Elias se rozešel s týmem Aspar

Mistr světa Moto2 z roku 2010 Toni Elias ukončil po závodě Grand Prix Itálie své působení v týmu Jorge Martineze. Důvodem jsou neuspojivé výsledky španělského pilota v první polovině sezóny.

Po dnešním závodě v Mugellu se skončila vzájemná spolupráce týmu Aspar a ex-mistra světa Toniho Eliase. Od plánovaného boje o titul mistra světa byly totiž oba subjekty vzdáleny několik světelných roků.

Od zisku titulu mistra světa v roce 2010 to prostě Tonimu Eliasovi vůbec nejezdí. V roce 2006 vyhrál maličký Španěl závod MotoGP v Estorilu. Druhý byl tehdy o 0,002 sekundy jistý Valentino Rossi. A právě tyto body pak chyběly Italovi k titulu mistra světa. To byla pro Eliase hvězdná hodina, kterou si pak zopakoval ještě v roce 2010, kdy nejen dokázal vyhrát 7 závodů Grand Prix, nýbrž se stal i historicky prvním mistrem světa kubatury Moto2.
Po 79 závodech v kubatuře MotoGP nenašel na konci sezóny 2009 tehdy 26-letý jezdec žádné místo v nějakém týmu královské kubatury, ale ujal se ho Fausto Gresini a on pro něho vyhrál premiérový titul mistra světa Moto2.

Comeback v MotoGP o rok později se ale ukázal jako škaredým snem. Elias jezdil s motocyklem LCR-Honda beznadějně poslední a jeho kariéra v MotoGP se tak definitivně ukončila. Přesto však měl Toni Elias štěstí, když ho nakonec angažoval Jorge Martinez pro svůj tým v kubatuře Moto2. Původně měl být týmovým kolegou mistra světa "dvácek" Nicolase Terola další španělský pilot Aleix Espargaro, ale Aspar si myslel, že Elias bude jistě bojovat o uvolněný titul mistra světa po Bradlovi a nabídl Espargarovi místo v MotoGP ve svém týmu Claiming Rule. Mimochodem Espargaro své šance v první polovině této sezóny plně využil!

Naproti tomu se ale Eliasovi vůbec nedařilo. Po devítí odjetých závodech má na svém kontě hodně hubených 34 mistrovských bodů a patří mu až 15. místo v šampionátu.
"Tiger Toni", jak Eliase dříve nazývali, nezajel letos ani jednou poněkud blíže podiovému umístění, neboť nejlépe skončil v Estorilu jako sedmý. Pád v Mugellu byl závěrečným bodem společné práce, která byla velkým zklamáním pro oba: "Od začátku jsme plně Toniho podporovali a naším cílem bylo bojovat o titul mistra světa", řekl dnes v mugellském paddocku Jorge "Aspar" Martinez a dodal: "Bohužel to nefungovalo tak, jak jsme to všichni čekali. Takže jsme se rozhodli k rozchodu. Myslíme si, že je to ta nejlepší cesta jak pro Toniho, tak pro tým".

29-letý Španěl se nyní nachází v nejhlubší krizi své dosavadní 13-leté kariéry v Grand Prix. Podaří se mu ještě najít cestu vzhůru? "Je mně to velmi líto, ale já tak nemohu pokračovat ve své kariéře. Hledali jsme neustále řešení, jak jezdit se Suterem rychle, ale nepodařilo se nám to", řekl dnes Elias.

"Equipment byl vždy velmi excelentní a všichni mechanici se snažili najít nějaké řešení. Jorge mně vždy plně důvěřoval, bohužel to ale neprobíhalo tak, jak jsme to očekávali", okomentoval dnešní situaci nezaměstnaný ex-mistr světa. 

Dle hlášení Radia Paddock by jeho náhradníkem u Aspara mohl být Jordi Torres, který za Aspara jezdí španělský šampionát. Ovšem jsou i další volní jezdci...

A Elias? Ten by se dle stejného zdroje měl navrátit ke Gresinimu a nahradit zde hodně neúspěšného Brita Gina Reu, který v devíti odjetých závodech Moto2 získal pouze jeden jediný mistrovský bod a patří mu tak až 25. místo.

Nyní následuje letní přestávka a do dalšího závodu Moto2 v Indianapolis se toho může udát opravdu hodně.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist