Moto3 už od roku 2012?

Pokud se příští rok nezvýší počet jezdců v mistrovství světa stopětadvacítek, tak se dá počítat s tím, že už v sezóně 2012 uvidíme kubaturu Moto3.

Původní plán sice byl, počítat s touto třídou Moto3 až od roku 2013, ale je docela možné, že k tomuto kroku dojde už v sezóně 2012 a na startu se objeví nové motocykly o objemu 450 ccm - tedy čtyřtakty s jednoválcovými motory.  

"Náš program byl následující, kubaturu do 125 ccm přeměnit na Moto3 až v roce 2013. To ale bylo domluveno za účasti zástupců Piaggio, Hondy a KTM. Nyní se situace změnila, KTM už nezávodí a tak tato domluva nemá žádné opodstatnění. Nyní se navíc ukazuje, že současné týmy nejsou schopny dát dohromady částku 250 000 Euro pro jednoho jezdce na závodní materiál a kvalita třídy 125 ccm upadá a také počet závodníků rapidně klesá. Navíc vzniká hodně velký výkonnostní rozdíl mezi jednotlivými účastníky a ta dříve obrovská vyrovnanost kubatury stopětadvacítek je už minulostí. Pokud to tak bude pokračovat, přijdou čtyřtakty už v roce 2012", říká generální sekretář IRTA (sdružení týmů závodících v závodech Grand Rix), Mike Trimby.


Takže nová kubatura Moto3 - v japonském šampionátu se už letos jezdí - by měla vzniknout na základě motokrosových motorů o objemu 450 ccm, jejichž cena by měla mít cenu 30 000 Euro za 1 motor (jen připomínám, že motory Moto2 stojí 56 000 Euro) a šasí Moto3 mohou dodávat libovolné firmy a továrničky.
 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist