Španělský CEV pokračoval v Navaře, Popov jednou pátý

Šestý podnik FIM CEV Respol 2014 uspořádali o víkendu na okruhu v Navaře. V neděli jeli jezdci Moto3 a Superbike po jednom závodu, jezdci šestistovek Moto2 měli dva závody. V Moto3 vyhrál Fabio Quartararo, v Superbicích Carmelo Morales a v Moto2 Xavi Vierge s Jesko Raffinem. Český závodník Miroslav Popov zajel v prvním klání Moto2 na pátou pozici, ve druhém byl sedmnáctý.

CEV Moto3 - Závod

Začátek závodu nejnižší kubatury byl poměrně dost chaotický, když nejdřív těsně před startem zhasl motor lídru seriálu Fabio Quartararovi (Junior Team Estrella Galicia 0,0), takže se celá startovní procedura opakovala znovu jen s tím rozdílem, že Francouz musel na konec startovního roštu. Ve třetím kole závodu už jel Quartararo dvanáctý, ale pak havaroval Australan Remy Gardner (Team Calvo), do kolize se dostal ještě další jezdec a závod z bezpečnostních důvodů zastavily červené vlajky, protože jedna z motorek zůstala ležet uprostřed dráhy.

Australan Gardner odešel z místa nehody po svých, ale na start nového závodu už nenastoupil. Závod vyhlásili na devět kol a Fabio Quartararo byl znovu na pole position. Francouz nabídnutou šanci stoprocentně využil a vedl závodní pole od startu až do cíle, kde si na konto připsal již šesté vítězství sezony. Na druhém místě skončil Jorge Navarro a třetí projel cílem Niccolo Bulega. Španělska Maria Herrera, která startovala desátá, bodovala sedmým místem.
Lídr šampionátu Fabio Quartararo získal pro předposlední kolo v portugalském Portimau první mečbol, jehož proměněním se stane vítězem letošního ročníku Moto3 s otevřenou cestou do mistrovství světa, kde může po změně pravidel závodit jako patnáctiletý. Jeho náskok na vedoucí pozici nyní představuje 52 bodů, takže potřebuje, aby závod v Portugalsku prostě dokončil před druhým jezdcem v pořadí, kterým je člen stáje Marc VDS Racing Jorge Navarro. Tito dva jezdci jsou totiž jediní, kteří mají v této části sezony ještě možnost vyhrát titul.

FIM CEV Moto3 – závod (9kol)
Neděle, 7.září 2014 – Circuito de Navarra, Španělsko
FIM CEV Moto3_race 1_Navarra.pdf

CEV Moto2 - Závod (1-2)

Střední kubatura šestistovek měla na okruhu v Navaře celkem dva závody. Ten první vyhrál jezdec z Barcelony Xavi Vierge, ve druhém slavil vítězství Švýcar Jesko Raffin. V prvním závodu jel Xavi Vierge v přední skupině a od dvanáctého kola převzal vedení, které si udržel až do cíle. V posledních kolech to ale neměl vůbec snadné, protože musel čelit atakům Edgara Ponse, který na vítězství nakonec ztratil jen jednačtyřicet tisícin. Třetí projel cílem Alan Techer. Český závodník Miroslav Popov (Montáže Brož Racing) do závodu startoval devátý a v cíli si připsal body za páté místo.

FIM CEV Moto2/ Superstock 600 – závod 1 (18kol)
Neděle, 7.září 2014 – Circuito de Navarra, Španělsko
FIM CEV Moto2_race 1_Navarra.pdf

Ve druhém závodu využila dvojice Jesko Raffin a Němec Florian Alt penalizace Edgara Ponse a Alana Techera za předčasný start. Švýcar s Němcem pak o vítězství bojovali bok po boku až do posledního kola, kde Raffin dokázal Alta v poslední zatáčce předjet a závod vyhrát rozdílem 0,164 sekundy. Další dva závody mají jezdci šestistovek na programu v Portugalsku, kde má Jesko Raffin šanci si zajistit titul v třídě Moto2 ještě před cestou do Valencie.
V úvodní části druhého závodu jel Miroslav Popov pátý, a když dvojice jeho soupeřů zamířila do boxů kvůli předčasnému startu, posunul se český závodník na parádní třetí místo. Bohužel v osmém kole přišel pád a i když se Popov moc snažil získat zpátky co nejvíc ztracených pozic, na lepší než sedmnácté místo už to nestačilo. Český závodník teď s týmem Montáže Brož Racing míří do Misana, kde nastoupí do víkendu Grand Prix na divokou kartu v třídě Moto3.

FIM CEV Moto2/ Superstock 600 – závod 2 (18kol)
Neděle, 7.září 2014 – Circuito de Navarra, Španělsko
FIM CEV Moto2_race 2_Navarra.pdf

CEV Superbike - Závod

Parádní výkon předvedl Španěl Carmelo Morales, který se na závodní dráhu vrátil ve velkém stylu po těžké nehodě, při níž si v Katalánsku zlomil obě nohy a proto také chyběl ve dvou kláních v Albacete. Jezdec týmu Calvo při chůzi stále používá berle, ale ty při jízdě nepotřebuje, což dokázal v sobotu ziskem pole position a v neděli bezproblémovým vítězstvím s náskokem čtyř sekund. Na druhém místě závod superbiků dokončil Santi Barragan a na třetím místě byl Kenny Noyes. Lídrem průběžného hodnocení je Ivan Silva, druhý Santi Barragan ztrácí na vedení jen tři body, třetí Kenny Noyes čtyři.
FIM CEV Superbike – závod (18kol)
Neděle, 7.září 2014 – Circuito de Navarra, Španělsko
FIM CEV Superbike_race 1_Navarra.pdf

Předposlední podnik sezony FIM CEV Respol 2014 je na programu 2.listopadu v portugalském Algarve.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist