Přepíše Zulfahmi Khairuddin historii?

Tovární jezdec KTM Zulfahmi Khairuddin z Malajsie dokázal vyjet svým čtvrtým místem při Grand Prix Portugalska nejen svůj nejlepší dosavadní výsledek v závodě Grand Prix, nýbrž vytvořil i nový rekord své země.

V Malajsii je motocyklový sport pořád na samém začátku, a to i přesto, že od otevření okruhu Sepang International Circuit v roce 1998 zde existuje závodní trať, která snese i ta nepřísnější mezinárodní měřítka. S Zulfahmi Khairuddinem udělala ale Malajsie důležitý krok dopředu, neboť získala stabilního jezdce v seriálu Grand Prix, který je schopen bojovat o podiová umístění a to doposud neměla.
Muhammad Zulfahmi Khairuddin se narodil 20. října 1991 v Selangoru, tedy v nejvíce osídleném spolkovém státě Malajsie. Od roku 2009 se zúčastňuje závodů mistrovství světa v nejslabší objemové kubatuře seriálu MotoGP. Jako cíl na rok 2012 si dal Khairuddin umístit se celkově v Top-10, doposavad je průběžně 5. A jelikož má k dispozici skvělý motocykl v továrním týmu KTM, tak se mu splnil velký sen: "Jeden můj sen se stal skutečností. Jezdím na továrním motocyklu a to je obrovské vyznamenání. Jsem jeden z pěti továrních jezdců KTM", těšil se už během předsezonních testů Khairuddin.
V Estorilu si vybojoval Khairuddin z týmu AirAsia-SIC-Ajo nedříve páté místo na startovním roštu a potom se dokázal v napínavém souboji o 4. místo prosadit. V posledních kolech byl Malajsijec krátkou chvíli i před Luisem Salomem, tedy na třetím místě. Tento výsledek reprezentoval nejen jeho nejlepší soukromý výkon, nýbrž i potvrdil vzrůstající prestiž malajského motocyklového sportu. Khairuddinovo čtvrté místo v Portugalsku je nejlepším umístěním malajského pilota v závodech seriálu MotoGP vůbec.
"Mám na motocyklu velmi dobrý pocit a proto jsem schopen se neustále zlepšovat. Prostě se dívám všemi svými silami jen směrem dopředu", okomentoval svůj skvělý výsledek v Estorilu Malajčan.
Spokojen byl s výkonem Khairuddina i týmový šéf Aki Ajo, který je přesvědčen o budoucnosti 20-letého jezdce: "Jednoznačně skvělé. První podium už měl na dohled, ale všechno má svůj čas. Jsem přesvědčen o tom, že Fahmi v budoucnu vyjede ještě plno podiových umístění".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist