Jasper Iwema: "Mám na víc, než jsem zatím dokázal"

Nizozemec Jasper Iwema (23) se chce v MS-Moto3 s motocyklem Kalex-KTM a v nizozemském týmu RW Racing konečně prosadit. Je to zřejmě jeho poslední velká šance, na jeho záda mu totiž hodně nebezpečně dýchá jeho mladý krajan Scott Deroue, vloni druhý v Red Bull Rookies Cupu.

Nizozemec Jasper Iwema (23) musí 2013 svou velkou šanci využít: Pojede v nizozemském týmu RW Racing, kde se stal Luis Salom 2012 vicemistrem světa a na motocyklu Kalex-KTM. Na materiál se tak rozhodně vymlouvat nemůže. V minulé sezoně měl Iwena problémy v českém týmu FGR, pro kterého bylo MS-Moto3 zřejmě nad jeho možnosti. Kromě toho nebylo jejich vlastní šasí FGR v kombinaci s motorem Honda NSF250R konkurenceschopné. Dokončil tak MS jako 26. s pouhými 7 body za deštivý závod v Le Mans. Iwema jel MS 125 ccm v týmu Racing Team Germany; 2010 pak za CBC Corse, o rok později 2011 se tato stáj přejmenovala na Ongetta Abbink. Se 16. místem před třemi roky zajel tehdy Iwema velmi dobrou sezónu, a porazil několikrát dokonce i svého daleko výše hodnoceného kamaráda Jonase Folgera.

   

Jaspere, s motocyklem Kalex-KTM máš nyní k dispozici výborný materiál. Při posledním testu v Jerezu jsi byl 18. Jak se ti líbí Kalex?
J.I.:
"Celkově je tento balíček o mnoho více konkurenceschopnější. Motor má větší výkon, také šasí je lepší. U FGR nebylo šasí jako takové sice špatné, ale se zadní části podvozku jsem měl hodně velké problémy. A prvním velkým rozdílem je daleko lepší motor. Druhý velký rozdíl je kvalita celého týmu jako takového. Pracuje společně a je to opravdový tým. To v roce 2012 u FGR nebylo".

Tým FGR jezdil před rokem 2012 pouze český šampionát a sériál Alpe Adria?
"Ano, chyběli jim mezinárodní zkušenosti. Nefungovalo to dobře; stalo se mnoho chyb".
2010 jsi byl občas lepší než Jonas Folger. A potom dva roky to prostě nešlo. Proč?
"V roce 2010 jsem jel poprvé za tým CBC od Mirko Cecchiniho. Tehdy jsem měl k dispozici motocykl Aprilia RSW 125, tedy produkční bike. Na rok 2011 jsem tam dostal tovární RSA, ale s tou jsem nenašel svůj jezdecký rytmus. Takže mám nyní za sebou dva po sobě jdoucí opravdu mizerné roky. Nyní se pokusím, dostat se z tohoto propadu zase nahoru. Tým mně přitom hodně pomáhá. Jsme na velmi dobré cestě. Ale ještě nejsem tam, kde bych chtěl být".

Jaký byl problém s RSA? Bylo složitější nastavení než s RSW?
"Ano, já potřebuji pro svůj jezdecký styl speciální set-up, abych měl ten správný pocit pro motocykl. A to se nám s RSA nepodařilo. Byly také problémy s budgetem. V posledních dvou sezónách to prostě u mě týmově neklapalo".
Týmový šéf RW-Racing Jarno Janssen řekl v Jerezu, 2013 je pro tebe důležitý rok. Do MS se chtějí prodrat mladí nizozemští talenti jako Scott Deroue?
"Ano, každý rok přicházejí mladí piloti. Já dobře vím, že mám na víc, než jsem ukázal 2011 a 2012. Udělám vše proto, abych odvedl maximální výkon. Jak už bylo řečeno: 2010 byl docela dobrý a já vím, že mám ještě na víc. 

V zimě jsem s Marcelem Schrötterem a se Scottem Reddingem trénoval v Alicante hodně motokros a supermoto. Snažil jsem se hlavně naučit se lépe kontrolovat zadní brzdu a získat větší kontrolu nad motocyklem na maximální hranici. Byla to výborná příprava."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist