V Snettertonu má pole position Byrne, Smrž je zraněný

Čtvrté kolo britského šampionátu superbiků přivítal na své dráze Snetterton. Okruh je dlouhý 4811 metrů a v jednom kole jezdci projedou celkem dvanácti zatáčkami. Rekord 1'47,882 sekundy tam drží od loňského roku jezdec Yamahy Josh Brookes. V pátek byly na programu tréninkové jízdy, sobota patřila poslednímu třetímu tréninku a kvalifikaci. Bitvě o pozice na startu dominoval Shane Byrne, jenž pole position získal rozdílem 1,093 sekundy na druhého Jasona O'Hallorana. Český závodník Jakub Smrž bohužel po kontaktu jednoho ze soupeřů skončil na zemi a pádem si zlomil palec pravé ruky, což si vyžádá operaci, takže britský víkend pro jezdce Ducati končí předčasně.

V sobotu jezdci britského šampionátu museli zvládnout změnu povětrnostních podmínek, což nebylo nic snadného a v kvalifikaci si to vyžádalo několik pádů. První kvalifikaci zahájil celkem dramaticky Dan Linfoot (Honda Racing), jenž havaroval ve druhé zatáčce Montreal. Stačil ale dojet do boxů, tam motorku opravit a ve finále se do závodu nakonec kvalifikoval třetí. Takové štěstí už neměl vítěz třetího tréninku James Ellison (JG Speedfit Kawasaki). Bývalý jezdec MotoGP spadl ve druhé kvalifikaci a protože jeho motorka byla dost poničená, do závodu v neděli odstartuje desátý.

Bohužel velkou smůlu měl český motocyklový závodník Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati). V tréninkových jízdách si vedl dobře, když první trénink dokončil pátý, ve druhém byl sedmý a ve třetím šestý. V první kvalifikaci měl na kontě třetí nejrychlejší čas, ale v jednu chvíli pouštěl před sebe Tommy Bridewella, který měl rozjeté rychlé kolo. Jenže Victor Cox (Gearlink Kawasaki), jehož český jezdec krátce předtím předjel, protože jel stejně pomalé kolo jako ono, do něj nečekaně zezadu narazil.

Incident byl předmětem vyšetřování, ale pro Jakuba Smrže jsou následky nehody velmi nešťastné. Pádem si zlomil palec pravé ruky, což znamená předčasný konce víkendu v Snettertonu a následně operaci, takže zatím není jasné, kdy se do sedla Ducati vrátí. Bohužel po dlouhé přestávce nyní sezona britského šampionátu nabírá na tempu a v příštích dvou měsících jsou na programu čtyři závodní podniky.

Na první místo startovního roštu se kvalifikoval obhájce titulu Shane Byrne s časem na kolo 1'48,376 sekundy. Druhý do závodu odstartuje jezdec Hondy Jason O'Halloran, třetí Dan Linfoot. Yamaze patří čtvrté místo na startu zásluhou Joshe Brookese (Milwaukee Yamaha), jehož ztráta na první pozici představuje 1,5 sekundy. Australan odstartuje z druhé řady společně s Tommym Bridewellem (Tyco BMW) a Michaelem Lavertym (Tyco BMW).

MCE Insurance British Superbike Championship - Kvalifikace (TOP10)
Sobota, 20.června 2015 – Snetterton, Velká Británie
Časový harmonogram - Snetterton.pdf

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 1'48.376
2 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +1.093
3 - Dan Linfoot - Honda Racing - +1.340
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +1.500
5 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +1.735
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - +1.877
7 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +3.099
8 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +3.209
9 - Josh Waters - Bennetts Suzuki - +3.454
10 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki
...

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist