Kornfeilovo pěkné ukončení sezony

Jakub včera předeslal možnost mokrého závodu a jeho předpověď se dnes ukázala jako velmi správná. Ze svého čtrnáctého místa na startu se sice propadl až na 18. příčku, na osychající trati se však dokázal prokousat startovním polem až na konečné sedmé místo v cíli.

Jakubův tým se při nastavování motocyklu pro závod ve Valencii poučil z Velké ceny na Masarykově okruhu v Brně. Podmínky byly téměř identické - ustávající déšť a později osychající trať. Mohli tedy vycházet z toho, že v pozdějších fázích závodu už úplně mokré nastavení nebude ideální. Proto Kornfeil odstartoval do finále letošní sezony s tvrdší variantou pérování, které také patrně způsobilo jeho propad až na 18. příčku během prvních tří kol. Tady ale stinná stránka závodu končí, neboť od téhle chvíle už podmínky byly vodou pro Kubův mlýn. Velmi rychlými časy se postupně prokousával startovním polem, až se dotáhl na skupinku matadorů, ve které mezi sebou bojovali Luis Salom, Maverick Viňales a Niklas Ajo. Se všemi třemi si náš reprezentant poradil a dojel si tak pro pěkné sedmé místo v cíli, kterým tak rozšířil svou bodovou sbírku o velmi cenných devět bodů. V konečném hodnocení šampionátu tak náleží Jakubu Kornfeilovi patnácté místo s celkovým ziskem 71 bodů.
Jakub Kornfeil: Celou sezonu mám problém s tím, že se vždycky na začátku propadnu a pak dlouho trvá, než se dostanu do závodního tempa. Navíc jsme dneska zvolili trošku jinou taktiku, vyjeli jsme s tvrdším nastavením, které mělo začít pořádně fungovat až na sušší trati. Bylo to docela složité se z toho osmnáctého místa propracovávat nahoru. Na začátku jsem bojoval i s Mírou Popovem, který to tam dával doslova hlava nehlava, ale jak jsem již říkal, postupem závodu byla motorka lepší a lepší. Pak jsem se docvakl až do skupinky, kde jel Maverick, Salom a Ajo. Saloma i Viňalese se mi povedlo předjet oba najednou v technické pasáži. O jedno kolo později jsem si pak ještě vyšlápl na Aja a naštěstí se mi podařilo postupně ujet. Musel jsem zkrátka dělat maximum, neboť jsem věděl, že Faubel je hodně vepředu, a pokud bych nebral výraznější počet bodů, mohl bych se taky propadnout na šestnácté místo celkově. Faubel ale ke konci závodu chyboval, byl dlouhý, a ztratil možnost být na podiu. Navíc v téhle chvíli už jsem byl vcelku pohodlně sedmý, takže už to bylo pod kontrolou. Víkend se nevyvíjel nijak dobře, takže, myslím, ono sedmé místo je pěknou tečkou za letošní sezonou. “


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist