Viňales: Nastupující hvězda

Loňský mistr Evropy a mistr Španělska Maverick vtrhl do světového šampionátu jako divá voda. Po devíti odjetých závodech mu patří třetí místo v průběžné klasifikaci, dvakrát dokázal vyhrát, jednou dojel druhý a v posledních dvou závodech vždy stál na třetím podiovém stupínku.

16-letý Španěl Maverick Viňales Ruiz z Roses v Palau Saverdeře jezdí závodně na motocyklu pátý rok. Hned ve své první sezóně - 2007 - a později i ve druhé se stal katalánským mistrem ve stopětadvacítkách. Další dva roky prožil Viňales ve španělském šampionátu, neboť v seriálu Grand Prix ještě nesměl pro své mládí startovat. V roce 2009 ho dokončil jako druhý, vloni pak vyhrál a nádavkem přidal i titul mistra Evropy.
Letos jezdí Viňales ve stáji "Team Blusens by Paris Hilton Racing", která patří Raulovi Romerovi. Introvertní mladík má jeden velký cíl a sice studovat na Universitě. Tedy na rozdíl od svých stejně starých kolegů v paddocku, kteří na otázku: Co škola?, odpovídají jednoznačně: "Ne, já budu - já jsem - profesionálním závodníkem."

Ve Španělsku se známkuje od 0 - ta nejhorší známka - až do 10 a průměrné známky Mavericka jsou mezi 8 a 9. Oblíbenými předměty pak je historie a matematika a ačkoliv to dlouho neuměl a ani neznal vůbec pravidla, tak nyní hraje vášnivě šachy. Sebevědomí mladému španělskému jezdci rozhodně nechybí a dokonce se o něm v paddocku GP vykládá hodně zajímavá historka: Tento teenager potkal svého slovutného krajana Pedrosu, tedy trojnásobného mistra světa a 14-ti násobného vítěze závodů MotoGP a řekl mu: "Snaž se vyhrát ještě co nejvíce závodů, dokud můžeš. Protože až přijdu já, tak Tě budu porážet...!Jestli je to pouze pohádka, nebo pravda, ví jen oni dva, ale dle těch, co Mavericka znají, to odpovídá jeho zdravému sebevědomí, což je prý jeho největší zbraní.
Ostatně jeho křestní jméno Maverick je odvozeno od názvu taktické střely AGM-65 Maverick, a od přezdívky Pete Michella "Maverick", tedy z filmu, kde Tom Cruise hrál úspěšného bojového pilota F-14 "Tomcat" ve filmu "Top Gun" a tímto filmem byl doslova nadšen Viňales sr. a dal tak svému synovi jméno Maverick.
Pro své mechaniky není Viňales rozhodně jednoduchým "případem", ba naopak: "Je to s ním často hodně komplikované", říká jeho šéfmechanik Christian Lundberg a pokračuje: "Svůj motocykl kontroluje plynovou rukojetí a tím opotřebovává hodně pneumatiky. Ale jinak když mu něco řekneš, tak to hned vezme hodně vážně. Řekneš mu něco o trénování a on to hned udělá. To stejné třeba o správné výživě, hned po Tobě chce ty správné recepty. O taktice jízdy ani nemluvě! On se totiž hrozně koncentruje pouze na závodění, chce vyhrávat závody a chce se stát mistrem světa. V Grand Prix nechce být manekýnem jako někteří jeho vrstevníci, nýbrž chce pouze podávat co nejlepší výkon a řeči raději přenechává jiným".
 V zásadě chtěl nebo měl Viňales startovat v seriálu Grand Prix už vloni, ale díky novým pravidlům si musel ještě rok počkat: "Možná, že mu tento rok navíc ve španělském šampionátu pomohl", myslí si týmový manažer Ricard Jové.

Stejně se stal Viňales nejmladším španělským vítězem závodů Grand Prix vůbec, když 15. května vyhrál v Le Mans. Zároveň to bylo teprve při jeho čtvrtém startu v závodě Grand Prix, což je také historický rekord!

Vyhraje Viňales i u nás v Brně? Jeho bilance v posledních šesti závodech je neuvěřitelná: Tři Pole position, dvě vítězství, jedno druhé a dvě třetí místa a k tomu jedno nejrychlejší kolo v závodě!

Jeho největší soupeři jsou celkem jasní: Vedoucí jezdec šampionátu a krajan Nicolas Terol a Francouz Johann Zarco, který stále ještě čeká na své první vítězství.


   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist