S Jakubem Kornfeilem před víkendem v Misanu

Před třináctým podnikem sezony mistrovství světa silničních motocyklů je český závodník Jakub Kornfeil v průběžném hodnocení kubatury Moto3 dvanáctý. Na kontě má sedmašedesát bodů, což je stejný počet, jakého také dosáhl jedenáctý v pořadí Brad Binder. Na první desítku tak jezdci z Rohatce u Hodonína schází šest bodů.

Závod Velké ceny San Marina je pro Jakuba Kornfeila další příležitostí jak se prosadit v početné skupině závodníků Moto3, která v každém závodu bojuje o mistrovské body od startu až do cíle a to jen s minimálními rozdíly. Letošní ročník je hodně vyrovnaný o čemž svědčí fakt, že jen v Brně bylo rovných šestnáct jezdců v cíli ve dvou vteřinách.

Těsně před odjezdem do Misana Jakub Kornfeil v rozhovoru pro web Motorkari.cz hovořili na téma domácí Grand Prix v Brně, závodu v Silverstonu, kde byl pátý a na konto si připsal rekord okruhu, ale také mluvil o tom, jak vidí nadcházející víkend v Misanu.
Když se vrátíme zpátky k závodu Grand Prix v Brně, tam to asi nedopadlo dle vašich představ, třebaže jste dojel na bodech v šestnáctičlenné skupině, kde prvního a šestnáctého jezdce v cíli dělily jen necelé dvě vteřiny. Jak se teď na to s odstupem času díváte?
Jakub Kornfeil: „Každopádně to nedopadlo jak jsem si představoval a čtrnácté místo v cíli bylo obrovským zklamáním. Myslím ale, že jsme během víkendu odvedli kus práce a v samotném závodu bylo vidět, jak to probíhalo. Všichni jezdci, kteří pravidelně bojují o body, jeli ve dvou vteřinách v jedné skupině, což tu nikdy předtím nebylo a všichni tak měli možnost vidět, jak je tato kategorie neuvěřitelně vyrovnaná. Jsem moc rád, že to bylo vidět právě u nás v Brně. Faktem ale zůstává, že závod nedopadl dle představ. Na druhou stranu si také myslím, že nebyla žádná ostuda dojet čtrnáctý.“
Před závodním víkendem Velké ceny České republiky jste měl prohlásit, že závod v Brně vyhrajete. Skutečně jste sám sebe tímto způsobem dostal pod tak neuvěřitelně velký tlak a ještě k tomu před domácí Grand Prix?
Jakub Kornfeil: „Všichni jsme závodníci a naším cílem je vyhrávat závody. Ukažte mi jednoho jediného jezdce, kdo by nechtěl vyhrát doma před domácím publikem. Kdybych se pravidelně umisťoval vpředu, tak bych před závodem v Brně burcoval fanoušky ať přijedou, že tam jedu vyhrát, ale já momentálně nejsem v situaci, kdy bych si něco takového mohl dovolit. Takže nic takového z mých úst před Velkou cenou v Brně nezaznělo.“
Po závodě v Brně následovala Grand Prix Velké Británie. V kvalifikaci šestnáctý, ale v samotném závodu parádní pátá příčka a k tomu rekord okruhu. Proč to na Silverstonu šlo a v Brně třeba tolik ne?
Jakub Kornfeil: „Jednak jsme tam byli sami, já a tým, takže jsem se plně koncentroval na závod. Druhá věc byla ta, že jsme v Brně zvolili hodně těžký převod. S týmem jsme se o tom před závodem bavili, ale nakonec jsme to dali špatně. Třeba Isaac a Eric měli oba lehčí převody, já s těžkým ani nedokázal pořádně vyjíždět ze zatáček, kluci mi ujížděli a já se za nimi neudržel ani ve slipstreamu. Takže to byl hlavní problém v Brně.“

Jak vám sedí okruh v Misanu?
Jakub Kornfeil: „Tuto dráhu bych přidal k Silverstonu, což jsou okruhy, které mi nevadí, ale také nepatří mezi nejoblíbenější, protože tak úplně nesedí mému stylu jízdy. Cíl je stejný jako všude jinde a to získat co nejvíc mistrovských bodů, takže doufám, že se nám bude o víkendu dařit. Udělám proto maximum.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist