Maverick Viñales - Mistr světa Moto3

Vítězstvím v posledním závodu sezony Maverick Viñales zároveň vyhrává svůj první titul mistra světa třídy Moto3. Španělský jezdec byl před závodem v Japonsku téměř mimo hru o titul, ale po chybách svých soupeřů byl najednou zpátky v bitvě o cenný triumf, který nakonec po vyrovnaném souboji s Alexem Rinsem získal ve Valencii.

Osmnáctiletý Maverick Viñales zahájil sezonu 2013 s týmem Calvo, kde sedlal vysněný motocykl KTM. Před sezonou byl pasován do role velkého favorita v boji o titul, ale během sezony vyhrál jen tři závody. Viñales byl ale mistrem v konzistenci výsledků, protože až na závod v Británii a Malajsii, byl pokaždé na stupních vítězů.
Kariéru jezdce seriálu Grand Prix zahájil Maverick Viñales před třemi lety. V roce 2011 jel premiérový ročník s týmem Paris Hilton, kde sedlal 125ccm Aprilii. Už ve čtvrtém závodu sezony Viñales vyhrál závod ve Francii, což byla senzace a pro Paris Hilton skvělá reklama, kterou si užívala. Jenže u Francie nezůstalo a tehdy šestnáctiletý Viñales vyhrál další závod v Assenu, Sepangu a Valencii. Mimoto obsadil stupně vítězů v dalších pěti závodech sezony, což mu ve finále vyneslo celkové třetí místo v posledním ročníku mistrovství světa třídy do 125ccm.

O rok později katalánský závodník poprvé sedlá těžší prototyp čtyřdobé 250ccm motocyklu třídy Moto3. Maverick Viñales ve druhé sezoně v seriálu Grand Prix bojuje především s německým závodníkem Sandrem Cortesem z tovární stáje KTM. Viñales vyhrává úvodní podnik v Kataru a pak dokonce tři Grand Prix v řadě. Poslední vítězství zaznamenal v Itálii a od té doby nejenže žádný další závod sezony nevyhrál, ale až na Japonsko nezískal umístění na stupních vítězů. To Viñalese hodně trápilo, což dával za vinu slabšímu výkonu FTR Hondy, kterou u týmu Blusens Avintie sedlal. Série technických poruch Viñalese natolik dostala do varu, že odmítl s týmem závodit. Také se říkalo, že mu jeho tehdejší šéf týmu a manažer v jedné osobě zatajil zájem Aki Aja s Viñalesem testovat KTM. Viñales finále sezony nakonec absolvoval a sezonu dokončil znovu třetí.
Před sezonu 2013 byl Maverick Viñales velkým favoritem s přirozeným talentem a rychlostí v krvi. Bohužel v předsezonních testech na okruhu v Jerezu havaroval a pádem přišel o část prstu. Tato bolestivá záležitost měla být velkou překážkou a hendikepem jezdce z Figueres. Maverick Viñales se s tím popral po svém a v úvodních deseti závodech sezony pravidelně boduje pozicemi na stupních vítězů včetně dvou vítězství z Jerezu a Le Mans. Španěl málem překonal rekord v pódiových umístěních v řadě, ale v Británii končí čtvrtý, letos poprvé mimo pódium. Podruhé nestál na stupních vítězů v Malajsii, kde skončil pátý, což byl jeho letos vůbec nejhorší výsledek.

V závodu japonské Grand Prix nebodoval ani jeden z jeho největších soupeřů v boji o titul. Maverick Viñales byl v tomto závodu druhý a do Valencie přijel v pozici druhého muže průběžného hodnocení. Luise Saloma, Mavericka Viñalese a Alexe Rinse dělilo jn pět bodů. V samotném závodu byli všichni tři jezdci na špici závodního pole nejnižší kubatury. Luis Salom ale havaroval, takže o titul Viñales bojoval s Alexem Rinsem, jehož v posledním kole a poslední zatáčce překonal, cílem projel první a letošní šampionát vyhrál.
  • Maverick Viñales získal v letošní sezoně celkem patnáct umístění na stupních vítězů, čímž vyrovnal rekord Sandra Cortese z roku 2012.
  • Maverick Viñales je také desátým Španělem v historii, který vyhrál titul v nejnižší kubatuře 125ccm/ Moto3 a je nyní ve společnosti takových jezdců jako Angel Nieto (1971/72/79/81/82/83/84), Jorge Martínez (1988), Alex Criville (1989), Emilio Alzamora (1999), Dani Pedrosa (2003), Álvaro Bautista (2006), Julian Simón (2009), Marc Márquez (2010) a Nicolas Terol (2011).
  • Maverick Viñales je vůbec prvním jezdcem v historii nejnižší kubatury seriálu Grand Prix, který v sedmnácti závodech sezony neprojel cílem na horší pozici než páté.

Pro Mavericka Viñalese to byl zároveň poslední závod v třídě Moto3, protože přestupuje do kubatury šestistovek Moto2, kde bude společně s Luisem Salomem závodit v týmu Sita Ponse, který v letošním roce vyhrál šampionát s Polem Espargarem.

Maverick Viñales, Španělsko:


Datum narození: 12.ledna 1995
Místo narození: Figueres, Španělsko
První Grand Prix: Katar 2011, 125ccm
První pole position: GP Velké Británie 2011, 125ccm
První stupně vítězů: GP Francie 2011, 125ccm
První vítězství Grand Prix: GP Francie 2011, 125ccm
Počet startů Grand Prix: 49
Počet Grand Prix vítězství: 12
Počet umístění na stupních vítězů: 31
Počet pole positions: 10
Počet nejrychlejších kol závodu: 7
Titul mistra světa: Moto3, sezona 2013

Kariéra Grand Prix - Maverick Viñales


2011 – MS, 125ccm – 3.místo – Aprilia - 17 startů v GP - 248 bodů
2012 – MS, Moto3 – 3.místo - FTR Honda - 15 startů v GP - 207 bodů
2013 – MS, Moto3 – 1.místo – KTM - 17 startů v GP - 323 bodů

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist