První závod ve Valencii zvládl Ondřej Honzák výborně

Desetiletý závodník z Prahy Ondřej Honzák má za sebou první závod sezony 2017 ve španělském mistrovství RFME CEV. Úvodní podnik motocyklového seriálu uspořádali o víkendu na okruhu Ricarda Torma ve španělské Valencii. Pro Ondru to byl první ostrý start v závodech na velkých okruzích, kde je součástí juniorské kategorie Moto4 a závodí v barvách týmu Eurotradis Racing.

Průběh celého závodního víkendu a předchozích testovacích dnů však nebyl zdaleka tak perfektní, jak by se mohlo zdát. Od prvních volných tréninků se nejspíše díky chladnému počasí nedařilo nikomu ani zdaleka přiblížit časům z minulého roku a ani nám se nedařilo přiblížit časům, které jsme zde zajeli cca před měsícem během testů.

Počasí se postupem času vylepšovalo a také časy se začaly lehce zlepšovat, ale zdaleka ne podle představ. V sobotní první kvalifikaci jsme bohužel kvůli technickému problému neobjeli ani kolo, a tak jsme museli spoléhat na druhou kvalifikaci, kde už byla motorka ve stoprocentní kondici. Ondra se celý kvalifikační trénink kolo od kola zlepšoval až z toho nakonec bylo sedmé místo na startovním roštu, které se rovnalo šesté pozici ve své kategorii Moto4. Byla z toho tedy třetí řada s čímž jsme byli více jako spokojeni, stejně tak celý team byl výkonem překvapen.

Start do nedělního závodu se povedl na výbornou a Ondra najížděl do první zatáčky dokonce z třetího místa. Dva jezdci, které Ondra předjel na startu se během prvních pár kol dostali zpět na své pozice a Ondra tak zůstal na šestém místě, kde sváděl tvrdé boje především s Freddiem Heinrichem, kterého dobře zná z posledních dvou let, protože to spolu soupeřli na motorkách MiniGP. Do cíle to Ondra nakonec zvládl jako pátý mezi motorkami Moto4, což je výsledek, na který bychom před prvním závodem ani nepomysleli. Děkujeme moc celému teamu za skvělou práci a také naším partnerům, bez kterých bychom nemohli fungovat.

„Samotný výkon v závodu byl naprosto parádní a velmi dobře zvládnutý,“ komentoval synovy výkony Ondřej Honzák. „I když se Ondrovi podařilo vyrobit pár chybek, tak bojoval velmi statečně a svým výkonem si vybojoval respekt jak u soupeřů, tak v teamu. Jsme za to všichni moc rádi a již teď máme splněno to co jsem myslel, že by mohlo přijít ve druhé půlce sezóny. Umístění v top5 je pro nás velmi povzbuzující do dalšího tréninku a závodů.“

Ondra k samotnému závodu řekl: „Před startem do závodu jsem byl nervóznější než kdy jindy. Start se mi velmi povedl a předjel jsem několik soupeřů. Během prvních pár kol, mě pak někteří předjeli zpět a já jsem nebyl schopný udržet jejich tempo. Nakonec mě dojel i Freddie s nímž jsem po zbytek závodu bojoval až do cíle.“

„Jednou mě i předjel, ale když jsem jel za ním, tak jsem viděl, že jsem rychlejší, a tak jsem jezdil pár kol na za ním a počkal, až budou dvě kola do konce a předjel ho na rovině z větru. Získanou pozici se mi pak podařilo udržet až do cíle. S výsledku mám velkou radost a už se těším na další závody.“


Další závod se jede již za čtyři týdny 28.května 2017 na okruhu Barcelona – Catalunya, kde jsme sice zatím nikdy předtím nejeli a již teď se na něj moc těšíme.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist