Kornfeil: První pódium v mistrovství světa je něco úžasného

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil vstupuje do dějin české motocyklové silnice. Po Gustavu Havlovi, Františku Šťastném, Bohumilu Stašovi nebo Lukáši Peškovi a Karlu Abrahamovi se stává dalším Čechem, který vystoupil na stupně vítězů v závodu mistrovství světa silničních motocyklů.

Do britské Grand Prix Jakub Kornfeil startoval ze třinácté pozice. Už v ranním warm upu ale bylo vidět, že mu mokré podmínky nevadí, když zajel výborný druhý čas. Jakmile bylo jasné, že závod pojedou jezdci nejnižší kubatury na vodě, byla tu určitá naděje na progres, třebaže závodit v dešti není zrovna nic snadného. Hned po startu byl pátý, pak se propracoval na třetí příčku a po pádu Isaaca Viňalese jel Jakub Kornfeil druhý.

V závěru závodu déšť sílil a na českého závodníka se postupně dotahovala dvojice italských jezdců Niccoló Antonelli a Francesco Bagnaia. V posledních kolech jezdec Mahindry havaroval a Antonelli už na českého závodníka neměl šanci se dotáhnout, takže se soustředil na třetí místo. Jakub Kornfeil tak projel cílem závodu na druhé pozici a mohl slavit své první umístění na stupních vítězů v kariéře jezdce mistrovství světa. Navíc si na Silverstonu udržel rekord okruhu, protože ten dnes neměl šanci nikdo překonat. V průběžném hodnocení je nyní patnáctý.

Jakub Kornfeil po závodě uvedl: „První pódium v mistrovství světa je něco úžasného. Asi bych nevěřil, že se to dnes až tak podaří. Náš cíl byl pokračovat v dobré práci z Brna. Na suchu jsme i na Silverstonu odváděli dobrou práci. Když bylo jasné, že pojedeme na mokru, snažil jsem se jen koncentrovat na svou jízdu a co možná nejvíce využít mých dosavadních zkušeností. Když jsem jel na druhém místě, kontroloval jsem časy a rozestupy za mnou.“

„Podmínky na trati byly vážně složité. Jen sebemenší chybička mohla klidně znamenat pád. Nakonec se podařilo uhájit druhé místo a po těch šesti letech je to úžasné stanout na stupních vítězů. Moc děkuji všem v týmu, sponzorům, rodině, fanouškům, prostě všem, kdo měli tu trpělivost v čekání na první bednu,“
dodal jezdec z Rohatce u Hodonína.

„Dnes je úspěšný den. Jakub předvedl perfektní závod. Po startu ze třináctého místa se dostal během jednoho kola na třetí pozici. Pak se posunul ještě o další pozici a zkušeně udržel druhé místo. Získat pódium byl náš cíl, takže všichni v týmu jsme moc šťastní,“ řekl manažer týmu Drive M7 SIC Racing Johan Stigefelt, pro něhož byl závod na Silverstonu domácím podnikem většiny členů týmu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist