FIM CEV – Světový titul získal Dalla Porta, Hanika v závodu třetí a čtvrtý

Ve Valencii skončil letošní ročník seriálu FIM CEV Repsol, kde jezdci bojovali o světový titul juniorů Moto3 a evropské tituly v třídách Moto2 a Superbike. Evropské šampionáty měly o celkovém vítězi už před cestou do Valencie rozhodnuto, ale juniorské mistrovství světa ne. Bitvu o první titul juniorů svedla dvojice Lorenzo Dalla Porta a Marcos Ramirez. Na startu Moto3 byl také Karel Hanika, který v první závodu dojel třetí a ve druhém obsadil čtvrtou příčku, čímž šampionát uzavřel celkově čtrnáctý. Druhým českým zástupcem byl Filip Salač, který byl po startu z čtyřicáté pozice jednou dvacátý a jednadvacátý.

Celkem dva závody měli na programu jezdci juniorského mistrovství světa Moto3. Karty byly rozdány jasně. Šampionát vedl náskokem čtrnácti bodů Ital Lorenzo Dalla Porta (Laglisse Academy). Druhý v pořadí byl španělský závodník Marcos Ramirez (Leopard Junior Stratos). Postavení na startovním roštu jen posílilo napětí, protože první startoval Marcos Ramirez, druhý byl výborně jedoucí #92 Karel Hanika (Freundenberg Racing Team) a třetí lídr šampionátu Lorenzo Dalla Porta. Filip Salač (HMA Limsual Racing) startoval z předposlední čtrnácté řady.

Nejdřív musel ze startovního roštu odejít Filip Salač. Jeho mechanici se snažili v boxové uličce nahodit motor jeho KTM, ale to se jim moc nedařilo. Zbytek závodního kole mezitím objel okruh v zahřívacím kole a čekalo se až na semaforech naskočila červená. V tu chvíli začala hořet Husqvarna lídra šampionátu Dalla Porty. Karel Hanika mu ještě ukazoval ať z motorky běží pryč, ale Ital se snažil plamen „sfouknout“ podobně jak jeho mechanici. Ti ho nakonec odtlačili na boxovou uličku, plamen uhasili hasícím přístrojem a Itala poslali na start. To se věru jen tak nevidí. Naštěstí start odložili a tak mohli Italovu motorku alespoň zkontrolovat, třebaže za takovou chvilku nevím, co zjistili. Každopádně jak lídr Dalla Porta, tak Filip Slač startovali z poslední pozice.

To byla obrovská šance pro #42 Marcose Ramireze, který ji také beze zbytku využil. Po startu došlo k několika kolizím, ale vedoucí jezdci si své pozice udrželi a do druhého kola najížděl první Marcos Ramirez, druhý Karel Hanika, třetí Raúl Fernandez (Laglisse Academy), čtvrtý Japonec Kaito Toba (Asia Talent Team) a pátý Alonso Lopez (Estrella Galicia 0,0). Filip Salač se posunul na třicáté čtvrté místo, Lorenzo Dalla Porta jel sedmatřicátý. V pátém kole ztratil jednu pozici Karel Hanika, který byl v tu chvíli třetí a naopak získal Filip Salač, jemuž se už podařilo dostat na dvacáté čtvrté místo. Třebaže vpředu Karel Hanika usilovně bojoval o vítězství, to se mu nakonec získat nepodařilo a skončil na výborné třetí pozici. Druhý projel cílem Raúl Fernandez a vítězem prvního klání byl Marcos Ramirez, jenž se tak posunul do role lídra průběžného hodnocení. Po divoké jízdě získal Dalla Porta dva body za čtrnácté místo v cíli. Filip Salač projel cílem dvacátý.

Druhý závod měl definitivně rozhodnout o juniorském mistru světa v třídě Moto3. Pořadí na startu bylo stejné, jen samotný start už nebyl tak zamotaný jak ten předchozí. Na špici závodního pole se okamžitě vytvořila skupinka sedmi jezdců, kteří si neustále vyměňovali pozice a samozřejmě nechyběl ani jeden z kandidátů na celkové vítězství - Marcos Ramirez a Lorenzo Dalla Porta. Tito dva jmenovaní jeli ve druhém kole v čele pole, třetí byl Jeremy Alcoba, čtvrtý #23 Raúl Fernandez, pátý Kaito Toba a šestý Karel Hanika s sedmým Albertem Arenasem. Po dalších čtyřech kolech si vedoucí pozici udržel Dalla Porta, na druhé místo se ale posunul jeho týmový kolega Fernandez. Ten samozřejmě bojoval i za něho, protože každý bod získaný na Ramireze, jen zvyšoval Italovy šance na zisk titulu. Hanika byl v tu chvíli pátý. V polovině závodu poslal Ramireze na čtvrté místo Albert Arenas, který jel třetí. Vedoucí čtveřice tak sváděla neustále souboje a pozice se také podle toho měnily. Toto vysoké tempo nevydržel lídr seriálu Marcos Ramirez, který spadl a tím skončila naděje na titul. Ten by získal pouze v případě, že by závod nedokončil Dalla Porta.

Závěr byl napínavý, protože mezi sebou bojovali dva týmoví kolegové Laglisse Academy a pád Dalla Porty by znamenal titul pro Ramireze. Závod nakonec vyhrál Raúl Fernandez, druhý projel cílem Lorenzo Dalla Porta, který tak mohl slavit zisk juniorského titulu mistra světa. Třetím v cíli byl Dennis Foggia. Karel Hanika tentokrát těsně za pódiem čtvrtý a rozhodně ukázal, že je jezdcem pro stupně vítězů. Marcos Ramirez projel cílem třináctý, ale šanci získat titul prohrál předchozí chybou a následným pádem. To bude Španěla ještě dlouho mrzet. Filip Salač zajel na jednadvacátou příčku, takže pokud by kvalifikace dopadla lépe, lepší by byla jeho pozice na výsledkové listině.

V evropském šampionátu šestistovek vyhrál poslední závod sezony Japonec #45 Tetsuta Nagashima (Ajo Motorsport Academy). Na druhém místě projel cílem Brazilec Eric Granado (Promoracing), jehož také známe s působení v mistrovství světa prototypů. Třetí byl Ricard Cardus (Promoto Sport). Francouz Alan Techer (NTS T Pro) byl čtvrtý, takže v celkovém hodnocení došlo na shodu bodů s Japoncem Nagashimem. Závod nedokončil Jihoafričan Steven Odendaal (AGR Team), ale ten už měl titul mistra Evropy jistý.

Co se týče mistrovství Evropy superbiků, tak ti měli ve Valencii také jen jeden poslední závod sezony a i tady už byl rozhodnuto jak o celkovém vítězi, tak o druhém jezdci v pořadí. Závod vyhrál #7 Maximilian Scheib (Targobank EasyRace), druhý byl Carmelo Morales (Yamaha Laglisse) a třetí Christophe Ponsson (Gil Motor Sport). V superbicích šlo v posledním závodu o celkové třetí místo, které nakonec získal Alejandro Medina (Leopard Yamaha Stratos). Na druhé pozici šampionát uzavřel Maximilian Scheib a vítězem se stal Španěl Carmelo Morales.

První podnik sezony 2017 je na programu v Albacete s termínem 30.dubna.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist