Karel Abraham poprvé na stupních vítězů

Karel Abraham z brněnského týmu Cardion AB vybojoval skvělý úspěch na GP Japonska, která byla v pořadí třináctým závodem třídy Moto2 v mistrovství světa silničních motocyklů. Na okruhu v Motegi dojel třetí a poprvé ve své kariéře tak stál na stupních vítězů.

Na trati, kde před čtyřmi lety získal ve třídě do 125 cm3 první body v mistrovství světa, si Karel Abraham poprvé vybojoval pódiové umístění. Úspěšný víkend ale začal dvacetiletý brněnský jezdec už v sobotní kvalifikaci, kdy zajel sedmý nejlepší čas a poprvé ve třídě Moto2 se postavil na startu do druhé řady. O tom, že jeho výkon nebyl náhodný, přesvědčil hned v neděli dopoledne při warm upu, kdy si připsal pátý nejlepší čas. Start závodu se Abajovi podařil, začal na osmém místě, a byl v kontaktu se špičkou jezdeckého pole. V polovině závodu předjel Reddinga a dostal se na čtvrté místo za De Angelise a Takahashiho, se kterými pak svedl napínavou bitvu o třetí místo. De Angelis se dostal před Takahashiho na třetí pozici a tři kola před cílem se to podařilo i Karlovi, i když po velkém boji. Se čtvrtou příčkou se ale jezdec týmu Cardion AB nespokojil a začal se dotahovat na De Angelise, který v té chvíli už nestačil držet tempo a byl pomalejší. V posledním kole Karel po tvrdém útoku, kdy došlo mezi oběma piloty ke kontaktu, se dostal před mnohem zkušenějšího soupeře se zkušenostmi z královské třídy MotoGP a ve finiši náskok udržel. 

Závod vyhrál Španěl Elias před svým krajanem Simonem. V celkově klasifikaci postoupil Karel Abraham na patnácté místo. 


„Poprvé jsem stál na stupních vítězů a bylo to úžasné. Musím ale poděkovat celému týmu za podporu, protože motocykl byl opět výborně připravený a já mohl i v závěru útočit na medailovou pozici. Páté místo v dopoledním warm upu bylo slibné, i když na top speedu jsem na tom tak dobře nebyl. V závodě jsem proto musel riskovat a útočil jsem v zatáčkách, abych se dostal před soupeře. Závěr s De Angelisem byl hodně tvrdý, ale to patří k závodům a zvláště v naší vyrovnané třídě Moto2. Do rozhodující zatáčky jsme najížděli vedle sebe, Alex na vnějšku měl lepší stopu. Na brzdy jsme šli pozdě. Mně se při výjezdu zvedlo přední kolo a tvrdě jsem se do něho opřel. Nic jsem ale s tím dělat nemohl. V posledních zatáčkách jsem čekal úrok z jeho strany, ale ten nepřišel, a v nájezdu na cílovou rovinku jsem chybu neudělal. Měl jsem potřebnou rychlost a cílem projel třetí. Byl to nádherný pocit. Škoda zranění v Brně, ale to je za námi a já se těším na zbývající letošní závody. Výsledek je ale i povzbuzením do příští sezony, kdy se poprvé představím v královské třídě MotoGP. Řada lidí mi říkala, že by mě ráda ještě před tím viděla na stupních vítězů, tak jsem to splnil.“, řekl po závodě velmi šťastný brněnský jezdec Karel Abraham.


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist