Na divokou kartu se představí Sebastian Porto

Motocyklový seriál Grand Prix se do Argentiny vrací po patnácti letech a takovou příležitost si nemohl nechat ujít domácí závodník Sebastian Porto, jenž o nadcházejícím víkendu pojede na divokou kartu v kubatuře šestistovek Moto2.

Dnes pětatřicetiletý Argentinec závodil v mistrovství světa silničních motocyklů v třídě do 250ccm na motocyklech značek Aprilia, Honda a Yamaha. V letech 1994 a 1995 zajel po jednom závodu v sedle Aprilie 125ccm a 250ccm, ale první kompletní sezonu zahájil až ve čtvrtlitrech roku 1996.

V mistrovství světa závodil Sebastian Porto až do roku 2006 (celkem 160 Grand Prix). Tehdy byl jezdcem týmu Repsol Honda a jeho sezona skončila předčasně po závodu v italském Misanu. V posledním klání byl Porto třináctý a na dráze závodil s jezdci jako Jorge Lorenzo, Marco Simoncelli, Sylvain Guintoli nebo Jakub Smrž.

Nejlepším umístěním argentinského závodníka bylo celkové druhé místo a titul vicemistra světa z roku 2004. Titul tehdy vyhrál Dani Pedrosa a Porto na Španěla ztratil jednašedesát bodů. Sebastian Porto také závodil v zatím poslední Grand Prix na území Argentiny, která se jela v roce 1999 na okruhu Oscara A. Galveze v Buenos Aires. Porto byl čtvrtý, velmi blízko umístění na stupních vítězů třídy do 250ccm.
V současnosti je Sebastian Porto jezdcem španělského šampionátu CEV, kde závodí v kategorii Moto2 s týmem TSR Motorsport. Šanci jet na divokou kartu před domácím publikem a navíc v mistrovství světa se ale nic nevyrovná. „Jsem velmi šťastný, že tu můžu být,“ uvedl Sebastian Porto. „Budu se během víkendu snažit odvést maximum, abych udělal fanouškům radost. MotoGP tady vzbuzuje velká očekávání. Je to dlouho, co tu byl šampionát naposledy.“

„Hodně dlouho jsem nezávodil a vrátil se až loni, takže mi je jasné, že to nebude snadné,“
pokračoval Argentinec, který má na kontě devatenáct umístění na stupních vítězů Grand Prix. „Loni jsem na tomto okruhu jezdil a je to velmi hezká dráha. Zejména pak šestá zatáčka. Moc se na tomto okruhu nezávodilo, takže si myslím, že správnou úroveň přilnavosti dráha nabídne až v neděli.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist