KTM může slavit titul

V letošním ročníku mistrovství světa silničních motocyklů může už nyní slavit zisk titulu v poháru konstruktérů třídy Moto3 rakouská značka KTM. V této chvíli má nejnižší kubatura světového šampionátu před sebou posledních šest Grand Prix, k dispozici je 150 bodů a KTM jich má na kontě 275.

Po vítězství Luise Saloma v Silverstonu si KTM připsala pětadvacet bodů za vítězství a už ji nikdo nedokáže překonat. Druhý Kalex KTM dosud nasbíral 120 bodů, takže pokud by KTM ani jednou do konce sezony nebodovala a Kalex KTM naopak získal pokaždé plný počet bodů, Rakušané by vyhráli rozdílem pěti bodů. Tento stav tak KTM zaručuje vítězství v době, kdy do koce sezony zbývá odjet šest Grand Prix.
Rakouský výrobce bodoval plným počtem bodů ve všech dosavadních závodech sezony, což je skvělá bilance. Navíc jejich vítězná šňůra odstartovala už loni závodem v Japonsku a pokračuje až dodnes, což je v součtu celkem patnáct Grand Prix, kde byl na nejvyšším stupni pódia jeden z jezdců KTM.

Patnáct Grand Prix s plným počtem bodů v řadě také znamená, že je to třetí nejdelší šňůra vítězství v nejnižší kubatuře motocyklového šampionátu. Devatenáct jich zaznamenala Honda v letech 1990 – 1991 a stejný výrobce pak přidal sedmnáct prvenství v sezonách 1992 – 1993.
KTM získá titul v soutěži výrobců už potřetí – první triumf slavili v roce 2005, to se ještě závodilo na dvoudobých motocyklech třídy do 125ccm, druhý titul následoval až s novou čtyřdobou kategorií Moto3 v roce 2012 a ten letos s přehledem obhájí.

V sezoně 2013 závodí v sedlech motocyklů KTM – Luis Salom, Arthur Sissis, Zulfahmi Khairuddin (Red Bull KTM Ajo), Maverick Viňales, Ana Carrascová (Team Calvo), Alex Rins, Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0), Niklas Ajo (Avant Tecno).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist