FGR – první desetiletí, konec jedné cesty

Před historickým vstupem českého týmu MOTO FGR do mistrovství světa uveřejňujeme jeho dosavadní historii, aneb od Březiny až po Iwemu.

Kapitoly článku

Na začátku nového tisíciletí to vypadalo spíše nereálně, spíše blíže k nějaké euforii s nejasným koncem. Vždyť na podobném snu si vylámali zuby jiní a nakonec nikdo z nich nevydržel. V podstatě nemohlo být jednodušší myšlenky. Postavit opravdu český silniční závodní motocykl a přivést ho až do nejvyššího patra této disciplíny. Do závodů Velkých cen mistrovství světa.

Když 12. ledna 2003 natočili v Ústí nad Orlicí poprvé motor FGR erudovaného vodňanského konstruktéra s mnohaletou praxí ve strakonické ČZ Oldřicha Kreutze, byl to první mezník v naplnění snu. Krátce potom byl jednoválcový dvoudobý kapalinou chlazený motor ( o 54 x 54,5 mm) zabudován do páteřového rámu Honda z hliníkových plechů, přičemž rozměry rámu dovolovaly samozřejmě montáž motoru Honda, ale k tomu nedošlo. Vlastní český motor FGR 125 GP byl na světě a sezóna 2003 mohla začít. Zbývá připomenout, že konstrukční lahůdkou bylo speciální řešení šestistupňové převodovky, kterou bylo možné pomocí speciálního přípravku velice rychle a pohodlně vyjmout.

Elektronickou část nového ústeckoorlického motocyklu zajišťoval ing. Pivoňka ze Žďáru nad Sázavou a nemotorová část stroje byla dílem ing. Zdeňka Špidlena z firmy VMK Engineering Ústí nad Orlicí.
Premiérová sezóna dopadla nad očekávání dobře. Mladý tovární jezdec, student pražské techniky, Michal Březina bez problémů porážel soupeře v domácím mistrovství republiky a památného 22. června 2003 přivedl na královéhradeckém letišti značku FGR k prvnímu vítězství. Druhé přidal o 14 dní později na mosteckém automotodromu. Ostatní dobré výsledky pak znamenaly ve stejné sezóně Březinovo celkově druhé místo v mistrovství republiky, když stál celkem pětkrát na stupních vítězů.

Povzbuzeni tímto výsledkem postavili pro sezónu v Ústí nad Orlicí zbrusu nový motocykl druhé generace. Měl nový, zcela odlišný rám, když původní páteřový rám z hliníkových plechů, vystřídal rám z ocelových trubek kruhového průřezu. Svojí inovací prošla i motorová jednotka, když sání jazýčkovými ventily nahradila výfuková přívěra, jiný byl rovněž průměr klikového hřídele. Elegantnější tvar dostala také nová laminátová kapotáž motocyklu.

Také druhá sezóna mladého týmu dopadla v roce 2004 povzbudivě. Zkušený Březina vybojoval pódium na maďarském Hungaroringu, kde dojel druhý a nový jezdec za řídítky stopětadvacítky FGR Lukáš Rážek při svém jediném startu v týmu, vyhrál na Pannoniaringu v Maďarsku a zařídil tak třetí vítězství pro značku. Na konci sezóny skončil v mistrovství republiky třetí. V jednom závodě německého mistrovství IDM zazářil při mokrém závodě německý závodník Florian Kresse, který se probil celým startovním polem až na konečné páté místo.

Za této situace bylo jistým překvapením angažování hned dvou zahraničních jezdců pro sezónu 2005. Ve třetím roce existence týmu FGR v něm tedy startovali Maďar Attila Magda, považovaný za výborného testovacího jezdce schopného přesně sdělit informace o chování podvozku i motoru a Němec Florian Kresse. Lépe se v týmu nakonec adaptoval Němec Kresse. Hned v úvodním závodě mistrovství republiky na Hungaroringu dojel v závodě juniorů třetí a následně se těšil z vítězství v Brně a maďarském Pannoniaringu.

V následující sezóně 2006 Kresse obhájil své třetí místo na Hungaroringu a další umístění na stupních vítězů přidal nováček v týmu FGR mladičký teprve patnáctiletý Karel Májek. Na startu sedmi závodů se za řídítky stopětadvacítky posadil také jednadvacetiletý Michal Vecko z Městce Králové, který byl nejblíže stupňům vítězům na okruhu v Mostě, kde dojel čtvrtý.

Pro ročník 2007 došlo k několika úpravám v konstrukci motoru a veškerá pozornost byla upřena na zmíněného Májka. Ten mě velice vyrovnanou sezónu. Spolehlivě dojížděl, dojel ve všech pěti startech domácího mistrovství, byl druhý na Pannoniaringu, pak dvakrát třetí a dvakrát čtvrtý a skončil celkově šestý v domácím šampionátu. Vítězství, koření celé práce, ovšem tentokrát chybělo. Úvodního závodu na Hungaroringu se zúčastnil i Karel Pešek a bodoval v závodě mistrovství republiky i v kategorii juniorů.
Navzdory všemu si tým zapsal jedno prvenství. To když Karel Májek startoval ve Velké ceně České republiky v Brně a stopětadvacítka FGR se stala prvním našim strojem, startujícím v mistrovství světa v novodobé historii České republiky.

Co chybělo v sezóně 2007, přišlo záhy hned na začátku závodního roku 2008. Tím bylo vítězství méně známého Maďara Alena Gyorfiho na Pannoniaringu. Jinak ovšem tým FGR angažoval dalšího z mladých talentovaných domácích jezdců, kterým byl patnáctiletý Moravák z Rohatce u Hodonína Jakub Kornfeil. Také Kornfeil se prezentoval vyrovnanými výkony, jeho nejlepšími výsledky bylo druhé a třetí místo v Brně, v juniorském šampionátu skončil šestý a o příčku níž skončil v seniorských stopětadvacítkách.

V závěru sezóny se při jediném startu v týmu blýskl druhým místem v závodě v polské Poznani havlíčkobrodský Michal Prášek, čtvrtý dojel ve stejném závodě jeho krajan, student gymnázia v Pelhřimově Ladislav Chmelík.

Pro úplnost lze zmínit, že tři závody stihl ve stejné sezóně na ústeckoorlické stopětadvacítce zajet také Ital Michel Zonta.

V roce 2009 byla sezóna mimořádně náročná. Tým startoval v mezinárodním seriálu Alpe Adria, mistrovství republiky a chystal se i na historickou příležitost startovat v domácí Velké ceně České republiky, závodu mistrovství světa. Vedle Ladislava Chmelíka byla za řídítky FGR 125 GP v devíti závodech mladý Němec Sebastian Kreuziger, jehož největším úspěchem bylo druhé místo v závodě AA na okruhu v Mostě.

Jinak ovšem úspěchy slavil i Chmelík. Vyhrál závod juniorů v Mostě a stal se juniorským mistrem republiky, vůbec prvním v sedmileté historii týmu.
Slavnostním momentem pro tým FGR byla samozřejmě účast ve Velké ceně České republiky. Chmelíkovi se podařilo kvalifikovat se do nedělního závodu. V něm sice skončil až na 29. místě, ovšem zkušenost to byla neocenitelná.

Co bylo cenné, stroje si uchovaly kredit vysoké spolehlivosti.

V osmé sezóně v roce 2010 si tým FGR brousil zuby na zisk titulu mistra republiky i v seniorské kategorii stopětadvacítek. Ostatně po řadě dobrých výsledků v minulých letech to bylo docela logické. Znovu byl k dispozici spolehlivý stroj i již zkušený tovární jezdec Chmelík. Ten v sedmi závodech mistrovství republiky vždy stál na stupních vítězů, nejhůře třetí, čtyřikrát byl druhý, z vítězství se těšil v juniorském závodě na Hungaroringu. Ale nestačilo to. V juniorské kategorii skončil druhý a titul neobhájil, mezi seniory skončil pod medailovými místy čtvrtý. Na konci sezóny byl Chmelík se 23 starty nejdéle startujícím jezdcem v historii týmu. Navíc se Chmelík stal dvojnásobným účastníkem závodu mistrovství světa, když opět startoval v brněnském závodě. Cíl ale tentokrát neviděl.
Po nenaplněné radosti z roku 2010 bylo odhodlání konečně posunout jméno týmu až na domácí vrchol v minulé sezóně ještě silnější. V týmu FGR se sešli tentokrát poprvé dva naši nejlepší současní jezdci stopětadvacítek. Stálý účastník loňského seriálu Red Bull Rookies Cupu pro začínající talenty, osmnáctiletý pardubický závodník Tomáš Vavrouš a o tři roky mladší Karel Hanika, syn známého brněnského závodníka devadesátých let minulého století. Hned první podnik nové sezóny na Hungaroringu přinesl skvělý výsledek. Zvítězil Hanika před Vavroušem a tým FGR si mohl zapsat historicky první dvojité vítězství. Oba závodníci se v poslední sezóně představili v závodech mistrovství republiky, v seriálu Alpe Adria, mistrovství Německa i Rakouska. A tak se výsledky pořádně množily. Ke spokojenosti týmu ty kvalitní byly jednoznačně v převaze. Karel Hanika v deseti startech posbíral 7 vítězství, stal se dvojnásobným mistrem republiky – juniorským i seniorským a navíc i mistrem Rakouska. Tomáš Vavrouš startoval v termínově nabité sezóně s motocyklem FGR v šesti závodech, dvakrát stál na stupních vítězů nejvýše a stal se vicemistrem republiky.

Nakonec byla devátá sezóny týmu FGR vůbec nejúspěšnější a bilanci již zmíněných výsledků ještě podtrhl zisk dvou nejrychlejších časů v tréninku i 27 pódiových umístění.

Ústeckoorlická devátá se opravdu vydařila a sklidila zasloužený potlesk. Řízením osudu byla ve své kubatuře poslední, neboť stopětadvacítky rozhodnutím Mezinárodní motocyklové federace FIM skončily svoji existenci. A tak konečná bilance znamená 111 závodů, 62 umístění na stupních vítězů, 20 vítězství i čtyři mistrovské tituly. Skončila tak jedna kapitola na jejímž konci je splnění snu.
Tým Miroslava Felgra s novým motocyklem FGR Moto3 vstupuje v desátém roce své existence v roce 2012 poprvé jako český tým do celého seriálu mistrovství světa.

Jezdci týmu MOTO FGR

JezdecSezónaPočet odjetých závodů
  Michal Březina2003-200411
  Lukáš Rážek20041
  Florian Kresse (GER)2004-200610
  Attila Magda (HUN)2005, 20076
  Michal Vecko20067
  Karel Málek2006-200710
  Karel Pešek20072
  Jakub Kornfeil20084
  Michal Zonca (ITA)20083
  Michal Prášek20081
  Alen Gyorfi (HUN)2008-20094
  Sebastien Kreuziger (GER)20099
  Ladislav Chmelík2008-201023
  Karel Hanika201110
  Tomáš Vavrouš20116

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist