V Cadwell Parku získal pole position Haslam, Smrž startuje jednadvacátý

Osmé kolo britského šampionátu superbiků nabídlo v neděli třetí trénink a kvalifikace, jenž určily pozice na startu závodů, které vzhledem k státnímu svátku až v pondělí. První místo na startovním roštu úvodního klání třídy Superbike vybojoval jezdec Kawasaki Leon Haslam, druhý odstartuje Shane Byrne a první řadu uzavře Richard Cooper. Český jezdec Jakub Smrž má na kontě jednadvacátý kvalifikační čas a do závodu odstartuje ze sedmé řady.

V posledním třetím tréninku zajel nejrychleji Shane Byrne (Be Wiser Ducati), jehož nejlepší čas byl na hodnotě 1'26,291 sekundy. Druhý v pořadí Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki) ztratil na lídra seriálu jen 0,059 sekundy, třetí Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) byl o 0,187 sekundy pomalejší. Časy do pátého místa zajeli Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) a Lee Jackson (Buildbase BMW). Český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) byl s časem 1'28,562 sekundy dvacátý.

Odpoledne jeli jezdci superbikového šampionátu troje kvalifikační jízdy. Do první kvalifikace (QP1) nastoupí všichni a z toho jich osmnáct nejrychlejších postoupí do druhé kvalifikace (QP2). Devět nejlepších pak změří síly ve třetí kvalifikaci “Superpole“ (QP3). První kvalifikaci vyhrál časem 1'26,682 sekundy Leon Haslam. Druhý v pořadí Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) ztratil jen 0,067 sekundy, třetí Shane Byrne (Be Wiser Ducati) byl o 0,089 sekundy pomalejší a čtvrtý Richard Cooper (Buildbase BMW) byl pořád ještě v jedné desetině. Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) zajel jednadvacátý čas 1'28,611 sekundy a do druhé kvalifikace nepostoupil.

Druhou kvalifikaci ovládl Shane Byrne, když nejlepší čas posunul na hodnotu 1'26,320 sekundy. Jeho soupeři ale ztráceli jen minimum, protože druhého Leona Haslama a třetího Tommy Bridewella dělilo od první pozice jen necelá desetina. Do závěrečné bitvy o pole position dále postoupil ze čtvrté pozice Richard Cooper, pátý Lee Jackson (Buildbase BMW), šestý James Ellison (JG Speedfit Kawasaki), sedmý Jason O'Halloran (Honda Racing), osmý Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) a devátý Dan Linfoot (Honda Racing), který měl pád, ale motorku mu do QP3 stačili opravit. Horší to měl Christian Iddon (Tyco BMW), který rovněž spadl a do závodu se kvalifikoval jako třináctý.

Ve třetí kvalifikaci zajel Leon Haslam jako jediný čas pod minutu a šestadvacet sekund, což britského závodníka Kawasaki dostalo na pole position. Haslam nastavil rekordní čas 1'25,923 sekundy a druhého v pořadí Shane Byrne porazil rozdílem 0,236 sekundy. Jen tři tisíciny ztratil na druhou pozici Richard Cooper, který v pondělí uzavře první řadu na startu úvodního klání.

MCE Insurance British Superbike Championship – Superpole
Neděle, 28.8.2016 - Cadwell Park, Velká Británie

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 1'25.923
2 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +0.236
3 – Richard Cooper – Buildbase BMW – +0.239
4 – Lee Jackson – Buildbase BMW – +0.286
5 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +0.450
6 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – +0.459
7 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +0.494
8 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – +0.710
9 – Dan Linfoot – Honda Racing – +0.754

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist