Vítězství v úvodním podniku britských superbiků slavil Ellison s Byrnem

První závod britské superbikové sezony vyhrál James Ellison, jenž si tak na konto připsal své první vítězství od roku 2013 a pro tým JG Speedfit Kawasaki získal jejich premiérový triumf. Na druhém místě projel cílem Shane Byrne jenž ještě pět kol před koncem ztrácel víc jak půl sekundy, ale v cíli už jeho ztráta na vítězství představovala desetinu. Druhý závod vyhrál Shane Byrne, který odolal atakům Dana Linfoota a je nyní lídrem průběžného hodnocení. V prvním podniku britských superbiků neměl štěstí Japonec Ryuichi Kiyonari, který po startu z pole position první závod dokončil čtrnáctý a ve druhém vůbec nebodoval. Bez bodu zůstal také český jezdec Jakub Smrž.

V úvodní části závodu vedl Shane Byrne, ale ve druhém kole musel na dráhu Safety Car Nissan GT-R. Důvodem byla nehoda v jedenácté zatáčce Melbourne, kde spadl Rhalf Lo Turco (SBK City Kawasaki) a byl v péči zdravotní služby. Jakmile závod pokračoval, dostal se do vedení závodního pole James Ellison. Úřadující šampion Shane Byrne bojoval o vítězství až do konce, ale nakonec to bylo druhé místo. „Shakey na mě po celou dobu hodně tlačil a byl rychlý,“ uvedl James Ellison. „Věděl jsem, že hned od začátku musím ujet. Je tu spousta nových kluků, kteří se chtějí ukázat a bylo mi jasné, že pokud se mezi ně dostanu, bude to problém. Obyčejně to co naplánuji nefunguje, ale tentokrát mi to vyšlo. Rád bych vítězství věnoval všem v týmu, protože si to za všechnu tu tvrdou práci zaslouží.“
První dva jezdci James Ellison a Shane Byrne jeli o vítězství v těsném kontaktu, třetí v pořadí Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) už na vedoucí dvojici ztratil devět sekund. Australan vybojoval pro Yamahu první umístění na stupních vítězů sezony, když v těsné koncovce porazil jezdce Hondy Dana Linfoota (Honda Racing), jehož ztráta na třetí místo je pouhé 0,058 sekundy. Nedařilo se vítězi kvalifikace Ryuichi Kiyonarimu (Buildbase BMW). Japonec byl nejrychlejší v obou sobotních trénincích, do závodu startoval první, ale v cíli mu patřila až čtrnáctá příčka.
Do prvního klání sezony měl český závodník Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati) startovat z jednatřicáté pozice, ale aby všem problémům nebylo dost, museli těsně před startem vyměnit zadní pneumatiku, což představovalo start z boxové uličky. V závodu na dvacet kol jich Smrž absolvoval třináct a závod pro něj předčasně skončil.

Jakub Smrž po prvním závodu sezony řekl: „Ani dneska nejde nic, jak by mělo. Na startu jsme zjistili, že se zadní guma stačila za jedno kolo proříznout, takže na boxovku vyměnit a start z boxů. Pak jsem se snažil stahovat, ale nejelo se mi dobře po víkendu, kdy jsem nic nenajel. Navíc ani motorka logicky nemohla fungovat dobře, když jsme přišli o dva dny nastavování. Aby toho nebylo málo, tím jak jsem se s motorkou pral, ztvrdlo mi předloktí ... . Zkusíme něco vymyslet na druhou jízdu a i když tyto závody už nic moc nevymyslíme, není to konec sezóny.“

MCE Insurance British Superbike Championship - Závod 1 (TOP10)
Pondělí, 6.dubna 2015 - Donington Park, Velká Británie

1 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 31'05,460 - 20kol
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.131
3 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +9.112
4 - Dan Linfoot - Honda Racing - +9.170
5 - Peter Hickman - RAF Reserves BMW - +11.276
6 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +16.139
7 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +17.281
8 - Chris Walker - Be Wiser Kawasaki - +22.776
9 - Michael Laverty - Tyco BMW - +22.915
10 - Richard Cooper - Anvil Hire TAG Kawasaki - +23.456
...
DNF - Jakub Smrž - Moto Rapido Lloyds British Ducati - 13kol

Do druhého závodu startoval z první pozice Shane Byrne (PBM Kawasaki), který měl na kontě nejrychlejší kolo. Vítěz prvního závodu James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) řešil před startem druhého závodu technické problémy, takže místo aby startoval druhý, musel až na konec startovního roštu. Třetí pozice na startu patřila Joshi Brookesovi (Milwaukee Yamaha). Český závodník Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati) do druhého klání vyrazil z osmadvacátého místa.

Do druhého kola najel první Shane Byrne následován Stuartem Eastonem (PBM Kawasaki), Danem Linfootem (Honda Racing), Ryuichi Kiyonarim (Buildbase BMW) a Joshem Brookesem (Milwaukee Yamaha). Smolný den měl japonský závodník, protože v šestém kole dostal jezdec BMW Kiyonari highsider a havaroval. Australan Josh Brookes vyjel mimo trať, aby nenajel do padajícího Japonce Kiyonariho, čímž ale přišel o možnost usilovat o další stupně vítězů.
V desátém kole vedl závodní pole jezdec Hondy Dan Linfoot, druhý Shane Byrne ztrácel necelé tři desetiny, třetí Stuart Easton půl sekundy a čtvrtý Peter Hickman už přes tři sekundy. James Ellison se posunul na patnáctou příčku, Jakub Smrž byl po výjezdu mimo trať osmadvacátý. Pět kol před koncem vedl Dan Linfoot, který bojoval s obhájcem titulu Shane Byrnem. Neustále si vyměňovali pozice a předváděli napínavé souboje. Třetí Stuart Easton ztrácel půl sekundy a jel nikým neohrožován, protože čtvrtý Peter Hickman už ztrácel dvě sekundy.

Druhý závod nakonec po těžkém boji vyhrál Shane Byrne a v průběžném hodnocení je s pětačtyřiceti body vedoucím závodníkem. Na druhém místě projel cílem Dan Linfoot a body za třetí místo si připsal Stuart Easton. Jakub Smrž byl v cíli čtyřiadvacátý a na bodované výsledky se určitě soustředí ve druhém kole šampionátu, které je na programu 17. až 19.dubna v Brands Hatch.
„Asi těžko jde hodnotit výsledky, protože žádné nebyly,“ komentoval víkend v Dononigton Parku Jakub Smrž. „Začali jsme kvůli problémům s motorkou po sobotním pádu jezdit až dneska a v obou jízdách byly znát všechny zmeškané tréninky. Motorka nebyla nastavená, což způsobilo i vyjetí z tratě, ale i tak nám druhá jízda pomohla získat nějaké informace a data. Zatím jsme data jen narychlo prošli a tým už má pár nápadů na zásadní změny, které musíme udělat.“

MCE Insurance British Superbike Championship - Závod 2 (TOP10)
Pondělí, 6.dubna 2015 - Donington Park, Velká Británie

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 30'15,457 - 20kol
2 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.589
3 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +1.331
4 - Peter Hickman - RAF Reserves BMW - +3.343
5 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +4.239
6 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +5.327
7 - Michael Laverty - Tyco BMW - +8.786
8 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +9.311
9 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +10.931
10 - Chris Walker - Be Wiser Kawasaki - +11.346
...
24 - Jakub Smrž - Moto Rapido Lloyds British Ducati - +54.484

MCE Insurance British Superbike Championship 2015

  •  průběžné hodnocení po Donington Parku

1 - Shane BYRNE (Kawasaki) – 45 bodů
2 - Dan LINFOOT (Honda) - 33
3 - James ELLISON (Kawasaki) - 29
4 - Josh BROOKES (Yamaha) - 26
5 - Peter HICKMAN (BMW) - 24
6 - Stuart EASTON (Kawasaki) - 21
7 - Christian IDDON (Suzuki) - 20
8 - Tommy BRIDEWELL (BMW) - 18
9 - Michael LAVERTY (BMW) - 16
10 - Chris WALKER (Kawasaki) - 14
11 - Billy McCONNELL (BMW) - 7
12 - Richard COOPER (Kawasaki) - 6
13 - Lee JACKSON (BMW) - 6
14 - Jason O'HALLORAN (Honda) - 5
15 - Robbin HARMS (BMW) - 4
16 - Ryuichi KIYONARI (BMW) - 2
17 - Howie MAINWARING (Kawasaki) - 2
18 - Luke MOSSEY (Kawasaki) - 1
19 - Josh WATERS (Suzuki) - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist