V Oulton Parku vyhrál kvalifikaci a první závod Shane Byrne

Deváté kolo sezony britského mistrovství superbiků BSB přivítali v Oulton Parku, kde jezdci pojedou celkem tři závody a definitivně se rozhodne o šestici závodníků pro závěrečný “Showdown“, tedy bitvu o letošní titul britského šampiona. První trénink vyhrál Josh Brookes, druhý John Hopkins a třetí Dan Linfoot. V kvalifikačním trojboji byl nejúspěšnější obhájce titulu Shane Byrne, naopak lídr seriálu Josh Brookes kvůli poruše techniky startoval do závodu až poslední. V sobotu už jezdci superbiků odjeli první závod víkendu a jeho vítězem je Shane Byrne.

Sobotní program v Oulton Parku byl pořádně nabitý, protože jezdci superbikové kategorie jeli jak tréninkové, tak kvalifikační jízdy a odpoledne den uzavřeli prvním závodem. V posledním třetím tréninku Shane Byrne (PBM Kawasaki) nezajel vůbec měřený čas. Jako většina jezdců totiž zůstal v boxech, protože podmínky na dráze nebyly ideální kvůli předchozímu dešti.

Každopádně v pátek zajel Shane Byrne na suchém povrchu třetí nejlepší čas 1'35,295 sekundy, což v sobotní kvalifikaci výrazně zlepšil. Své maximum totiž posunul čtyřnásobný šampion na hodnotu 1'34,469 sekundy a kvalifikaci s novým rekordem vyhrál. Druhý Tommy Bridewell (Tyco BMW) byl o čtyři desetiny pomalejší, třetí James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) ztratil šest desetin. Ellison je zpátky po zranění a bojuje o postup do Showdownu.

Smůlu měl Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), jemuž hned v první kvalifikaci vypověděl motor jeho Yamahy a protože motorku nestačili opravit, zůstala na Australana poslední třicátá pozice na startu. Technické problémy měl v třetí kvalifikaci rovněž John Hopkins (Lloyds British Moto Rapido Ducati), který se na start prvního klání kvalifikoval na desátou pozici.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - Kvalifikace
Sobota, 5.9.2015 - Oulton Park, Velká Británie

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 1'34.469
2 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +0.396
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.604
4 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +0.650
5 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +0.685
6 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +0.776
7 - Jack Kennedy - Team WD-40 Kawasaki - +0.972
8 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +0.974
9 - Dan Linfoot - Honda Racing - +1.772
10 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +4.161
...

Do prvního klání poslední části hlavní sezony britských superbiků odstartoval z první řady Shane Byrne (PBM Kawasaki), Tommy Bridewell (Tyco BMW) a James Ellison (JG Speedfit Kawasaki). Výhodu první pozice na startu Shane Byrne plně využil a okamžitě vedl závodní pole. Neměl to ale snadné, protože do sedmého kola závodu jel těsně za ním Tommy Bridewell a měl v plánu jezdce Kawasaki předjet, jenže pak mu selhala technika a musel ze závodu odstoupit.

Shane Byrnemu to definitivně umožnilo udržet si vedoucí pozici až do cíle a vyhrát svůj první závod od červnového Knockhillu. Na druhé pozici skončil James Ellison, který kvůli zranění v posledních dvou kolech vůbec nebodoval. Třetí příčka patří Danny Buchanovi (Be Wiser Kawasaki). Pozoruhodný závod absolvoval lídr seriálu Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), který startoval třicátý. Australan projel závodním polem jako nůž máslem a nakonec byl čtvrtý. Nicméně jeho série šesti vítězství v řadě tím skončila. Josh Brookes zůstává nadále vedoucím jezdcem seriálu a na startu druhého závodu mu patří druhá pozice v první řadě, kde startuje společně s prvním Shane Byrnem a třetím Tommy Bridewellem. Anglo-Američan John Hopkins závod nedokončil, takže zůstal znovu bez bodu.

V neděli 6.září 2015 jsou na programu celkem dva závody. Termín startu druhého klání víkendu je v 14:35 hodin (SEČ), třetí závod je na programu v 17:30 hodin (SEČ). Po odjetí obou závodů získá nejlepších šest jezdců speciální body pro Showdown a začíná bitva o titul v posledních třech kolech letošní sezony.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - Závod (1)
Sobota, 5.9.2015 - Oulton Park, Velká Británie

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki – 28'48,122
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.780
3 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +1.784
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +4.421
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - +10.605
6 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +10.820
7 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +11.590
8 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +11.671
9 - Michael Laverty - Tyco BMW - +14.628
10 - Peter Hickman - RAF Reserves BMW - +23.771
...

MCE Insurance British Superbike Championship 2015

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 329 bodů
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 302
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 167
4 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - 141
5 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - 139
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - 133

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist