Aki Ajo: Folger není dostatečně profesionální

Během brněnského závodu Grand Prix se hodně ochladily vzájemné vztahy mezi německým jezdcem Jonasem Folgerem a jeho finským šéfem Aki Ajem. Důsledkem pak bylo odebrání továrního motocyklu RSA německému vítězi ze Silverstone, pro závod v Indy a v Misanu a ten se nyní musí spokojit s verzí RSW svého týmového kolegy Brita Dannyho Kenta a naopak mladý britský talent jezdí jeho motorku RSA.

Vše začalo tím, že během kondičního tréninku na Masarykově okruhu v předvečer naší Grand Prix zkolaboval německý jezdec stopětadvacítek Jonas Folger - aktuálně tehdy čtvrtý jezdec tabulky MS a po té co dostal od Dr. Costy zákaz startu v našem závodě, tak odjel ještě v pátek ráno domů do Německa na podrobné lékařské vyšetření. To naštěstí neprokázalo žádnou infekci či jiné virové onemocnění, byla to jen předběžná diagnóza syndromu "burn-out". 
Týmový šéf Aki Ajo se ovšem později dozvěděl, že se německý mladík vrátil v noci ze středy na čtvrtek do brněnského paddocku až v ranních hodinách: "Choval se prostě neprofesionálně a ponese za to důsledky", řekl o 18-ti letém Folgerovi stroze finský šéf týmu Motorsport Ajo.

Ty důsledky byly jasné, jeho tovární motocykl RSA dostal pro Indianapolis k dispozici Folgerův britský týmový kolega Danny Kent a to stejné pravidlo platilo i pro Misano. Zde měl navíc německý jezdec ve druhém pátečním tréninku defekt své motorky a když ve svém boxu začal na techniku nadávat, tak byl prostě poslán "k ledu" a na motocykl se směl posadit až zas druhý den v sobotu! V kvalifikaci sice dal Němec hodně správnou odpověď, i s RSW si vedl dobře a skončil jako 7., jen o 0,026 za Kentem, ale...

Jonas Folger má nyní kromě jiného během závodního víkendu zákaz dávání svých komentářů na Facebook a musí také vypnout mobil. "S těmi mladými jezdci je to rok od roku horší a horší. Svůj talent doslova promrhají, znají pouze Playstation a iPhone. Jen ti, kteří se ale dokáží plně koncentrovat na svůj výkon, pak mají úspěchy. Stačí se podívat na Marca Marqueze nebo Johanna Zarca", říká Aki Ajo.   
 
"Bylo to správné rozhodnutí, odebrat Jonasovi tovární motocykl a svěřit ji Kentovi. Jonas není v nejlepší fyzické kondici , musí se prostě více zapřít a pracovat na sobě", říká závěrem Aki Ajo a o plánech svého týmu na příští rok má celkem jasno: "Maximálně pojedou 4 jezdci (motocykly v nové kubatuře Moto3 by měly být Kalex-KTM - pozn. Bosso), doufám, že zůstane Zarco, mám zájem na Kentovi. Ze současných jezdců byl mohl zůstat i Vazquez a chtěl bych, aby přišel Viňales. Folger? Hmmm, vyhrál závod Grand Prix, ale nedostavil se u něho žádný vzestup směrem nahoru, který jsem očekával. Nechová se profesionálně, takže nevím...."!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist