Kornfeil: I sám to dokážu!

Třída Moto3 se zdá být v pátém závodním víkendu letošní sezony obzvláště vyrovnaná. Jinak tomu nebylo ani v horké sobotní kvalifikaci zde na okruhu v Montmeló nedaleko Barcelony, ve které se český mladík Jakub Kornfeil umístil na 12. místě se ztrátou pouhých 0.985 vteřiny na nejrychlejšího Mavericka Viňalese.

Kvalifikace na Velkou cenu Katalánska ale pro Jakuba nezačala vůbec dobře, když hned v prvních kolech musel zamířit do své garáže kvůli problémům se spojkou. Po její výměně se motocykl choval už tak, jak měl, a skutečný boj o postavení na startu mohl začít. Kornfeilove obavy o zajetí rychlého kola bez ,,tahouna“ před sebou ale byly zcela zbytečné. V úplně posledním kole kvalifikace dokázal český mladík zajet své nejrychlejší kolo, které pro něj znamená konečné 12. místo na startovním roštu. Mimořádně cenné je však to, že na nejrychlejšího borce třídy Moto3 nezaostal ani o vteřinu. Konečná ztráta činila 0.985 sekundy.
Jakub Kornfeil: „Hned v prvním kole jsem musel zajet, protože mně vůbec nefungovala spojka. Zejména po zařazení druhého, třetího a čtvrtého rychlostního stupně spojka strašně prokluzovala. Jet se s tím v žádném případě nedalo, a proto jsem musel na deset minut k mechanikům. Mechanici tedy namontovali novou spojku a ve zbytku kvalifikace se motocykl choval naprosto skvěle. Na trati jsem byl úplně sám, nikdo přede mnou, nikdo za mnou a já začal zajíždět poměrně rychlá kola. Docela mě to i překvapilo, protože po včerejšku jsem měl trošku obavu, že nebudu schopný si rychlé kolo zajet sám. Chvíli jsem se dokonce ocitl na osmé pozici. Sedmnáct minut před koncem kvalifikace jsem se rozhodl zajet do boxu pro nové gumy, abych byl plně připraven na posledních dvanáct minut. Tato strategie se nám povedla. Po vyjetí z boxů jsem byl třináctý a na trati okolo mě nikdo opět nebyl, tak jsem to zkusil zajet sám. V úplně posledním kole jsem to tam ,,lupl“ a výsledná ztráta na Mavericka je minimální. Možná je trošku škoda, že jsem se za nikoho nechytl, ale i tak si myslím, že můžeme být docela spokojení. Do závodu si věřím. Můžeme očekávat, že se po startu na několik kol utvoří jedna velká skupina, pak se ale dle mého názoru několik jezdců odtrhne. Pro mě je ale nejdůležitější mít dobrý start a udržet si kontakt s těmi nejrychlejšími, pokud chci pomýšlet na vysoká umístění. Do kvaldy jsme tedy byli schopni vychytat všechny neduhy a za to patří můj velký dík celému týmu.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist