V Brands Hatch získal zlatý double Mossey, Smrž na bodech

Druhé kolo britského šampionátu superbiků MCE Insurance British Superbike Championship 2017 mělo v pondělí na programu den závodu. Dopoledne jeli jezdci warm up a pak už se ve dvou kláních bojovalo o mistrovské body. Třebaže dosavadnímu průběhu druhého kola v Brands Hatch dominoval James Ellison, jezdec Yamahy ani jednou nezajel na stupně vítězů. Vítězství slavil jezdec Kawasaki Luke Mossey. Český závodník Jakub Smrž bodoval třemi body, Matěj Smrž ve druhém klání seriálu Pirelli National Superstock 1000 body nezískal. Třetí kolo šampionátu je v Oulton Parku s termínem 29.dubna až 1.května 2017.

Pro premiérové vítězství si na Velikonoční pondělí dojel Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki), který vyhrál první závod superbiků. Vítěz sobotních tréninků, nedělního superpole a pondělního warm upu James Ellison (McAMS Yamaha) dnes neměl štěstí, protože ve snaze ostatním ujet ve dvanáctém kole havaroval.

V závěru klání vedl Luke Mossey náskokem přes tři sekundy, takže měl svůj osud ve svých rukou, nicméně hodně vyrovnaná situace byla v boji o další dvě pozice na stupních vítězů. Cílem nakonec projel druhý Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), třetí byl Christian Iddon (Tyco BMW) a jen těsně minul stupně vítězů Shane Byrne (Be Wiser Ducati). Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) projel cílem čtrnáctý. Francouz Sylvain Guintoli (Bennetts Suzuki) nemá příliš úspěšný vstup do sezony, protože v prvním klání vůbec nebodoval.

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod (1)
Pondělí, 17.dubna 2017 - Brands Hatch, Velká Británie

1 – Luke Mossey – JG Speedfit Kawasaki – 22'56.655
2 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – +3.529
3 – Christian Iddon – Tyco BMW – +3.802
4 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +3.920
5 – Dan Linfoot – Honda Racing – +6.352
6 – Glenn Irwin – Be Wiser Ducati – +7.544
7 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +7.588
8 – Michael Laverty – McAMS Yamaha – +8.775
9 – Peter Hickman – Smiths Racing BMW – +8.775
10 – Josh Brookes – Anvil Hire TAG Yamaha – +10.853

14 – Jakub Smrž – Lloyd & Jones PR Racing BMW – +19.452

Do druhého klání startoval z pole position znovu James Ellison (McAMS Yamaha), jenže po zahřívacím kole před startem odstoupil. Z první řady do závodu vyrazil Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki) a Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) do závodu odstartoval šestnáctý z šesté řady společně s dvojicí Sylvain Guintoli (Bennetts Suzuki) a Billy McConnell (Quatro Plant F5-3 Racing Kawsaki).

V pondělí vyhrál svůj první závod v superbicích Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki), a aby byl jeho motocyklový sen naprosto dokonalý tak ve stejný den získal zlatý double vítězstvím ve druhém klání. Na druhou pozici tentokrát zajel Christian Iddon (Tyco BMW) a třetí byl Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). Jakub Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) dokončil závod patnáctý a na konto si připsal jeden bod.

V průběžném hodnocení je lídrem seriálu Leon Haslam (86 bodů), na druhou pozici se posunul Luke Mossey (81 bodů) a třetí je Christian Iddon (65 bodů). Naopak příliš se nedaří obhájci titulu Shane Byrnemu (Be Wiser Ducati), který dnes ve druhém klání nebodoval vůbec a v šampionátu je s třinácti body na čtrnácté pozici. Jakub Smrž (6 bodů) je průběžně osmnáctý.

„Obě jízdy byly dobré, co se tempa týče, ale pokaždé jsem projeb... první kolo, takže jsem si přidělal práci a připravil se o boj kolem desátého místa,“ uvedl Jakub Smrž. „Během víkendu jsme opět dělali hodně změn a dnes už to byla motorka, na které se mi jelo dobře. Máme na čem stavět pro další závody. To špatné se pokusím zlepšit! Ve čtvrtek testujeme v Oultonu, kde bych chtěl zkusit co nejvíc věcí, na které není během závodu prostor. Ze čtyř jízd čtyřikrát na bodech je solidní začátek, ale jen začátek … chci být lepší a věřím, že to půjde! Děkuji, že jste fandili!“

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod (2)
Pondělí, 17.dubna 2017 - Brands Hatch, Velká Británie

1 – Luke Mossey – JG Speedfit Kawasaki – 22'57.135
2 – Christian Iddon – Tyco BMW – +0.758
3 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – +1.851
4 – Josh Brookes – Anvil Hire TAG Yamaha – +4.032
5 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +4.188
6 – Dan Linfoot – Honda Racing – +8.205
7 – Peter Hickman – Smiths Racing BMW – +8.735
8 – Bradley Ray – Buildbase Suzuki – +8.982
9 – John Hopkins – Moto Rapido Ducati – +9.234
10 – Sylvain Guintoli – Bennetts Suzuki – +10.249

15 – Jakub Smrž – Lloyd & Jones PR Racing BMW – +20.300

Pirelli National Superstock 1000

Druhý závod víkendu v Brands Hatch vyhrál Ian Hutchinson. Pořádná bitva ale probíhala o pozice za jezdcem BMW, kde jela trojice Jenkinson, Cooper, Buchan a Luke Hedger. Český závodník Matěj Smrž (Lloyd & Jones PR Racing BMW) v neděli zajel na patnácté místo, pondělní závod dokončil sedmnáctý, to znamená bez bodu.

Matěj Smrž po druhém kole seriálu v Brands Hatch uvedl: „Druhý víkend BSB Superstock a jeden bod doma z první jízdy. V druhé jízdě jsem byl do poloviny závodu na bodech a vypadalo to nadějně, ale nakonec jen sedmnácté místo. Spokojený nejsem, ale máme poznatky, víme co zlepšit a rozhodně to nebyla žádná ostuda. Ani jeden pád, další najeté kilometry a dobrá nálada v týmu! Další dobrej závodní víkend. Děkuji týmu, sponzorům a fanouškům za podporu!“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist