Juniorské MS v Albacete s Hanikou a Salačem

O nadcházejícím víkendu je na programu pátý podnik mistrovství světa juniorů FIM CEV Repsol Moto3 plus závody mistrovství Evropy tříd Moto2 a Superbike. Na španělském okruhu v Albacete mají týmy v pátek tréninky, hlavní program začíná v sobotu kvalifikačními jízdami a v neděli pak samotnými závody. Po dvě klání mají tentokrát jezdci Moto2 a Superbike, jeden závod Moto3. A právě v MS juniorů Moto3 nastoupí hned dva závodníci z České republiky – Filip Salač a Karel Hanika.

Lídrem průběžného hodnocení mistrovství světa juniorů FIM CEV Respol Moto3 je italský závodník Lorenzo Dalla Porta (Laglisse Academy), jehož jsme měli možnost vidět závodit v Assenu, kde nahradil zraněného Jorge Navarra. Ital zajel v závodu výborně a obsadil desáté místo. Dalla Porta bodoval ve všech dosud odjetých závodech a od druhého klání ve Valencii ani jednou nechyběl na stupních vítězů. Jako jediný má přes sto bodů (118) a náskok na druhého činí jednatřicet bodů.

Na druhé pozici je Španěl Marcos Ramirez (Leopard Junior Stratos), třetí jeho krajan Alonzo Gonzales (Junior Team Estrella Galicia 0,0) a pak už následuje dvojice japonských závodníků známých z Red Bull Rookies Cupu, čtvrtý Kaito Toba a pátý Ayumu Sasaki. Prvního a pátého jezdce v pořadí dělí před víkendem v Albacete šedesát tři bodů.

Do dění na závodní dráze zasáhne také dvojice jezdců z České republiky. Prvním je se startovním číslem #4 Filip Salač, začínající mladý talent. Salač vyrůstá na španělských okruzích a letos jede prvním rokem Red Bull Rookies Cup. Naposledy v Assenu zaznamenal výborný výkon, když zajel na deváté a šesté místo, své první umístění v Top10. Premiéru absolvuje také v MS juniorů, kde pojede s KTM v barvách stáje HMA Llimsual Racing.

Druhým jezdcem z České republiky je #92 Karel Hanika. Ten po závodu Grand Prix v Barceloně ukončil spolupráci s týmem v mistrovství světa Moto3 a zůstal bez práce. Ne ale na dlouho, protože brněnský jezdec dostal nabídku jet s týmem Freudenberg Racing právě v mistrovství světa juniorů FIM CEV Repsol Moto3, kterou s radostí přijal. Určitě bude zajímavé vidět oba české jezdce v akci. Filip Salač jako začínající jezdec, Karel Hanika již se zkušenostmi z prostředí seriálu Grand Prix.

Součástí víkendu v Albacete je také mistrovství Evropy v třídě Moto2 a Superbike. Jezdci obou těchto kategorií v neděli pojedou celkem po dva závody. Lídrem v šestistovkách je Jihoafričan Steven Odendaal (AGR Team), který jen jednou nebodoval, jinak má bilanci pouze pódiových umístění. Druhý Alan Techer (NTS T Pro) ztrácí devětatřicet bodů, třetí Eric Granado (Promoracing) bodů pětačtyřicet. Lídrem v třídě Superbike je Maximilian Scheib (Targobank Easyrace SBK Team), jenž má náskok jen šesti bodů před druhým v pořadí Carmelo Moralesem (Yamaha Laglisse). Třetí je se ztrátou devětadvaceti bodů na vedení Santiago Barragan (Targobank Easyrace SBK Team).

Přímé přenosy ze dne závodu, kterým je neděle 3.července 2016, lze sledovat živě - ZDE

Startovní listina FIM CEV Repsol Moto3 - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist