CEV – Sobota byla v Albacete dnem kvalifikací

Zahajovací podnik FIM CEV Repsol je o tomto víkendu v Albacete, kde jedou jezdci všech mistrovských sérií počínaje juniorským mistrovství světa FIM CEV Repsol Moto3 a evropským šampionátem FIM CEV Repsol Moto2. Dále je tu novinka v podobě série European Talent Cupu, kde mají mladí a talentovaní závodníci k dispozici motorky Honda. Zajímavostí pro českého fanouška je ten fakt, že v každém zmiňovaném šampionátu má Česká republika své zástupce. Kvalifikační den byl ve znamení deštivého počasí.

V mistrovství světa juniorů FIM CEV Repsol Moto3 je to komplet česká sestava tým Montáže Brož s Filipem Salačem, v evropském mistrovství šestistovek rovněž domácí tým WilliRace a Jirka Mrkývka plus v nové sérii European Talent Cup je to Ondřej Vostatek ve španělském týmu ETG Racing.

FIM CEV REPSOL Moto3

Světový šampionát juniorů odstartoval novou sezonu sobotním oficiálním programem kvalifikačních jízd. Ty byly celkem dvě a vzhledem k vysokému počtu startujících, byli jezdci rozděleni do dvou skupin (A/B). První kvalifikaci skupiny A vyhrál časem 1'43,747 sekundy Jeremy Alcoba (Junior Team Estrella Galicia). Ve skupině B zajel nejrychleji Kazach Makar Yurchenko (Reale Avintia Academy) s kolem za 1'43,260 sekundy. V této skupině byl český závodník Filip Salač (Montáže Brož Racing Team), jehož čas 1'43,929 sekundy znamenal výbornou šestou pozici.

Odpolední kvalifikaci skupiny A tentokrát ovládl Thajec Somkiat Chantra (AP Honda Racing Team) časem 1'42,063 sekundy, takže nebyl tak daleko od pokoření hranice minuty a dvaačtyřiceti sekund. Ve skupině B byl s časem 1'42,418 sekundy nejrychlejší jezdec z prostředí Red Bull Rookies Cupu Aleix Viu (42Motorsport). Filip Salač zajel na 1'44,198 sekundy a kvalifikaci uzavřel čtvrtý.

V kombinaci časů obou skupin je na první pozici Thajec Somkiat Chantra (AP Honda Racing Team) s časem z druhé kvalifikace 1'42,063 sekundy. Druhý je Aleix Viu (42Motorsport) a třetí další jezdec z Rookies Cupu Raúl Fernandez (MRW-Mahindra-Aspar). Český závodník Filip Salač obsadil v kombinaci kvalifikačních časů čtrnácté místo.

FIM CEV Repsol Moto3 – Kvalifikace QP1+QP2 (kombinace)
Sobota, 29.dubna 2017 – Albacete, Španělsko
Výsledky skupiny A+B - FIM CEV REPSOL Moto3 - QP Albacete.pdf

FIM CEV REPSOL Moto2

Jezdci a týmy šestistovek odstartovali novou sezonu první kvalifikací v níž zajel nejrychleji španělský závodník na stroji Tech3 Héctor Garzo (Team Wimu CNS), jehož maximum na kolo bylo 1'41,141 sekundy. Druhý byl s téměř třemi desetinami ztráty Dimas Ekky (Astra Honda) a třetí čas nastavil Marcel Brenner (H43 Team Nobby). Český závodník Jirka Mrkývka (WilliRace Team) zajel v sedle Kalexu čas 1'43,865 sekundy a ve výsledkové listině figuroval na patnácté pozici.

Ve druhé kvalifikaci byl nejrychlejší Malajec Hafizh Syahrin (Petronas Raceline Malaysia), kterého známe z mistrovství světa Moto2, a ten nastavil maximum dne na hodnotu 1'41,018 sekundy, což mu zaručuje start do závodu z první pozice. Na druhé pozici skončil Dimas Ekky (Astra Honda Racing Team) a třetí Brazilec Eric Granado (Promoracing), jenž už také zkoušel štěstí v mistrovství světa jako velká naděje Brazílie. Jirka Mrkývka byl sedmnáctý s kolem za 1'44,228 sekundy a ztrátou ma prvního ve výši tří sekund.

V kombinaci časů je nejrychlejším jezdcem kvalifikačních jízd Malajec Hafizh Syahrin (Petronas Raceline Malaysia), druhý je Héctor Garzo (Team Wimu CNS) a třetí Dimas Ekky (Astra Honda Racing Team). Český závodník Jirka Mrkývka (WilliRace Team) obsadil v kombinaci kvalifikačních časů sedmnácté místo.

FIM CEV Repsol Moto2 – Kvalifikace QP1+QP2 (kombinace)
Sobota, 29.dubna 2017 – Albacete, Španělsko
Výsledky - FIM CEV REPSOL Moto2 - QP Albacete.pdf

European Talent Cup

První kvalifikaci pohárové soutěže mladých talentů vyhrál Andreas Perez (Reale Avintia Academy) časem 1'46,681 sekundy. Na druhé pozici je s časem 1'47,125 sekundy další Španěl Manuel Gonzalez (Halcourier Racing) a třetí Dán Simon Jespersen (Team Jespersen) ztrácí na prvního 0,535 sekundy. Český závodník Ondřej Vostatek (ETG Racing) byl dopoledne patnáctý s kolem za 1'50,904 sekundy, což představovalo ztrátu na prvního ve výši 4,223 sekundy.

Odpoledne byl s časem 1'46,103 sekundy nejrychlejší Meikon Kawakami (Playstation Laglisse). Téměř půl sekundy ztratil na Brazilce druhý Joan Uviňa (Team Stratos), který byl také jediným jezdcem v jedené sekundě na prvního. Třetí v pořadí Simon Jespersen (Team Jespersen) už ztrácí 1,239 sekundy. Ondřej Vostatek si odpoledne zajel pro sedmnáctý čas v pořadí 1'52,236 sekundy.

V kombinaci časů kvalifikačních jízd je na první pozici Meikon Kawakami (PlaystationLaglisse), druhý Joan Uviňa (Team Stratos) a třetí je Andreas Perez (Reale Avintia Academy). Ondřej Vostatek obsadil v celkovém součtu patnáctou příčku, která je zároveň jeho odrazovým můstkem do prvního závodu sezony.

European Talent Cup – Kvalifikace QP1+QP2 (kombinace)
Sobota, 29.dubna 2017 – Albacete, Španělsko
Výsledky - European Talent Cup - QP Albacete.pdf

Den závodu v Albacete

Dnem závodu je neděle 30.dubna 2017 s jedním závodem pro Moto3 a Moto2 plus dvěma závody v případě European Talent Cupu. Časový harmonogram je v tabulce a všechny závody můžete sledovat v přímém přenosu na YouTube - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist