MOTO FGR se mistrovství světa v roce 2013 nezúčastní

V jubilejní desáté sezóně byl český tým MOTO FGR přijat do Mistrovství světa silničních motocyklů v nové kategorii MOTO 3. Seriálu se účastnil s upraveným vlastním motocyklem FGR a motorem Honda 250 NSF. Sezónu 2012 zahájil s holandským jezdcem Jasperem Iwemou, který dokázal dojet ve čtyřech závodech v kýžené první dvacítce a připsal si devět bodů za 7. místo v mokrém závodě v Le Mans. Kvůli neuspokojivým výsledkům byl čtyři závody před koncem vyměněn za nadějného španělského mladíka Josepha Rodrigueze, který dokázal vybojovat desátý bodík pro MOTO FGR za patnácté místo v posledním závodě ve Valencii.

Týmu MOTO FGR byl při GP v Brně potvrzen postup mezi užší skupinu zájemců o nadcházející sezónu 2013 s jedním pilotem. Při závěru sezóny však dorazila informace, že se ústeckoorlická stáj mezi vyvolené nedostala. Následovalo několik jednání, která však měla vždy stejný závěr a účinkování v Mistrovství světa tak po roce pro český tým končí.
Miroslav Felgr, majitel týmu : „Je to samozřejmě velká škoda, že jsme nebyli promotérem mezi vyvolené vybráni i v další sezóně. První sezóna měla být seznamovací, stála nás velké investice a spoustu času a energie. Podařilo se nám sestavit kvalitní tým, o čemž svědčí fakt, že se nám motocykl za 20 víkendů ani jednou nezastavil. Tomuto rozhodnutí moc nerozumím, myslel jsem, že je záměr společnosti DORNA mít v šampionátu co nejvíce značek. V letošní roce bylo sedm různých značek podvozků, příští rok jich bude pět, a v roce 2014 … ?

I v bodování týmů jsme za sebou nechali šest týmů, dva dokonce se dvěma jezdci, což svědčí o tom, že jsme v prvním roce rozhodně ostudu neudělali. Sezóna nebyla jednoduchá, velká smůla v prvních třech závodech, poté série třech povedených startů a od holandského závodu útlum, který vedl k výměně jezdce.

To byla další věc, která může být příčinou, proč jsme nebyli vybráni. Nebývá totiž zvykem, že si nový tým dovolí vyměnit v průběhu sezóny jezdce kvůli špatným výsledkům … Nejsme také pro organizátora obchodně zajímavým týmem, což je další věc, která může hrát při rozhodování velkou roli. Další složitou věcí byly finance, neboť předsezónní jednání a sliby partnerů nakonec zdaleka nedopadla podle očekávání a my jsme to z velké části museli táhnout se svého.

Rozhodně nám nepomohla ani ignorace téměř všech médií, zvlášť po povedeném závodě v Le Mans, když slyšíte v televizi zprávu: Abraham a Kornfeil závod nedokončili, jedna větička, že český tým s českým motocyklem bodoval po 40 letech, však chyběla. To zkrátka zabolí, zvlášť, když jsme asi poslední český tým v nejnižší kubatuře v mistrovství světa.

Jsme také jeden z mála týmů v seriálu MOTO GP, který to nedělá pro byznys, ale pro zábavu a radost ze závodění. Sedmé místo z 11 značek v poháru konstruktérů beru jako náš velký úspěch, i když dobře vím, že jsme měli navíc a že kýžených 17 bodů nebylo nereálných.

Na závodění jsme rozhodně nezanevřeli, příští rok zřejmě pojedeme IDM, závody MČR v Mostě a Brně a pokusíme se o nějaké divoké karty. Cílem je se účastnit závodů s českým jezdcem, což byl další problém v MOTO GP, protože bychom i následující roky museli z největší pravděpodobností absolvovat s cizincem.

Je to zkrátka složitá politika. Připravujeme také úplně nový podvozek a věřím, že když ne tým, tak alespoň motocykl FGR se v mistrovství světa v následujících letech ještě objeví. Mám za sebou již 43 aktivních sezón, kde jsem si prožil dobré i zlé, takže toto rozhodnutí o konci v mistrovství světa beru jako motivaci dokázat, že máme motorku kvalitní, a že jsme ve světě velkých cen neřekli poslední slovo.

Chci poděkovat svému týmu, který skvěle fungoval, partnerům a všem, díky kterým jsme si tenhle sen mohli splnit. Držte nám palce i v nadcházející sezóně.
"

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist