Premiérový závod Czech Endurance Championship

Čtvrtek 21.04.2011 se na Masarykově okruhu v Brně nesl ve znamení historické premiéry. Poprvé v dějinách českého motocyklového sportu se totiž letos koná oficiální Mistrovství České Republiky ve vytrvalostních závodech, které nese označení Czech Endurance Championship. O závodech CEC jste již jistě slyšeli a tak se sluší doplnit, že se v rámci těchto závodů hodnotí třídy superbike a supersport. Obě nejen v mistrovství samotném, ale i v Přeboru ČR endurance, který nese označení CEC2. CEC se přehoupl z první pětiletky do své šesté sezony, která dostala do vínku právě onen oficiální mistrovský statut a tudíž záštitu Autoklubu ČR. Agentura IVRacing Viktora Nosse a Ondřeje Coufala tak podniká další krok ke zpopulárnění motocyklových závodů mezi motorkářskou veřejností, který věřme nezůstane bez odezvy.

Start prvního závodu Czech Endurance Championship přilákal na rozehřátý brněnský asfalt celkem pětatřicet týmů, z nichž 20 nastoupilo v rámci hodnocení CEC a patnáct v rámci přeboru CEC2.
Už od startu šel do čela tým Old Stars Slovakia, který měl složení v podobě dua střelců Petera Duchyni a Martina Čermáka, který startoval do závodu. V těsném závěsu se pak držel tým HKT Racing tvořený duem Petr Koluch a Jan Táborský, tomu dýchal na kapoty BHR Racing Team Karviná, který se představil ve složení Čihák, Glinz, Balcar, ač se složení tohoto týmu často mění, tato formace je v jeho podání při úvodu sezony v Brně poměrně tradiční. Tyto tři týmy dělilo po čtrnácti kolech jen několik desetin vteřiny. V úvodu se držel na předních pozicích také tým Workshop Racing Kralupy, který jel na celkové čtvrté pozici v pořadí závodu a vedl ve své kategorii Czech Endurance Cup 2 superbike. Hned za Kralupským týmem jel na páté pozici první tým hodnocení CEC supersport, který dlouhá léta vévodí této třídě – Zebra Racing. Vedení kategorie supersport CEC2 si držel Ohňostroje SIPO a Manitera Group Racing. Pokud se vám zdá název týmu dlouhý, bude to asi tím, že vznikl sloučením dvou týmů loňského CEC2. Jak již název napovídá Manitera Group, která vyhrála v pořadí CEC2 naked 2010 se sloučila s Ohňostroji Sipo a jede za ně trio Bystričan, Singer a Pabouček.
Oproti loňskému úvodu sezony nás letos poctila příroda krásným počasím, které mělo za následek opravdu pohodovou atmosféru, kterou dokreslil i fakt, že během závodu došlo pouze ke dvěma lehčím pádům, které se obešly bez vážných následků. Závod nedokončil nakonec pouze tým Café Racer, týmu MOTOEXCITE.SK praskl řetěz, ale do konce závodu zbývala ještě hodina a tak Petr Valent dovláčel motorku do boxů a mohli pokračovat dál.
Historicky prvním vítězem Czech Endurance Championship se stal tým BHR Racing Karviná, který ujel druhému týmu v cíli hodnocení CEC Superbike o jednu minutu, třetí v cíli skončil tým HKT Racing, jenž zaostal za vítězným týmem o jedno kolo.
CEC v kategorii Supesport ovládli s lehkostí sobě vlastní Josef Pončík a Tomáš Skýva z týmu Zebra Racing, ti o parník, tedy jmenovitě o tři kola ujeli druhému týmu v pořadí, tím byl MBR tým, třetí v cíli supesportů skončil se ztrátou jedenácti kol ČMN tým.
Workshop Team Kralupy dokázal držet primát své kategorie od startu až do cíle a po právu si tak v CEC2 superbike zajistil vítězství, když druhým v cíli, týmu UFO Racing, ujel o dvě kola. Třetí pod šachovnicový praporek dojel tým Elit Endurance, který se tak poprvé ve svém působení v seriálu vytrvalostních závodů podíval na bednu.
Ohňostroje SIPO a Manitera Group tým zvítězil v kategorii CEC2 supersport, loňští vítězové kategorie z Okruháři.cz za nimi zaostali o 58 vteřin, kdy dokázali o tři kola porazit třetí tým v cíli, kterým byl MR Racing.

Czech Endurance Championship

Superbike
1.BHR Racing Team Karviná – Miloš Čihák, Přemek Glinz, Richard Balcar
2.Old Stars Team Slovakia – Peter Duchyna, Martin Čermák
3.HKT Racing – Jan Táborský Petr Koluch

Supersport
1.Zebra Racing Team – Jodef Pončík, Tomáš Skýva
2.MBR Team – Zbaněk Soukup, Daniel Brož, Martin Odstrčil, Martin Samek
3.ČMN Team – Josef Zach, Michal Řádek

Czech Endurance Cup 2

Superbike
1.Workshop Racing Kralupy – Lukáš Kochman, Roman Čermák
2.Ufo Racing Team – Tomáš Sodomka, David Antoš
3.ELIT Endurance Team – Roman Tochoř, Jiří Horský, Aleš Netáhlo

Supersport
1.Ohňostroje SIPO a Manitera Group Racing – Vojtěch Bystričan, Karel Singer, Jan Pabouček
2.Okruháři.cz – Roman Kadlčík, David Vejmola
3.MR Racing – Jan Urbánek, Radek Holík, Marek Jonáš

Informace o redaktorovi

Wlada Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist