Diskvalifikace Nakagamiho, trestné body pro Simeona s Cortesem

Po katarské Grand Prix má patnáct jezdců třídy Moto2 nejen své první mistrovské body sezony 2014, ale také první trestné body a Japonec Takaaki Nakagami byl dokonce diskvalifikován ze závodu, kde obsadil druhé místo, což je pro Japonce a jeho tým Idemitsu Honda velká rána.

Motocykly třídy Moto2 mají jednotné pohonné jednotky Honda a ty mají samozřejmě pravidly dané komponenty, který můžou týmy používat. V případě standardní technické kontroly bylo po závodu v Kataru zjištěno u Japoncova Kalexu použití jiného vzduchového filtru, takže Ředitelství závodu Nakagamiho diskvalifikovalo. Tým Idemitsu Honda se proti rozhodnutí ještě ten den odvolal, ale během několika hodin bylo jejich odvolání zamítnuto.
To znamená, že po revizi výsledků Japonec Takaaki Nakagami v GP Kataru nezískal ani jeden bod. Na druhé místo se za vítěze závodu Esteve Rabata posunul jeho týmový kolega Mika Kallio (oba- Marc VDS Racing Team) a na třetí pozici je Švýcar Thomas Lüthi (Interwetten Paddock Moto2), který přišel o oficiální vyhlášení, ale šestnáct bodů jistě neodmítne.
Jeden trestný bod dostal německý závodník Sandro Cortese (Dynavolt Intact GP), jenž byl vyhodnocen Ředitelstvím závodu jako jezdec, který nečekaným snížením rychlosti v nepřehledném úseku trati okruhu Losail způsobil srážku s Jordi Torresem (Mapfre Team Moto2), který jel za ním.

Navíc neovladatelný Corteseho motocykl vyjel z únikové zóny zpátky na dráhu a byl příčinou hrůzostrašné nehody Mika Kallia, který do ležícího stroje čelně narazil. Nejvíc to ale odnesl Sandro Cortese, který si pádem zranil levou nohu. Pondělní vyšetření na CT v Německu ukázalo na zlomenou levou patu, vnitřní krvácení v levé noze, takže minimálně 3-4 dny klid na lůžku.
Jeden trestný bod vyfasoval od Ředitelství závodu také Belgičan Xavier Simeon (Federal Oil Gresini Moto2), který byl v úvodní části závodu zapojen do hromadné kolize s Alexem de Angelisem (Tasca Racing Moto2), Johannem Zarcem a Joshem Herrinem (oba – AirAsia Caterham Moto Racing). Belgičan si v únikové zóně velmi důrazně vyměňoval názory s Američanem Herrinem, což bylo následně vyhodnoceno jako nesportovní chování.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist