V Donington Parku slavil double Kiyonari

Bitvu o rekordní čtvrtý titul v britském šampionátu superbiků svádí dvojice jezdců Ryuichi Kiyonari a Shane Byrne. V devátém kole hlavní části sezony Japonec Kiyonari dokázal dvakrát porazit lídra šampionátu Byrneho a v Donigton Parku získat zlatý double. Prvních šest jezdců průběžného hodnocení teď srovnalo krok a následuje Showdown – tři závěrečné podniky bitvy o titul.

Do prvního závodu startoval z pole position John Hopkins (Tyco Suzuki), ale štěstí mu nepřálo, protože se krátce po startu propadl na šestou příčku. Pak ale spadl Mitchell Carr (Kawasaki Tag Racing) a Christophe Ponsson (Bimota Alstare Junior), což si vyžádalo výjezd Safety Caru Nissan GT-R na dráhu v době, kdy závodní pole vedl Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki).
Potom co závod znovu odstartoval do plných obrátek, vedl Shane Byrne před Ryuichi Kiyonarim (Buildbase BMW) a Stuartem Eastonem (Rapid Solicitors Kawasaki). V pátém kole spadl John Hopkins, když se snažil dostat zpátky dopředu a slibně rozjetý víkend pro něj v prvním závodě skončil. Ten druhý pak dokončil devátý.

V čele závodu kopíroval každý pohyb vedoucího Byrneho těsně za ním jedoucí Kiyonari a ve dvanáctém kole poprvé zaútočil, když šel před jezdce Kawasaki na brzdy ve Foggy Esses. Mezitím se Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) posunul na třetí místo před Eastona. O něco později dostal Eastona také Tommy Bridewell (Milwaukee Yamaha), který rychle stahoval náskok týmového parťáka.
Na prvních dvou místech se bojovalo na ostří nože až do konce. V posledním kole chtěl jezdec Kawasaki Shane Byrne dopředu, ale byl v jedné ze zatáček dlouhý a musel se spokojit s druhým místem. Vítězství si na konto připsal Ryuichi Kiyonari, který jel velmi ostře a před sebe nikoho nepustil. Body za třetí místo získal Tommy Bridewell.

„Po tomto závodu jsem velice vyčerpaný,“ prozradil Ryuichi Kiyonari, který o víkendu prodloužil s Buildbase BMW smlouvu na rok 2015. „Zejména posledních pět kol bylo velmi náročných, protože jsem v nich jel na víc jak sto procent a přesto byl Shakey schopen mě předjet. Následoval jsem ho deset nebo jedenáct kol a řekl si, že pokud ho předjedu, můžu jezdit rychleji, ale když jsem to udělal, časy byly pomalé a to nebylo dobré! Znovu mě předjel a časy byly hodně vyrovnané, ale já si ten závod užíval.“

British Superbike Championship – Závod (1)

Neděle, 7.září 2014 - Donington Park, Velká Británie (TOP 10)

1 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 31´00.650
2 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - +0.184
3 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - +1.188
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +1.614
5 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +4.519
6 - Josh Waters - Tyco Suzuki - +5.298
7 - Peter Hickman - RAF Reserves Honda - +5.598
8 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +10.852
9 - Patric Muff - Bathams BMW - +15.000
10 - James Westmoreland - Buildbase BMW - +15.104

Hned od začátku druhého klání za to Ryuichi Kiyonari pořádně vzal a vedl závodní pole. Shane Byrne se po chybě propadl na třetí pozici za týmového kolegu Stuarta Eastona (Rapid Solicitors Kawasaki), čtvrtý jel Josh Brookes (Milwaukee Yamaha). Lídr šampionátu Byrne na nic nečekal a už ve druhém kole šel před Eastona, aby rychlou jízdou dojel vedoucího Japonce na BMW.

Ryuichi Kiyonari vytrvale odolával tlaku, který vyvrcholil v posledním kole. Shane Byrne ale chyboval a o možnost provést finální útok tím přišel. Také druhý závod vyhrál Ryuichi Kiyonari, ale je to lídr Shane Byrne, kdo má před Showdown v Assenu šestadvacet bodů náskoku na průběžně druhého Joshe Brookese (Milwaukee Yamaha), který závod dokončil třetí.
„Dával jsem do toho víc jak sto procent v každém kole, v každé zatáčce a zejména v posledním kole jsem na to musel pořádně zatlačit,“ řekl průběžně třetí Ryuichi Kiyonari. „Věděl jsem, že Shakey za mnou a snaží se mě předjet v každé zatáčce. Jsem opravdu víc než šťastný, že jsem dnes vyhrál a porazil Joshe s Shakey, zvládnout to na domácí dráze týmu dělá tento den ještě hezčí.“

Desáté kolo sezony britských superbiků BSB odstartuje sérii tří závěrečných podniků v takzvané části Showdown na dráze Assenu v termínu 19. až 21.září 2014.

A co je to v BSB Showdown?

V rámci vyšší atraktivity soutěže zavedl promotér BSB MotorSport Vision (MSV) takzvaný Showdown, který nutí jezdce bojovat o nejvyšší příčky v každém kole, každém jednotlivém závodě.

A proč?

Po devátém kole příslušné sezony totiž prvních šest nejlepších jezdců průběžného hodnocení srovná krok, získá 500 bodů plus bonusové body za umístění na stupních vítězů, jichž dosáhli v předchozích devíti kolech. Za vítězství pět bodů, druhé místo je za čtyři a třetí za jeden.

British Superbike Championship – Závod (2)

Neděle, 7.září 2014 - Donington Park, Velká Británie (TOP 10)

1 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 30´08.256
2 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - +0.489
3 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +1.183
4 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +7.438
5 - Josh Waters - Tyco Suzuki - +10.874
6 - Julien Da Costa - Honda Racing - +11.764
7 - Peter Hickman - RAF Reserves Honda - +15.039
8 - James Westmoreland - Buildbase BMW - +16.102
9 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +16.965
10 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +17.190

British Superbike Championship - TOP 6 před Showdown:

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 562 bodů
2 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 536
3 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 535
4 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - 508
5 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - 505
6 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - 501

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist