Portrét Shoye Tomizawy

Zpráva o smrti Shoye Tomizawy šokovala včera celý motoristický svět. Tento japonský jezdec byl mladý talent, který měl před sebou velkou budoucnost.

Japonský motocyklový jezdec Shoya Tomizawa už bohužel nežije. Zemřel na následky těžkých zranění při převozu do nemocnice v Riccione, která utrpěl při pádu na Grand Prix San Marina v závodě Moto2. Tomizawa zemřel při tom, co měl na světě nejraději, tedy při jízdě na motocyklu. 

Nešťastná nehoda ukončila život mladého Japonce. Se svými 19 roky života jel teprve svou druhou kompletní závodní sezónu v Grand Prix. V MS debutoval v roce 2006 na divokou kartu v Japonsku. Také v následujících rocích jel vždy jeden mistrovský závod (ve 125 ccm), v roce 2008 pak poprvé ve dvěstěpadesátkách.

Do seriálu mistrovství světa vstoupil pak v roce 2009, kdy jel kompletní závodní sezónu ve dvěstěpadesátkách. Jeho  nejlepším výsledkem bylo 10. místo ve finále ve Valencii. Pro tuto sezónu zůstal v týmu Technomag CIP.


Při premiéře v Kataru se zapsal Tomizawa do motocyklové historie, když se stal vítězem prvního oficiálního závodu kubatury Moto2 zařazeného do seriálu MS. O něco později skončil i ve druhém závodě sezóny, v Jerezu, na podiovém umístění, když dojel druhý. Třikrát se kvalifikoval do první řady startovního roštu, dvakráte získal Pole position, v Jerezu a v Brně.

Shoya Tomizawa měl neustále na svých rtech úsměv. Byl ke všem hodně srdečný a vstřícný. Neuměl se dívat zle a i v okamžicích, kdy se mu na závodní dráze nedařilo dle jeho přání, byl přesto schopen vesele zamávat do kamery.

Ačkoliv byl ještě hodně mladý a měl za sebou teprve krátkou kariéru, tak byl v paddocku hodnocen hodně vysoko, oblíben a respektován. Jeho včerejší smrt všechny šokovala. 

Tomizawa byl jeden z mála posledních jezdců, kteří nosili na své kombinéze číslo "74". Toto číslo vozil jeho krajan Daijiro Kato, tedy do včerejška poslední oběť závodů Grand Prix, který se smrtelně zranil v roce 2003 v Suzuce.  Tomizawa zemřel přesně 40 let poté, co se zabil mistr světa formule "1", Jochen Rindt.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):



TOPlist