První závod CEMC na Hockenheimu

Na Hockenheimu dnes ráno všechny přivítal déšť, ale v průběhu dne se vyjasnilo a kvalifikace Moto600 a Moto1000, jakož i závod Moto600, už jeli jezdci jednotlivých kubatur na suchém povrchu německého okruhu.

Michal Prášek se v Hockenheimu učí

Michal Prášek v kategorii Moto600 přijel do Hockenheimu s náskokem 28 bodů před Němcem Forstenhäuslerem a 31 body na Poláka Zielinského. Kdo bude v této třídě přeborníkem CEMC 2013? „To záleží hlavně na Práškovi, možné jsou všechny scénáře!“ odpověděl s úsměvem Sebastian Zielinski. Michal Prášek: „V pátek jsem se zlepšil o 2 vteřiny, ale stále vidím možnosti zlepšení. Okruh se stále učím.“
V pátek se motorka přehřívala, Michal naměřil 103 stupně jako teplotu chladící kapaliny, v zatáčce za boxy ve volném tréninku havaroval. Po kontrole jeho zdravotního stavu tým zahájil opravu zlomeného šroubu řadící páku a pochroumané kapotáže i sedadla. Motorka byl opravena ve tři hodiny ráno. První dva tréninky v sobotu se jely překvapivě na vodě, kvalifikace se jela na suchu. S převahou vyhrál Švýcar Pascal Nadalet na Kawasaki, který předčil Zielinského (Yamaha) o neuvěřitelných 1,066 sekundy. Třetí byl Švýcar Bryan Leu (Yamaha), čtvrtý Němec Felix Forstenhäusler. Michal Prášek skončil v kvalifikaci CEMC sedmý, jeho ztráta na Nadaleta činí úctyhodných 2,540 sekundy. Petr Svoboda (Yamaha) skončil v kvalifikaci CEMC třináctý.

Bez účasti českých pilotů Moto1000

Český tým IV Racing si vybral smůlu na celý rok, když se porouchaly motory na všech motorkách a před finále v Hockenheimu je již nestihl dát do pořádku.

Vedoucí pilot CEMC 2013 Pawel Szkopek (Yamaha) je v Hockenheimu (stejně jako Michal Prášek) poprvé. Szkopek má před finále náskok 33 bodů na Švýcara Jacquese Schmida (BMW). „Budu si svůj náskok hlídat, nebudu zbytečně riskovat, vždyť jde o výsledky celé sezóny,“ prohlásil Pawel Szkopek. Tomu odpovídala kvalifikace, kterou Pawel vyhrál před druhým Schmidem o 0,117 sekundy. Třetí skončil Nor Andreas Røsstad (Honda), čtvrtý byl Švýcar Jan Büchel na stroji Kawasaki.

První závod CEMC, kategorie Moto600

Nejvážnější soupeři Michala Práška okruh Hockenheim dobře znají. Němec Forstenhäusler zde startoval ve stopětadvacítkách v roce 2010, polský pilot Zielinski startoval v loňském roce v poháru Yamaha, Švýcar Nadalet zná okruh Hockenheim z několika startů již od roku 2005. Do Hockenheimu nepřijel pouze polský pilot Marek Szkopek.

Z prvního kola závodu přijel jako první překvapivě Švýcar Bryan Leu na Yamaze, sledovali ho Nadalet, Zielinski, Švýcar Michael Ghilardi (Yamaha) a na pátém místě Prášek. Leu vydržel na vedoucí pozici až do 11. kola, kdy jej předstihl Zielinski a závod na 13 kol vyhrál. Prášek se ve druhém kole posunul na čtvrtou pozici, ve třetím kole byl třetí za Leuem a Zielinskim, potom jej ale definitivně předstihl Švýcar Nadalet.
Z boje o titul šampióna CEMC vypadl Němec Forstenhäusler, který ve čtvrtém kole zamířil do boxů a vzdal. Vyhrál silný kuřák Zielinski, který se letos již posedmé prosadil na pódium, z toho 3 závody vyhrál. Druhý byl Švýcar Bryan Leu, jehož dosud nejlepším umístěním je 4. příčka ze Sachsnringu. Třetí skončil další Švýcar Pascal Nadalet a čtvrté místo obsadil Michal Prášek. „Zítra musím jet stejně jako dnes,“ konstatoval po skončení závodu Michal. Jeho náskok se před zítřejším finále ztenčil na 19 bodů, vede před Sebastianem Zielinskim, stále má reálnou šanci na vítězství v CEMC.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist