V Donington Parku má pole position Ryuichi Kiyonari

Start z první pozice si pro první závod roku vybojoval v nedělní kvalifikaci britského superbikového šampionátu japonský jezdec BMW Ryuichi Kiyonari. Jako druhý v pondělí odstartuje jezdec Kawasaki James Ellison, který na pole position ztratil jen devětadvacet tisícin a první řadu uzavře obhájce titulu Shane Byrne. Jakub Smrž kvůli poruše motocyklu třetí trénink nejel, takže byl v kombinaci tří tréninků jednatřicátý a tato pozice mu také patří na startu prvního závodu.

Ve třetím tréninku byl nejrychlejší Shane Byrne (PBM Kawasaki), který tak zastavil sobotní nadvládu Ryuichi Kiyonariho (Buildbase BMW), ale to britskému jezdci Kawasaki mu nestačilo, aby rychlého Japonce zastavil v bitvě o pozice na startu prvního závodu. Kiyonari zajel nejrychlejší kolo časem 1'29,455 sekundy a svým soupeřům nedal šanci. „Jsem moc rád, že mám pole position, protože jsem byl na začátku hodně nervózní. Samozřejmě až zítřek se počítá, ale před závodem jsme v dobré pozici. Rád bych pokračoval v dalším zlepšení, takže na to zítra zatlačím ještě o něco víc,“ řekl Japonec.
Velmi blízko startu z první pozice byl James Ellison (JG Speedfit Kawasaki), jenž na japonského závodníka ztratil jen 0,029 sekundy. Před startem prvního závodu sezony je Ellison rozhodně favoritem v boji pokud ne o vítězství, tak o pozice na stupních vítězů určitě. Třetí odstartuje do dvaceti kol závodu v Donington Parku Shane Byrne (PBM Kawasaki), který byl o dvě desetiny pomalejší. Brit ještě není zcela fit po zranění z předsezonních testů, takže oba pondělní závody prověří jeho fyzickou kondici.

Novou Yamahu R1 dostal na čtvrtou pozici ve druhé řadě Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), pátý odstartuje Stuart Easton (PBM Kawasaki) a šestý Danny Buchan (Be Wiser Kawasaki). Sedmý Peter Hickman (RAF Reserves BMW) překonal Australana Broc Parkese (Milwaukee Yamaha), jenž v první kvalifikaci havaroval, ale stačil zabojovat a získat osmou pozici ve třetí řadě, kterou uzavírá jezdec Hondy Dan Linfoot (Honda Racing).
Český závodník Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati) do třetího tréninku nenastoupil, protože měli s týmem na Panigale technické problémy. Po sobotním pádu a následné opravě motocyklu Smrž nezajel měřené kolo ve druhém volném tréninku kvůli poruše elektroinstalace. Ve třetím tréninku v sobotu dopoledne pak motorku vůbec nenastartovali a to znamenalo konec nadějí jet kvalifikaci, protože do QP1 postupuje prvních třicet jezdců kombinace trojice volných tréninků a Jakub Smrž byl jednatřicátý. Motorka už funguje, ale na startu bude český závodník jednatřicátý.

Časový harmonogram - BSB Donington Park 2015.pdf
Oba závody lze sledovat ze záznamu na stanici Eurosport 2 od 19:00 hodin.

MCE Insurance British Superbike Championship - Kvalifikace (TOP10)
Neděle 5.dubna 2015 - Donington Park, Velká Británie

1 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 1'29.455
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.029
3 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.204
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +0.270
5 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +0.603
6 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +0.645
7 - Peter Hickman - RAF Reserves BMW - +0.867
8 - Broc Parkes - Milwaukee Yamaha - +0.913
9 - Dan Linfoot - Honda Racing - +0.927
10 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +1.078
.
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist