Brad Binder – Mistr světa Moto3

Závodník týmu Red Bull KTM AJO získal titul mistra světa čtyři závody před koncem sezony. To svědčí o jediném a to, že jeho nadvláda byla naprosto dominantní a náskok, který si vytvořil byl především zásluhou jeho jezdeckých schopností a skvělého zázemí. Jednadvacetiletý Brad Binder pochází z Jihoafrické republiky, během sezony bydlí v Evropě a v mistrovství světa závodí od roku 2011.

Nový mistr světa Moto3 Brad Binder přitom začínal za volantem motokáry, když v devíti letech získal v kategorii 50ccm titul šampiona Jihoafrické republiky. O rok později, to znamená v roce 2005, už závodil na dvou kolech a až do roku 2007 mu patřil titul regionálního juniorského šampiona.

Jak už to bývá u jezdců z mimoevropských zemí, pokud chtěl jít do světa závodění nezbývalo než vyrazit do Evropy, což Brad Binder v roce 2008 udělal a v Británii absolvoval sérii Aprilia Superteens. Jeho schopnost rychle si zapamatovat dráhu společně s jeho jízdním projevem vzbuzovaly stále větší pozornost.

Svůj talent mohl mnohem viditelněji představit v Red Bull Rookies Cupu. Jihoafričan absolvoval premiérovou sezonu v roce 2009, tedy v roce, kdy Rookies Cup vyhrál český závodník Jakub Kornfeil. O rok později byl Binder pátý a se soutěží mladých talentů se rozloučil sedmým místem v roce 2011. Zbytek sezony už dokončil v seriálu Grand Prix. Premiéru jel v Indianapolis s Aprilii týmu RW Racing GP, když tehdy nahradil zraněného Luise Saloma, a v třídě do 125ccm tehdy obsadil sedmnácté místo. Od Velké ceny Japonska dokončil sezonu s týmem Andalucia Banca Civica.

Sezona 2012 je pro Brada Bindera prvním kompletním ročníkem ve světovém šampionátu, který spojil s nizozemským týmem RW Racing GP. První bodovaný výsledek přišel v portugalském Estorilu, kde v nové kategorii Moto3 zajel na jedenácté místo. To byl na dlouhou dobu jediný bodovaný závod, protože další body získal Brad Binder až v Malajsii za jedenácté místo v cíli. Závěr sezony byl ale pro Jihoafričana nejúspěšnější, protože ve Valencii skončil čtvrtý.

V roce 2013 nastoupil do sezony s týmem Ambrogio Racing a závodil v sedle motocyklu Suter-Honda. Jeho druhá kompletní sezona už byla bodově mnohem úspěšnější a v celkovém hodnocení obsadil třináctou příčku. S týmem Ambrogio Racing Jihoafričan pokračoval také o rok později, kde si na konto připsal celkové jedenácté místo, což pro Bindera představovalo jasně stoupající úroveň jeho výkonu jezdce mistrovství světa.

Rok 2015 znamenal pro Brada Bindera změnu týmu a přestup k tovární skupině Red Bull KTM Ajo, kde se připojil k dvojici závodníků Miguel Oliveira a Karel Hanika. Jihoafričan v tomto roce až na pár výjimek bodoval v každém závodu a ve španělské Grand Prix si na konto připsal své první umístění na stupních vítězů, když v Jerezu projel cílem třetí. Další třetí místo zaznamenal v Brně a Phillip Islandu. V Malajsii pak slavil své první druhé místo v závodě Moto3. S týmem Fina Aki Aja celkem nasbíral 159 bodů a v celkovém hodnocení obsadil šestou příčku.

Tým Red Bull KTM Ajo jihoafrickému jezdci věřil a společně nastoupili do sezony 2016, která, jak se nakonec ukázalo, byla klíčová jak pro jezdce, tak pro tým. Po odchodu Miguela Oliveiry byl Brad Binder tentokrát jedničkou týmu a od prvního závodu v Kataru bylo jasné, že je na letošní ročník výborně připraven. V Losail byl druhý, dvě třetí místa získal v Texasu a Argentině a první vítězství v mistrovství světa zaznamenal ve velkém stylu, když v Jerezu startoval až z pětatřicáté pozice na startu. Tehdy byl penalizován za neschválenou motorovou mapu, kterou nedopatřením nahrál technik týmu, jak později tvrdil tým. Jihoafričan po startu závodu v Jerezu projel polem jako nůž máslem a byla z toho světová senzace. Pozornost se definitivně otočila směrem na boxy Red Bull KTM Ajo a Brada Bindera.

Od Jerezu vyhrál Brad Binder další čtyři závody, dvakrát byl třetí a jen jednou v Brně závod v dešti nedokončil. Díky tomu a díky výpadku řady jeho soupeřů může slavit titul mistra světa už čtyři závody před koncem sezony, což je obdivuhodné. Brad Binder je prvním jezdcem Jihoafrické republiky, který vyhrál titul mistra světa v seriálu Grand Prix, od roku 1980, kdy v třídě do 350ccm slavil Jon Ekerold.

Sezona 2016 je pro Brada Bindera v Moto3 jeho poslední. V roce 2017 absolvuje svůj premiérový ročník v Moto2, který spojil se svým stávajícím týmem Red Bull KTM Ajo a jejich novým motocyklem KTM.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist