Portrét: Mistr světa Toni Elias

Trvalo mu to deset let a potřeboval k tomu novou kubaturu, aby se stal mistrem světa. Dnes v Sepangu se mu to podařilo.

Deset let je Toni Elias pevnou součástí cirkusu Grand Prix. V roce 2010 to byla už jeho 11 kompletní sezóna na nejvyšší motocyklové úrovni a konečně se mu podařilo získat titul mistra světa. Čtvrtým místem při Grand Prix Malajsie tak konečně naplnil 27-letý Španěl své předsezónní předsevzetí, být historicky prvním mistrem světa kubatury Moto2. Už před touto sezónou byl všemi odborníky považován na největšího papírového favorita a své roli plně dostál.


První ze 17 vítězných závodů Grand Prix zažil Toni Elias 2001 v Assenu, o malou chvíli později následovalo druhé u nás v Brně, tedy na okruhu, který je vedle portugalského Estorilu jedním z jeho nejúspěšnějších okruhů. Ve stejném roce ukončil MS s motocyklem Honda 125 ccm na třetím místě celkově, když před ním skončili pouze Manuel Poggiali a Yuichi Ui.

V roce 2002 přišel přechod do kubatury 250 ccm a Elias (Aprilia) dokázal získat celkem 5 podiových umístění, z toho i jedno vítězství v Motegi. Španěl zůstal ještě dva roky ve čtvrtlitrech (Aprilia a Honda), celkové třetí místo po 5 vítězných závodech a 2 druhých místech v sezóně 2003 byl jeho nejlepší výsledek.

V roce 2005 postoupil Elias s Yamahou do nejvyšší patra motocyklové silnice a začal jezdit závody MotoGP, kde v roce 2006 slavil - ovšem s Hondou - své jediné vítězství, když porazil Valentina Rossiho v Estorilu o 0,002 sekundy. A to bylo bohužel v MotoGP vše. Ačkoliv, nebo právě proto, že vystřídal Hondu za Ducati a opět za Hondu, získal během tří let pouhých 6 podiových umístění, z toho 2 u nás v Brně (2008 - 2. a 2009 - 3.).

Koncem roku 2009 bylo jasné, že Eliase už v MotoGP nečeká žádná budoucnost. Přesto mohl zůstat v týmu Fausta Gresiniho a závodit v kubatuře Moto2. Bylo to správné rozhodnutí (Toni měl i nabídky z WSBK) a 10. října 2010 se stal Toni Elias po sedmi vítězných závodech, jednom druhém místě a dvou třetích, prvním mistrem světa Moto2 vůbec.

Elias závodil v Grand Prix ve všech kubaturách, které se v tomto období jely. Debutoval v roce 1999 ve stopětadvacítkách. Tehdy jel s wild card všechny tři španělské závody a ve finále ve Valencii získal své první body v mistrovství světa.

"Nemohu ani popsat, co zažívám, neboť je to pro mě neuvěřitelný pocit. Během dnešního závodu jsem myslel pouze na mistrovství světa a nyní jsem mistrem světa, je to prostě neuvěřitelné. Můj tým společně s Moriwaki odvedly fantastický job", řekl Toni Elias.

"ChtěI bych věnovat tento závod mé rodině, mým přátelům a všem, kteří mně v minulosti pomohli. Stále ještě nemohu uvěřit, co se vlastně stalo", byl hodně po závodě dojatý nový mistr světa.

"Věnuji ho také všem, kteří už mezi námi nejsou. Mému strýcovi, který zemřel před čtyřmi roky a také lidem jako Shoya Tomizawa.", tolik Toni Elias, který pro tým Fausta Gresiniho získal druhý titul mistra světa, naposled 2001 Japonec Daijiro Kato.
 
"Pracoval jsem hodně tvrdě, aby se mi to podařilo. Konečně! Mnoho let jsem tomu obětoval a nyní jsem se stal mistrem světa.", řekl na závěr neuvěřitelně šťastný Toni Elias.


VELKÁ GRATULACE TONI ELIASOVI!!!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist