V Doningtonu zrušili kvalifikaci, pole position má Haslam

Sobota byla druhým dnem úvodního podniku sezony britského mistrovství superbikových motocyklů. Svoji roli sehrálo nepříznivé počasí, takže dopoledne už jezdili na vodě a v případě superbiků zrušili odpolední kvalifikace. Pozice na startu tak určila kombinace časů tří volných tréninků. Z pole position odstartuje Leon Haslam, Jakub Smrž startuje do prvního závodu dvacátý. V sérii Pirelli National Superstock 1000 startuje Matěj Smrž, ale tomu dnes selhala technika v zaváděcím kole, takže do závodu neodstartoval. Den v Donington Parku skončil smutnou zprávou o úmrtí Micka Whalleyho, který podlehl zraněním, která utrpěl při hromadné nehodě v závodu doprovodné série Ducati Performance TriOptions Cup.

Jezdci superbikového šampionátu MCE Insurance British Superbike Championship jeli v sobotu třetí trénink na vodě. Nejrychlejším časem 1'46,018 sekundy se prezentoval Sylvain Guintoli (Bennetts Suzuki), bývalý jezdec WorldSBK. Jednašedesát tisícin ztratil další jezdec z prostředí mistrovství světa superbiků Josh Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha). Třetí Christian Iddon (Tyco BMW) už ztrácel přes šest desetin. Český závodník Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) zajel dvacátý čas 1'53,274 sekundy.

MCE Insurance British Superbike Championship - 3.volný trénink
Sobota, 1.dubna 2017 - Donington Park, Velká Británie

1 – Sylvain Guintoli – Bennetts Suzuki – 1'46.018
2 – Josh Brookes – Anvil Hire TAG Yamaha – +0.061
3 – Christian Iddon – Tyco BMW – +0.602
4 – Davide Giugliano – Tyco BMW – +0.887
5 – James Ellison – McAMS Yamaha – +1.029
6 – Michael Laverty – McAMS Yamaha – +1.193
7 – Tommy Bridewell – Team WD-40 Kawasaki – +2.045
8 – Taylor Mackenzie – Bennetts Suzuki – +2.510
9 – James Westmoreland – Gearlink Kawasaki – +2.778
10 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +3.020

20 – Jakub Smrž – Lloyd & Jones PR Racing BMW – +7.256

Sobotní kvalifikace byla v Donington Parku zrušena, takže pořadí na startu prvního závodu superbiků určila kombinace časů tří volných tréninků. Z první řady tak odstartuje Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki) a Josh Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha). Z druhé řady vyrazí Peter Hickman (Smiths Racing BMW), Shane Byrne (Be Wiser Ducati) a James Ellison (McAMS Yamaha). Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) startuje dvacátý.

Záznam závodů superbiků v Donington Parku dává v neděli večer televizní stanice Eurosport 2 v čase od 20:45 hodin.

(Časy v tabulce neděle, 2.dubna 2017 +1hodina) Časomíra - ZDE

První závody dnes jeli jezdci seriálu Pirelli National Superstock 1000, kde startuje druhý český zástupce Matěj Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW). Dopoledne absolvovali kvalifikaci, kterou vyhrál časem 1'44,101 sekundy Michael Rutter. Matěj Smrž měl během kvalifikačního tréninku pád, ale s časem 1'48,507 sekundy obsadil šestnáctou pozici. Později došlo při zaváděcím kole k poruše přední brzdy a Matěj Smrž musel ze závodu odstoupit. Zdvojené klání s desetiminutovým přerušením vyhrál Danny Buchan. V neděli závodní program pokračuje již standardním závodem.

Během závodu Ducati Performance TriOptions Cup došlo k nehodě více jezdců s tragickými následky. Jezdec se startovním číslem #77 Mick Whalley byl okamžitě převezen do nemocnice Queens Medical Centre v Nottinghamu, kde ale následkům zranění o něco později podlehl.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist