Finále ve Valencii rozhodne o titulu už posedmé

Rozhodující souboj o titul mistra světa nejnižší kubatury motocyklového šampionátu prototypů míří do posledního závodu sezony ve Valencii. Bude to již posedmé, kdy se o titulu rozhodne na dráze okruhu Ricarda Torma, který je sice v kalendáři Grand Prix od roku 1999, ale až od roku 2002 je pravidelně poslední destinací závodní sezony.

V letošním roce je pozornost všech fanoušků nejnižší kubatury Moto3 zaměřena na Alexe Márqueze a Jacka Millera, kteří jako jediní mají šanci vyhrát titul mistra světa. Blíž má k titulu lídr průběžného hodnocení Marc Márquez jehož náskok na druhého v pořadí Australana Millera představuje jedenáct bodů.

Níže je uvedeno šest klání Velké ceny Valencie, v nichž se ve finále sezony rozhodovalo o titulu mistra světa nejnižší kubatury 125ccm/ Moto3.

Sezona 2002

– šanci vyhrát titul měl v posledním závodu sezony Manuel Poggiali (Gilera), který ztrácel osm bodů na lídra Arnauda Vincenta (Aprilia). V posledním závodu ale Vincent skončil před jezdcem ze San Marina na druhém místě a stal se prvním Francouzem, který vyhrál titul v třídě do 125ccm.

Sezona 2005

– k zisku titulu potřeboval finský závodník KTM Mika Kallio vyhrát poslední závod sezony a zároveň také potřeboval, aby Švýcar Thomas Lüthi v závodu nebodoval víc jak dvěma body. Mika Kallio skutečně závod ve Valencii vyhrál, nicméně Lüthi projel cílem devátý a titul tak získal švýcarský jezdec Hondy.

Sezona 2007

– do Valencie přijel bojovat o titul Gábor Talmácsi s náskokem deseti bodů před Španělem Héctorem Faubelem. Napínavý závod třídy do 125ccm nakonec vyhrál Španěl Faubel, Maďar Talmácsi ale projel cílem druhý a titul vyhrál rozdílem pěti bodů. Neuvěřitelně vyrovnaný závod tehdy představoval necelou sekundu mezi vítězem a pátým jezdcem v cíli. Tím pátým jezdcem byl český závodník Lukáš Pešek.

Sezona 2010

– před závodem ve Valencii měl matematickou šanci vyhrát titul Nicolas Terol (Aprilia), jehož od první pozice Marca Márqueze (Derbi) dělilo sedmnáct bodů. Terol v závodě obsadil třetí místo, Márquez byl čtvrtý a mohl slavit svůj první triumf kariéry. Závod tehdy vyhrál Bradley Smith před Polem Espargarem, dnes týmovou dvojicí stáje Monster Yamaha Tech 3.

Sezona 2011

– poslední bitva o titul mistra světa třídy do 125ccm mezi Nicolasem Terolem (Aprilia) a Johannem Zarcem (Derbi). Španěl přijel do Valencie s náskokem dvaceti bodů a tuto výhodu dokázal využít ve svůj prospěch a proměnit v titul mistra světa třídy 125ccm. Terol byl v závodu druhý, Francouz nedokončil, takže vše bylo rozhodnuto už od třetího kola, když Zarco spadl.

Sezona 2013

– o titul Moto3 bojovali hned tři jezdci Luis Salom (300bodů), Maverick Viñales (297bodů) a Alex Rins (295bodů). Tuto trojici dělilo před finále ve Valencii jen pět bodů, takže vše bylo jasné – kdo vyhraje, bere mistrovský titul. Šíleně napínavý závod nezvládl lídr průběžného hodnocení Luis Salom, protože v patnáctém kole spadl a i když závod dokončil, získal jen dva body a v celkovém hodnocení skončil třetí. O titul bojoval až do poslední zatáčky Maverick Viñales s Alexem Rinsem a protože Španěl Viñales vyhrál, stal se mistrem světa.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist