo Iannonemu, který Švýcara porazil rozdílem tří bodů. Pro Lüthiho tým velké zklamání, naopak pro Iannoneho, který jel svůj poslední závod Moto2, skvěle ukončená sezona. Velmi dobře zajel poslední závod Nicolas Terol (Mapfre Aspar Moto2). Během sezony byl celkem nenápadný, ale třetí místo v posledním závodu sezony mu rozhodně zlepšilo náladu. Stejně tomu bylo v případě Juliána Simóna, který jel nějakou dobu ve vedení, ale nakonec podlehl Marcu Márquezovi a byl rád, že závod na zle opotřebovaných pneumatikách vůbec dokončil. Právě Marc Márquez byl hrdinou dne, protože do závodu startoval poslední, což byl následek penalizace za jeho manévr při předjíždění v tréninku, na který doplatil Ital Simone Corsi. Poslední závod sezony Španěl vyhrál a tím všem jasně ukázal, kdo je tu letos králem.

Mistrovství světa 2012 – Moto2:

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Suter - 324
2 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 268
3 - Andrea IANNONE - ITA - Speed Up - 193
4 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 190
5 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 161
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 128
7 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 114
8 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 110
9 - Bradley SMITH - GBR - Tech 3 - 109
10 - Johann ZARCO - FRA - Motobi - 94
11 - Simone CORSI - ITA - FTR - 87
12 - Alex DE ANGELIS - RSM - FTR - 86
13 - Julian SIMON - SPA - Suter - 79
14 - Claudio CORTI - ITA - Kalex - 74
15 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 56
16 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 52
17 - Toni ELIAS - SPA - Kalex - 48
18 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 36
19 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 31
20 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 29
21 - Gino REA - GBR - Suter - 21
22 - Xavier SIMEON - BEL - Tech 3 - 21
23 - Mike DI MEGLIO - FRA - Kalex - 14
24 - Hafizh SYAHRIN - MAL - FTR - 13
25 - Axel PONS - SPA - Kalex - 10
26 - Max NEUKIRCHNER - GER - Kalex - 9
27 - Ratthapark WILAIROT - THA - Suter - 9
28 - Ricard CARDUS - SPA - AJR - 8
29 - Dani RIVAS - SPA - Kalex - 3
30 - Yuki TAKAHASHI - JPN - FTR - 2
31 - Roberto ROLFO - ITA - Suter - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist